Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Armata rusă susține că a oprit înaintarea ucrainenilor în Kursk. Mii de soldați ai Kievului participă la ofensiva care i-a bulversat pe ruși

Război în Ucraina. Mii de soldaţi ucraineni participă la actuala incursiune în regiunea rusă Kursk, potrivit unui oficial de rang înalt. Rusia susţine că a împiedicat avansarea trupelor Kievului pe teritoriul său, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 12.08.2024 , 07:48

tanc ucrainean
Armata rusă susține că a oprit înaintarea ucrainenilor în Kursk. Mii de soldați ai Kievului participă la ofensiva care i-a bulversat pe ruși - Profimedia Images

Într- un comunicat, Ministerul rus al Apărării a declarat că a împiedicat "tentativele de pătrundere" ale "grupurilor mobile de vehicule blindate" inamice în apropierea oraşelor Tolpino, Jouravli şi Obchtchi Kolodez, situate la aproximativ treizeci de kilometri în linie dreaptă de Ucraina.

Ministerul a adăugat că aceste avansuri au fost oprite prin lovituri aeriene, cu drone şi artilerie, precum şi prin trimiterea de rezerve din Grupul Nord, desfăşurat în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.

De asemenea, armata rusă susţine că a atacat trupele ucrainene cu rachete şi artilerie în apropierea oraşelor Soudja, Korenevo, Staraïa Sorotchitsa şi Borki şi că a împiedicat o pătrundere în districtul Belovski, mai la est, transmite News.ro.

Articolul continuă după reclamă

Ucrainenii au lansat o operațiune fără precedent pe teritoriul Rusiei

Pe acelaşi subiect

După luni de retragere în faţa soldaţilor ruşi pe frontul de est, Ucraina a lansat marţi o operaţiune de amploare fără precedent în regiunea de frontieră Kursk, preluând controlul asupra mai multor localităţi, potrivit analiştilor.

"Scopul este de a forţa poziţiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situaţia în Rusia (...) şi de a transfera războiul pe teritoriul rus", a declarat sâmbătă seara un responsabil ucrainean din sectorul de securitate, sub rezerva anonimatului, pentru AFP. Acesta a precizat că "mii" de soldaţi ucraineni iau parte la operaţiune.

Guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a recunoscut că situaţia este "dificilă"

Ramzan Kadîrov, care conduce regiunea rusă Cecenia, a declarat că o unitate a luptătorilor săi ceceni, consideraţi a fi cei mai brutali şi mai duri soldaţi din ţară, era activă în regiunea Kursk.

Duminică, jurnaliştii AFP au văzut zeci de vehicule blindate ucrainene pe drumurile din regiunea Sumî din nordul Ucrainei, care se învecinează cu regiunea Kursk.

Aceste vehicule, de diferite tipuri, sunt marcate cu un triunghi alb care este în mod clar folosit pentru a identifica trupele care participă la această ofensivă.

După zile de tăcere în legătură cu această operaţiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut pentru prima dată existenţa acesteia în discursul său zilnic de sâmbătă seara, explicând că Kievul încearcă să "mute războiul pe teritoriul agresorului".

Ca răspuns la acest atac, Rusia a trimis întăriri şi a introdus un regim "antiterorist" în trei regiuni limitrofe Ucrainei, inclusiv la Kursk.

Presiunea rusă în est nu slăbește. Incendiu la Centrala Nucleară Zaporojie

Sâmbătă, Rusia a anunţat că a evacuat peste 76 000 de persoane din zona afectată de incursiune către "locuri sigure". Ucraina, la rândul său, a solicitat evacuarea a cel puţin 20 000 de civili din regiunea Sumî.

În Ucraina, un incendiu a izbucnit duminică seara în sistemul de răcire al centralei nucleare ucrainene oprite de la Zaporojie, ocupată de forţele armate ruse. Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de responsabilitate.

AIEA a declarat că "nu există niciun impact asupra securităţii nucleare", denunţând în acelaşi timp din nou "atacurile iresponsabile care (...) sporesc pericolul unui accident nuclear". Şeful administraţiei instalate de ruşi în regiune, Vladimir Rogov, a declarat luni dimineaţă că incendiul a fost "complet stins".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu hainele vechi, le aruncaţi sau le duceţi la reciclat?
Observator » Ştiri externe » Armata rusă susține că a oprit înaintarea ucrainenilor în Kursk. Mii de soldați ai Kievului participă la ofensiva care i-a bulversat pe ruși