Antena Meniu Search
x

Armata ucraineană întâmpină o "rezistenţă aprigă" şi înregistrează pierderi "semnificative" după lansarea contraofensivei

Război în Ucraina. Forţele ucrainene au suferit pierderi de echipament greu şi militari şi întâmpină o rezistenţă mai mare decât prevedeau din partea forţelor ruse în prima lor încercare de a străpunge linii ruse în estul Ucrainei, în ultimele zile, estimează doi oficiali americani de rang înalt, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 09.06.2023, 10:40

foc de artilerie
Ofensiva ucraineană întâmpină o "rezistență aprigă": pierderi mari în zona oraşului Bahmut. Rușii se apără pe mai multe linii defensive - Profimedia Images (arhivă)

Unul dintre cei doi oficiali estimează aceste pierderi - inclusiv un vehicul blindat de transport de trupe de tip MRAP, livrat Ucrainei de către Statele Unite - drept "semnificative". Forţe ucrainene au reuşit să copleşească unele trupe ale Moscovei în estul Ucrainei, în zona oraşului Bahmut.

Însă rușii, înarmați cu rachete antitanc, grenade şi obuze au opus o "rezistenţă aprigă", baricadați după mai multe linii defensive adânci, protejate de terenuri minate, care au distrus numeroase vehicule blindate ucrainene, transmite news.ro.

Oficiali americani şi din Occident susţin o contraofensivă ucraineană

Adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, anunţa săptămâna acesta o ofensivă "în mai multe direcţii". "Nu este vorba doar despre Bahmut. Ofensiva are loc în mai multe direcţii. Suntem fericiţi pentru fiecare metru (recucerit). Azi e o zi de succes pentru forţele noastre", declara ea.

Pe acelaşi subiect

Cei doi oficiali americani de rang înalt estimează că aceste pierderi nu afectează contraofensiva ucraineană.

Ministerul rus al Apărării anunţa miercuri că o ofensivă ucraineană la Bahmut a fost "dejucată". "Forţele armate ucrainene au eşuat să-şi atingă obiectivele ofensivei şi au suferit pierderi semnificative în direcţia de sud a Doneţk-ului. Ele au încercat să spargă apărarea trupelor ruse în direcţia Doneţk, în apropiere de Artiomovsk (Bahmut). Atacul grupului inamic blindat care foloseşte material de fabricaţie occidentală a fost dejucat. Inamicul a fost distrus", spunea un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Moscova exagerează adesea pierderile ucrainene pe câmpul de luptă

Însă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut recent că această contraofensivă are să fie dificilă. "Un număr mare de militari vor muri" în timpul avansării ucrainene, declara el The Wall Street Journal (WSJ).

Pe de altă parte, războiul lansat de Vladimir Putin la 24 februarie 2022 pare că a intrat într-o nouă fază, după luni de zile în care cele două părţi şi-au păstrat poziţiile şi după ce Rusia a anunţat luni că a respins atacuri ucrainene şi în urma exploziei, marţi, a barajului de la Nova Kohovka.

"Noi nu avem asemenea informaţii", a dezminţit, însă, joi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, care a refuzat să confirme începerea contraofensivei.

"Enjoy the silence", cereau strategii ucraineni în comunicare zilele trecute

Tăcerea este un atu sau o apărare în caz de eşec. Regiunea Zaporojie ar putea fi principala axă a contraofensivei, însă armata ucraineană refuză să comunice.

Un oficial american declara sub protecţia anonimatului cotidianului The New York Time (NYT) că luptele s-au intensificat în sudul Ucrainei, la câteva zile după atacurile din Donbas. El declara NYT că regiunea Zaporojie părea să fie axa principală a contraofensivei ucrainene.

Armata ucraineană a dezminţit aceste presupuneri şi continuă să persiste, pentru moment, într-o tăcere operaţională, de câteva zile. "Nu avem asemenea informaţii şi nu comentăm (informaţii de la) surse anonime", a răspuns pentru Reuters un purtător de cuvânt al Statului Major General al armatei ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Armata ucraineană întâmpină o "rezistenţă aprigă" şi înregistrează pierderi "semnificative" după lansarea contraofensivei