Antena Meniu Search
x

Ce greşeli au comis ucrainenii şi americanii când au planificat contraofensiva, deşi au simulat opt mari ​​jocuri de război la masă. Analiză

Război în Ucraina. The Washington Post, una dintre cele mai influente publicaţii americane, a realizat o analiză uriașă în două părți despre contraofensiva ucraineană, motivele eșecului şi ale impasului în care au ajuns cele două armate de pe front. "Calcule greșite şi dezacorduri au marcat planificarea ofensivei de către SUA şi Ucraina" titrează sursa citată. 

de Redactia Observator

la 05.12.2023, 13:19

Ce greşeli au comis ucrainenii şi americanii când au planificat contraofensiva deşi au simulat opt mari ​​jocuri de război la masă. Analiză
Ce greşeli au comis ucrainenii şi americanii când au planificat contraofensiva deşi au simulat opt mari ​​jocuri de război la masă. Analiză - Getty Images

Potrivit analizei Washington Post care are la bază interviuri cu peste 30 de înalți oficiali din Ucraina, Statele Unite și mai multe state europene, factorii-cheie care au modelat contraofensiva ucraineană și rezultatele aşteptate sunt: 

● Oficialii militari ucraineni, americani și britanici au organizat opt mari ​​jocuri de război la masă pentru a construi un plan de campanie. Însă Washingtonul a calculat greșit măsura în care forțele Ucrainei pot fi transformate într-o forță de luptă în stil occidental într-o perioadă scurtă, mai ales fără a oferi Kievului puterea aeriană, parte integrantă a armatelor moderne.

● Oficialii americani și ucraineni s-au aflat uneori în dezacord puternic cu privire la strategie, tactici și calendar. Pentagonul îşi dorea ca asaltul să înceapă la mijlocul lunii aprilie, pentru a împiedica Rusia să-și continue consolidarea liniilor de apărare. Ucrainenii au ezitat, insistând că nu sunt pregătiți fără arme și antrenamente suplimentare.

● Oficialii militari americani erau convinşi că un atac frontal mecanizat asupra liniilor rusești era fezabil cu trupele și armele de care dispunea Ucraina. Simulările au concluzionat că forțele Kievului, în cel mai bun caz, ar putea ajunge la Marea Azov și ar putea rupe trupele rusești din sud în 2-3 luni (60-90 de zile). 

Pe acelaşi subiect

● Statele Unite erau în favoarea unui atac concentrat de-a lungul axei de sud, dar conducerea Ucrainei credea că forțele sale trebuie să atace în trei puncte distincte de-a lungul frontului de 1000 de km, spre sud, atât spre Melitopol, cât și spre Berdiansk, la Marea Azov, dar și spre est, la Bahmut, un oraş devastat de lupte încă din toamna lui 2022. 

● Comunitatea serviciilor de informații americane a avut o viziune mai sceptică decât armata americană, a evaluat că ofensiva ucraineană avea doar 50-50 șanse de succes. Serviciile secrete americane au luat în calcul apărarea solidă, pe mai multe straturi, pe care Rusia a construit-o în timpul iernii și primăverii.

● Mulți oficiali din Ucraina și Occident au subestimat capacitatea Rusiei de a reveni în urma dezastrelor de pe câmpul de luptă și de a-și exploata eternele puncte forte: forța de luptă, cantitatea uriaşă de mine și dispoziţia de a sacrifica vieți la o scară pe care puține alte țări o pot susţine. 

● Pe măsură ce se apropia lansarea mult așteptată a ofensivei, oficialii militari ucraineni se temeau că vor suferi pierderi catastrofale, în timp ce oficialii americani credeau că la final bilanțul va fi şi mai mare fără un atac decisiv.

Împreună, toți acești factori fac mult mai puțin probabilă o victorie a Ucrainei. Mai degrabă, sunt aşteptaţi ani de război şi distrugere, constată sursa citată. 

Planificarea contraofensivei ucrainene, marcată de erori şi dezacorduri

Analiza evocă mai multe episoade importante. După lansarea contraofensivei la mijlocul lunii iunie nici măcar armele și antrenamentele occidentale nu au putut proteja complet forțele ucrainene de puterea de foc pedepsitoare a Rusiei, scrie WP. 

Când trupele din brigada a 37-a de recunoaștere au încercat să avanseze, au simțit imediat forța tacticii ruse. Încă din primele minute ale asaltului, au fost copleșite de focul de artilerie care a străpuns blindatele franceze AMX-10 RC.  Iar focul ucrainean de artilerie nu s-a materializat așa cum era de așteptat. Soldații au ieșit târându-se din vehiculele aflate în flăcări. Într-o unitate, 30 din 50 de soldați au fost capturați, răniți sau uciși. Pierderile de echipamente ale Ucrainei în primele zile au inclus 20 de blindate de luptă Bradley și șase tancuri Leopard de fabricație germană.

În primele luni ale anului 2023, în timpul unei vizite la baza militară Wiesbaden, din Germania, generalul american Mark A. Milley a vorbit cu trupele ucrainene de operațiuni speciale - antrenate de Beretele Verzi Americane - în speranța de a le inspira înaintea operațiunilor din zonele controlate de inamic. "Nu ar trebui să existe niciun rus care să poată dormi fără să se întrebe dacă o să-i fie tăiat gâtul în miezul nopții...Trebuie să ajungi acolo și să creezi o campanie în spatele liniilor", a spus Milley, potrivit unui oficial. 

