Antena Meniu Search
x

Ucraina atacă pe mai multe fronturi, la Bahmut, Donețk și Zaporojie. Kievul păstrează tăcerea

Război în Ucraina. Rusia a anunţat vineri că se duc lupte grele de-a lungul linie de front din sudul și estul Ucrainei. În acest timp, oficialii de la Kiev au păstrat o tăcere strictă cu privire la contraofensiva mult așteptată, arată o analiză Reuters. Ucraina pare să fie în ofensivă pe mai multe fronturi, atacă la Bahmut, Donețk și Zaporojie.

de Redactia Observator

la 09.06.2023, 15:05

Ucraina atacă pe mai multe fronturi, la Bahmut, Donețk și Zaporojie. Kievul păstrează tăcerea
Ucraina atacă pe mai multe fronturi, la Bahmut, Donețk și Zaporojie. Kievul păstrează tăcerea - Profimedia

Fără niciun raport independent de la linia frontului, este imposibil de evaluat în ce măsură este în desfășurare operațiunea militară a Ucrainei sau dacă forţele ucrainene au reuşit să spargă apărarea rusă pentru a alunga forțele invadatoare. Contraofensiva va implica în cele din urmă, potrivit aşteptărilor, mii de soldaţi ucraineni antrenaţi și echipaţi de Occident.

Rusia, care a avut luni la dispoziție pentru a-și pregăti liniile defensive, susţine că a rezistat atacurilor lansate de la începutul săptămânii. De partea sa, Kievul susţine că până în prezent nici nu a început operaţiunile principale. 

Bloggerii ruși pro-război au scris vineri despre bătălii intense pe frontul din Zaporojie, lângă orașul Orihiv, situat la mijlocul coridorului terestru care leagă Rusia de peninsula Crimeea, considerat una dintre principalele ținte ale Ucrainei. Ucraina le-a interzis jurnaliştilor independenţi care au fost acreditaţi să transmită în direct din prima linie în timpul operaţiunilor ofensive.

Începutul contraofensivei a fost umbrit săptămâna aceasta de un dezastru umanitar după distrugerea barajului Kahovka, care colecta apele râului Nipru. Mii de oameni au fost nevoiţi să fugă din casele inundate şi aflate în zona de război. Au fost afectate vaste rezervații naturale iar distrugerea sistemelor de irigare va paraliza cel mai probabil timp de decenii agricultura în sudul Ucrainei.

Pe acelaşi subiect

Kievul a declarat vineri că a interceptat un apel telefonic care dovedește că forțele ruse care controlau barajul l-au aruncat în aer. Moscova spune că este un sabotaj al Ucrainei. Țările occidentale susţin că încă adună dovezi, dar că Ucraina nu ar avea niciun motiv să-şi provoace un dezastru atât de mare, mai ales în momentul în care forțele sale treceau la atac.

Armata rusă "a distrus peste 21 de blindate în ultimele 24 de ore"

În ultimul raport privind situaţia de pe câmpul de luptă, armata rusă susţine că a distrus peste 21 de vehicule blindate în ultimele 24 de ore. Afirmațiile nu au putut fi verificate independent de Reuters. 

Ucraina a anunţat în comentarii restrânse că a reuşit să avanseze în estul orașului Bahmut, pe care forțele ruse l-au capturat luna trecută, după aproape un an de lupte. Dar Kievul nu a spus practic nimic despre frontul de sud, considerat de mulţi a fi centrul contraofensivei. Practic forţele Kievului încearcă să împingă forţele ruse spre coastă și să taie accesul Rusiei spre Crimeea.

În discursul său de noapte, filmat într-un tren după o vizită în zona devastată de distrugerea barajului Kahovka, președintele Volodimir Zelenski a mulțumit trupelor ucrainene și a reluat declaraţiile despre avansul de la Bahmut, fără a oferi alte detalii.  "Vedem fiecare detaliu. Dar nu este timpul să vorbim despre asta astăzi", a spus el.

Ucraina a reuşit "să avanseze în estul orașului Bahmut"

Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a descris luptele grele din est, unde, potrivit ei, trupele ucrainene au respins atacurile rusești. Despre frontul de sud, ea a spus doar că bătăliile pentru localitatea Velyka Novosilka continuă și că trupele ruse își organizează o "apărare activă" la Orihiv.

Ucraina atacă de săptămâni întregi ținte aflate adânc în teritoriul controlat de Rusia, în pregătirea contraofensivei. Moscova a lovit şi ea orașe ucrainene cu rachete de croazieră și drone. Ucraina a declarat că a doborât noaptea trecută patru din cele șase rachete lansate de Rusia.

Ministerul de Interne a declarat că o persoană a fost ucisă, trei au fost rănite și patru clădiri au fost distruse. A postat pe Telegram imagini cu pompierii care stingeau un incendiu. Forțele aeriene au mai transmis că două rachete de croazieră au lovit joi seară o ţintă civilă în Cerkasî, din centrul ţării. Guvernatorul regiunii, Ihor Taburets, a declarat că cel puţin opt persoane au fost rănite.

ISW: Ucrainenii avansează pe flancuri la Bahmut

Analiştii din cadrul Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW) evaluează şi ei că Ucraina a desfășurat operațiuni contraofensive cu rezultate diferite în cel puțin trei sectoare ale frontului. Toate acestea fac parte din efortul pentru o contraofensivă mai amplă care a început duminică, 4 iunie.

Oficialii ucraineni au indicat că forțele ucrainene au trecut de la operațiuni defensive la cele ofensive în sectorul de la Bahmut unde au avansat între 200 de metri și aproape doi kilometri pe flancurile orașului. Forțele ucrainene au obținut începând cu 4 iunie câștiguri tactice şi în cadrul unor contraatacuri localizate, la vestul de Donețk, lângă granița regiunii Donețk cu regiunea Zaporojie.

Ucrainenii au efectuat şi un atac în vestul regiunii Zaporojie în noaptea de 7 spre 8 iunie, dar nu par să fi făcut reuşit progrese aici, potrivit ISW.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Ucraina atacă pe mai multe fronturi, la Bahmut, Donețk și Zaporojie. Kievul păstrează tăcerea