Antena LIVE

Ceartă la Bruxelles. Amenințată cu represalii, Polonia strigă ”șantaj”. ”Europa va muri dintr-o astfel de evoluţie”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat UE de șantaj într-o dezbatere aprinsă cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la statul de drept, potrivit BBC.

De la 19.10.2021, 16:56

Confruntarea din Parlamentul European vine după decizia din 7 octombrie a Tribunalului constituţional polonez, care a declarat anumite articole din tratatele UE ca ”incompatibile” cu Constituţia ţării. Bruxelles-ul a promis să pedepsească Polonia. Ca răspuns, premierul Morawiecki a criticat „limbajul amenințărilor” și a acuzat UE că și-a depășit puterile. Ursula von der Leyen a avertizat că executivul UE va acţiona pentru a apăra "valorile comune" ale Uniunii Europene. "Nu putem şi nu vom permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol. Comisia va acţiona", a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European, în prezenţa prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki.

"Sunt profund îngrijorată. Această decizie (a Tribunalului constituţional polonez, n.red.) pune sub semnul întrebării fundamentele Uniunii Europene. Este o provocare directă la adresa unităţii ordinii legale europene", a mai spus şefa Comisiei, potrivit Agerpres. Ea a afirmat că există trei opţiuni: deschiderea unor noi proceduri de infringement, declanşarea noului mecanism de protecţie pentru suspendarea plăţii fondurilor către Varşovia, sau recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului UE care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot.

În replică, Mateusz Morawiecki, venit să se exprime în hemiciclul de la Starsbourg, a spus că Polonia respinge "şantajul" Uniunii Europene, şi a afirmat că, pentru ţara sa, Constituţia rămâne "legea supremă". "Resping acest limbaj al ameninţărilor sau al coerciţiei (...) Şantajul devine o metodă obişnuită a anumitor state membre, nu aceasta este baza democraţiei", a criticat Morawiecki într-un discurs de 30 de minute aclamat de susţinătorii săi.

Potrivit EFE, premierul polonez a insistat că "dreptul UE nu primează în faţa normelor naţionale şi acest lucru se aplică în toate statele membre". "Ţările sunt suveranul european, sunt gardianul Tratatelor şi statele membre sunt cele care stabilesc competenţele în interiorul UE. În cadrul Tratatelor am oferit numeroase competenţe Uniunii Europene, dar nu pe toate. Sunt multe aspecte ale dreptului care continuă să fie de competenţa statelor membre", a insistat el.

Pe acelaşi subiect

Morawiecki a pus totodată accentul pe "diferenţele" pe care le face UE între statele membre şi a dat asigurări că Polonia vede "împărţirea între ţări tari şi slabe, noi şi vechi". "Din nefericire, vedem diferenţa dintre cei mai buni şi cei mai răi (...) o Europă cu două viteze. (...) A ne preface că nu există probleme are efecte nefaste. Cetăţenii nu sunt nici orbi şi nici surzi, îşi vor pierde încrederea", a afirmat el, care a insistat totodată asupra îndelungatei tradiţii democratice a Poloniei şi asupra voinţei ţării sale şi a cetăţenilor ţării sale de a continua să facă parte din Uniunea Europeană.

Premierul polonez a mai spus că în Polonia există o majoritate proeuropeană, care este prezentă şi în guvernul de la Varşovia, însă a avertizat că aceasta "nu risipeşte îndoielile cu privire la calea pe care se îndreaptă UE". În ciuda criticilor, Morawiecki şi-a încheiat discursul pe un ton conciliant: "Trăiască Uniunea Europeană, trăiască ţările suverane, trăiască Europa, cel mai bun loc din lume". Polonia se află de câţiva ani în conflict deschis cu Bruxellesul cu privire la reformele judiciare controversate puse în aplicare de partidul populist de dreapta Lege şi Justiţie (PiS).

Executivul UE, în calitate de gardian al tratatelor, îşi pregăteşte riposta

La Luxemburg, întrebat despre planul de relansare şi rezilienţă al Poloniei, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a indicat marţi că executivul UE aşteaptă "un mesaj clar" din partea Varşoviei cu privire la reformele judiciare. "Vom continua să dezbatem acest plan. Trebuie să existe în acelaşi timp investiţii şi reforme, iar aceste reforme vizează independenţa justiţiei, deci aşteptăm un mesaj clar în domeniu. Analiza va continua", a declarat el la sosirea la o reuniune ministerială europeană.

La rândul său, ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn a avertizat că sfârşitul statului de drept ar însemna sfârşitul Europei. "Europa nu va digera sfârşitul statului de drept. Europa va muri dintr-o astfel de evoluţie... Europa s-a construit pe democraţie, libertate, respect şi pe statul de drept", le-a declarat el reporterilor înaintea reuniunii de la Luxemburg, potrivit Reuters.

Franţa lansează un apel pentru a salva proiectul european

Uniunea Europeană trebuie să acţioneze fără slăbiciune împotriva punerii sub semnul întrebării a proiectului european de către Polonia şi să utilizeze mijloacele puse la dispoziţia sa de statele membre, a afirmat marţi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, relatează AFP. "Să pui sub semnul întrebării statul de drept înseamnă să pui sub semnul întrebării proiectul european. Vom fi extrem de vigilenţi şi fermi în privinţa acestor subiecte peste tot în Europa", a dat el asigurări la sosirea la Luxemburg în vederea pregătirii împreună cu omologii săi a summitului UE de joi şi vineri.

Şefii de stat şi de guvern ai Celor 27 vor avea o discuţie asupra punerii sub semnul întrebării a primatului dreptului european de către Polonia şi a acuzaţiilor de şantaj aduse de premierul polonez Mateusz Morawiecki. "Europa este fondată pe drept, reguli comune şi valori împărtăşite înscrise în tratatele noastre care sunt un pact politic, nu o simplă bucată de hârtie de pe care putem să alegem ce ne place şi ce nu", a reamintit Clement Beaune, un apropiat al preşedintelui Emmanuel Macron.

"Dialogul continuă cu Polonia, dar trebuie de asemenea să utilizăm instrumente de presiune", a spus el, referindu-se în special la noul regulament care permite suspendarea sau reducerea plăţilor în fonduri UE către ţările unde sunt constatate încălcări ale principiilor statului de drept.

"Asta nu vrea să spună că punem un preţ pe statul de drept, pe care îl putem plăti pentru a nu respecta valorile dacă suntem dispuşi să ne lipsim de anumite fonduri europene", a mai spus el. Un alt mijloc de presiune este aprobarea planului de redresare de 36 de miliarde de euro îngheţat de Comisia Europeană. Mai multe state membre s-au declarat împotriva aprobării acestui plan pentru că Polonia nu respectă criteriile impuse.

"Nu este un subiect bilateral, nu este un meci al unei ţări împotriva alteia. Sunt proceduri şi valori europene. Comisia Europeană este cea care face evaluarea fiecărui plan de relansare şi astăzi Comisia Europeană este cea care discută cu Polonia şi Ungaria despre aceste principii", a subliniat Clement Beaune.

"Orice formă de presiune şi de sancţiune este o formă de eşec colectiv pentru că asta înseamnă că Europa nu funcţionează spontan în privinţa valorilor pe care le-am agreat în mod suveran", şi-a exprimat el regretul. "Dar ar fi mai rău să acceptăm ca spectatori prăbuşirea proiectului politic european", a avertizat el.

Ți-a plăcut acest articol?

polonia uniunea europeana franta bruxelles ursula von der leyen
Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024