Dezacorduri majore între ucraineni şi americani

Oficialii ucraineni au sperat că ofensiva va recrea succesul din toamna anului 2022, când au recuperat părți din regiunea de nord-est Harkov și din orașul Herson, aflat în sud, o campanie care i-a surprins chiar și pe cei mai mari susținători ai Ucrainei. Din nou, concentrarea lor era în mai multe locuri.

Oficialii occidentali au spus că jocurile de război simulate le-au întărit evaluarea că Ucraina ar fi cel mai bine avantajată de o concentrare a forțelor sale pe un singur obiectiv strategic - un atac în masă prin zonele controlate de ruși până la Marea Azov, întrerupând coridorul terestru al Kremlinului care leagă Rusia de Crimeea, o linie de aprovizionare critică.

Repetițiile au oferit Statelor Unite ocazia de a le spune ucrainenilor în mai multe momente: "Știm că vreţi într-adevăr să faceți asta, dar nu va funcționa", a relatat un fost oficial american. La sfârșitul zilei, însă, preşedintele Volodimir Zelenski, comandantul armatei ucrainene Valeri Zalujnîi și alți lideri ucraineni au fost cei care au luat decizia, a menționat fostul oficial.

La începutul lunii mai, americanilor li s-a părut că entuziasmul ucrainenilor din timpul jocurilor de război și antrenamentelor, a încetinit brusc, că a existat "un fel de schimbare psihologică", ca atunci când ajungi la marginea prăpastiei și dintr-o dată începi să te gândeşti: "Mai bine să verificăm de trei ori, să ne asigurăm că ne simțim confortabil", a spus un oficial al administrației de la Casa Albă. "Dar ne spuneau de aproape o lună că "suntem pe cale să începem"."

Unii oficiali americani cred că nu există dovezi concludente că întârzierea a modificat șansele de succes ale Ucrainei. Alții au văzut semne clare că Moscova a exploatat cu succes acea perioadă în direcţiile unde credeau că ucrainenii vor ataca. 

Americanii au negat vehement că ucrainenii nu au primit toate armele care le-au fost promise

Ucrainenii s-au plâns că echipamentul promis a fost livrat cu întârziere sau a ajuns în stare nefuncţională de luptă. "O mulțime de arme care vin acum, erau relevante anul trecut", a spus un oficial militar ucrainean. Potrivit acestuia, Kievul a primit doar 15% din echipamentele promise - cum ar fi sisteme de deminare (MCLC) - necesare pentru a-și executa planul de a trece prin câmpurile minate. Și totuși, potrivit oficialului ucrainean, americanii i-au bătut la cap pe ucraineni cu privire la întârzierea contraofensivei și trupele trimise să lupte la Bahmut. 

Oficialii americani au negat vehement că ucrainenii nu au primit toate armele care le-au fost promise. Ucrainenii puteau avea o listă cu dorinţe mai mare, au recunoscut americanii, dar până la începutul ofensivei, primiseră aproape 24 de sisteme MCLC, peste 40 de vehicule de deminare și excavatoare, 1000 de torpile Bangalore și peste 80.000 de grenade fumigene. Zalujnîi solicitase 1.000 de vehicule blindate, Pentagonul a livrat în cele din urmă 1.500 de blindate. 

"Au primit tot ce li s-a promis la timp", a spus un înalt oficial american. Dar au existat cazuri, au spus oficialii, în care Ucraina nu a reușit să desfășoare echipamente critice pentru ofensivă, ținându-le în rezervă sau alocându-le unor unități care nu au făcut parte din asalt.

Apoi a fost vremea. Topirea zăpezii și ploile abundente care au adus un noroi greu, ca în fiecare primăvară, au venit mai târziu și au durat mai mult decât de obicei anul acesta. La mijlocul anului 2022, când a început gândirea unei contraofensive, "nimeni nu știa prognoza meteo", a spus un fost oficial ucrainean.

Ucrainenii: Blindate Bradley și tancuri Leopard cu şenile rupte sau lipsă

Un alt episod vine din luna aprilie, la baza aeriană Ramstein din Germania, unde adjunctul lui Zalujnîi, Mihailo Zabrodskîi, a făcut un apel emoționant: "Ne pare rău, dar unele dintre vehiculele pe care le-am primit sunt nefuncţionale în luptă", i-a spus Zabrodskîi secretarului Apărării, Lloyd Austin, și asistenților săi.

Potrivit acestuia, blindatele Bradley și tancurile Leopard aveau şenile rupte sau lipsă. Vehiculele de luptă germane Marder nu aveau aparate radio; nu erau mai mult decât cutii de fier pe șine, inutile dacă nu permiteau comunicarea între unități, a spus el. Oficialii ucraineni au mai spus că unitățile pentru contraofensivă nu aveau suficiente vehicule de deminare și evacuare.

Austin s-a uitat la generalul Christopher Cavoli, comandantul forţelor americane din Europa, și la general-locotenentul Antonio Aguto, șeful Grupului de Asistență pentru Securitate-Ucraina, ambii așezați lângă el. Au spus că vor verifica.

Pentagonul a concluzionat că forțele ucrainene nu reușeau să manipuleze și să întrețină în mod corespunzător toate echipamentele după ce au fost primite. Austin i-a îndrumat lui Aguto să lucreze mai intens cu omologii săi ucraineni la mentenanţă. 

"Chiar dacă livrezi 1.300 de vehicule aflate în stare bună de funcţionare, vor exista unele care se vor strica între momentul în care sosesc și momentul în care intră în luptă", a spus un înalt oficial al apărării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Ce greşeli au comis ucrainenii şi americanii când au planificat contraofensiva, deşi au simulat opt mari ​​jocuri de război la masă. Analiză