Antena LIVE

Curs valutar

Ce este "linia Faberge", construită de ruşi în Zaporojie. Contraofensiva Ucrainei se intensifică, dar întâmpină rezistență din partea Rusiei

Război în Ucraina. După săptămâni de pregătire, armata ucraineană pare să fi început contraofensiva sa în încercarea de a străpunge liniile de apărare ruse, cu speranţa unui succes indispensabil pentru cursul războiului, arată o analiză AFP.

De la 09.06.2023, 17:34
WhatsApp
Soldat ucrainean în timpul unui exerciţiu militar la nord de Kiev Getty Images

În conformitate cu linia pe care au adoptat-o de mai multe zile, autorităţile ucrainene rămân foarte vagi în privinţa acţiunilor lor. Ruşii afirmă în schimb că au respins o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie şi asigură că au provocat pierderi grele Kievului.

"Contraofensiva ucraineană a început", estimează numeroşi observatori, printre care centrul de analiză american Institute for the Study of War (ISW), care precizează cu toate acestea că nu se aşteaptă la "o singură mare operaţiune", ci la o serie de diferite acţiuni coordonate, cum se întâmplă în prezent.

Contraofensiva Ucrainei se intensifică, dar întâmpină o rezistență puternică din partea Rusiei

"Având în vedere utilizarea de materiale occidentale, se pare că ofensiva ucraineană este în curs", apreciază analistul american Michael Kofman, citat de cotidianul britanic The Financial Times.

Pe acelaşi subiect

De mai multe săptămâni, Kievul organizează în mod minuţios contraofensiva, înmulţindu-şi acţiunile pentru a modela câmpul de luptă: tiruri de drone asupra Moscovei, atacuri asupra teritoriului rus, acţiuni de recunoaştere în forţă pentru a testa apărarea adversarului.

"Presiunea este puternică pe ucraineni şi suntem probabil la un moment de cotitură în război", analiza miercuri un ofiţer de grad înalt al armatei franceze, comentând asupra diferitelor acţiuni de pregătire ale ucrainenilor, acţiuni care fac parte, în opinia lui, din contraofensivă.

În regiunea Zaporojie, unde ruşii afirmă că au respins un atac, "frontul este puternic fortificat, însă mai puţin dens ca în regiunea Doneţk. Or, dacă se ajunge la Melitopol, acesta este un obiectiv strategic: frontul se va rupe în două. Toate indiciile converg spre această regiune", afirma la începutul acestei săptămâni istoricul militar francez Michel Goya.

Ruşii au numit fortificaţiile de apărare din Zaporojie linia Faberge

De-a lungul liniei frontului, ruşii au desfăşurat "cam şase linii defensive", explică o sursă militară franceză. În zona Zaporojie, unii ruşi au denumit acest dispozitiv "linia Faberge", cu referire la celebrele ouă-bijuterii realizate în secolul al XIX-lea pentru ţarii ruşi.

"Prima linie o constituie nişte puncte de sprijin ce permit să se vadă ce vine, a doua este mai mult pentru a opri atacul, sunt multe mine aici. Apoi vine artileria, primele tancuri pentru contraatac, şi în cele din urmă rezervele, apoi posturile de comandă şi logistica", detaliază militarul francez. Totul pe o adâncime de circa 30 de kilometri, precizează el.

Pentru ucraineni, "operaţiunile iniţiale ale contraofensivei ar putea fi cele mai dificile şi cele mai lente", potrivit ISW. "Replieri iniţiale sunt de prevăzut" înainte de a se reuşi străpungerea liniilor de apărare bine stabilite, consolidate de luni de zile de către ruşi.

"Îmi imaginez cu greu unul dintre beligeranţi fiind capabil să capete ascendenţă asupra celuilalt", spunea săptămâna trecută o sursă a unui serviciu de informaţii occidental.

Propaganda celor două tabere va funcţiona la turaţie maximă şi va fi fără îndoială multă vreme imposibil de apreciat dacă este vorba de un succes sau un eşec. Alt element ce sporeşte presiunea asupra ucrainenilor: înmulţirea ofertelor de mediere şi de negociere ce vin dinspre ţări non-occidentale, înclinate să dorească sfârşitul cât mai rapid posibil al acestui război, care are consecinţe negative pentru extrem de multe economii ale lumii.

China, susţinătoarea de facto a Moscovei, a propus deja medierea sa, iar săptămâna viitoare o delegaţie formată din numeroşi lideri de state africane se va deplasa la Kiev şi la Moscova pentru a încerca să medieze pacea.

Ucraina are "două principii fundamentale", a amintit ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba, pentru centrul de cercetare britanic RUSI. Orice propunere "nu trebuie să implice concesii teritoriale din partea Ucrainei şi nu trebuie să ducă la 'îngheţarea' conflictului", ceea ce ar echivala, potrivit lui Kuleba, cu validarea de facto a cuceririlor ruse.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025