Antena Meniu Search
x

Ursula von der Leyen: UE a exportat peste un miliard de vaccinuri anti-COVID în 2021

Uniunea Europeană (UE) a exportat peste un miliard de doze de vaccin împotriva COVID-19 în peste 150 de de ţări, în decurs de zece luni, iar alte 500 de milioane de doze urmează să fie livrate, anunţă Comisia Europeană (CE).

De Redactia Observator la 18.10.2021, 17:24
UE a exportat peste un miliard de doze de vaccin împotriva COVID-19 în peste 150 de de ţări, în decurs de 10 luni
UE a exportat peste un miliard de doze de vaccin împotriva COVID-19 în peste 150 de de ţări, în decurs de 10 luni - Profimedia

”Foarte clar, UE este primul exportator de vaccinuri” anti-COVID din lume, subliniază preşedinta CE Ursula von der Leyen, într-o scurtă înregistrare video difuzată online. Potrivit unui bilanţ realizat luni de AFP, aproximativ 580 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate până în prezent în UE, unde peste 75% dintre adulţi au fost vaccinaţi, relatează news.ro”Ne-am împărţit în mod echitabil vaccinurile cu restul lumii”, iar cele 27 de state au livrat până în prezent aproximativ 87 de milioane de doze de vaccin anti-COVID ţărilor sărace, prin intermediul programului internaţional COVAX, a precizat preşedinta CE. Uniunea Europeană urmează să doneze, ”în lunile viitoare”, cel puţin alte 500 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 acestor ţări vulnerabile, ”însă e necesar ca alte state să-şi intensifice, de asemenea, eforturile”, precizează Ursula von der Leyen.

Mecanismul european de control al exporturilor de vaccin anti-COVID

Bruxellesul a anunţat la sfârşitul lui septembrie că prelungeşte - până la sfârşitul lui decembrie - mecanismul de control al exportului vaccinurilor împotriva COVID-19 produse în UE, cu scopul de a garanta aprovizionarea celor 27 de state, în contextul unor ”incertitudini” alimentate de apariţia unor noi variante ale SARS-CoV-2. Acest mecanism, aflat în vigoare de la sfârşitul lui ianuarie, obligă un laborator ca, înainte de orice export de vaccinuri din UE, să obțină unda verde a statului membru din care sunt expediate dozele, cu excepţia unor livrări către ţări considerate vulnerabile sau care beneficiază de scutiri. Această decizie este aprobată, ulterior, de către CE.

Un control a fost instituit cu scopul de a supraveghea mai ales livrările laboratorului farmaceutic AstraZeneca, acuzat de faptul că nu-şi onorează comenzile către UE, în favoarea altor ţări. În practică, de la sfârşitul lui ianuarie şi până la sfârşitul lui septembrie, au fost aprobate peste 2.600 de cereri de export destinate unui număr de 56 de ţări şi teritorii - între altele, Regatul Unit, Australia, Statele Unite, Chile, Canada, Israel, Japonia sau Turcia. În această perioadă, a fost respinsă o singură cerere de export de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca-Oxford, destinat Australiei. Mai multe puteri, inclusiv Statele Unite, India şi Africa de Sud, dar şi ONG-uri cer o ridicare temporară a brevetelor care protejează vaccinurile împotriva COVID-19, cu scopul dezvoltării producţiei, însă Bruxellesul refuză aceaste solicitări, preferând, în schimb, să crească participarea europeană la mecansimul de solidaritate COVAX.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Ursula von der Leyen: UE a exportat peste un miliard de vaccinuri anti-COVID în 2021