”Este un atac împotriva UE!” Polonia nu va mai recunoaște supremația legilor europene. Decizia fără precedent este un pas mare către Polexit
Curtea Constituțională din Polonia a decis că fiecare lege europeană trebuie să respecte legea poloneză: este o decizie fără precedent care stârnește valuri în UE. ”Este un atac împotriva Uniunii Europene”, a denunţat vineri secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clement Beaune, relatează AFP.
Polonia face un mare pas către un „Polexit legal” în contextul tensiunilor dintre naționaliștii de la guvernare și Bruxelles, comentează The Guardian. Curtea constituțională a Poloniei a decis ieri că unele legi ale UE sunt în conflict cu constituția țării. Este pas major către un „Polexit legal” cu consecințe de anvergură asupra finanțării Varșoviei și a relațiilor viitoare cu blocul comunitar.
Curtea, a cărei legitimitate este contestată după mai multe numiri de judecători fideli partidului conservator și naționalist (PiS), a declarat că unele prevederi ale tratatelor UE și hotărârile instanțelor UE se contrazic cu cea mai înaltă lege a Poloniei, adăugând că instituțiile UE „acționează dincolo de sfera de aplicare a competențelor lor”.
Polonia a făcut cel mai mare pas către o ieșire legală din UE
„Aceasta este o revoluție juridică. Desigur, este o instanță luată captivă, dar acesta este cel mai mare pas către o ieșire legală din UE făcută vreodată de o instanță națională”, consideră René Repasi, profesor de drept internațional și european la Universitatea Erasmus din Rotterdam.
Comisia Europeană a reacționat spunând că decizia de joi a ridicat „îngrijorări serioase”. Acesta a reafirmat că „dreptul UE are prioritate asupra dreptului național, inclusiv a hotărârilor constituționale”. Comisia a adăugat că hotărârile Curții de Justiție Europene sunt „obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv instanțele naționale” și a spus că „nu va ezita să își folosească competențele în temeiul tratatelor pentru a proteja aplicarea uniformă și integritatea legii din uniune".
În ciuda sondajelor de opinie care arată că mai mult de 80% dintre polonezi susțin rămânerea țării în UE, guvernul polonez condus de PiS este implicat într-o serie de dispute cu blocul de 27 de membri pe probleme care variază de la reformele judiciare și libertățile mass-media la drepturile LGBT.
Primul ministru polonez, Mateusz Morawiecki, a inițiat acest caz în martie, susținând că Bruxelles-ul nu are dreptul să intervină în sistemele judiciare ale statelor membre ale UE, iar reformele guvernului au fost necesare pentru a elimina influențele din era comunistă. Varșovia neagă că ar avea vreo influență asupra deciziilor judecătorești, însă guvernul a fost acuzat pe scară largă că a politizat instanțele, inclusiv Curtea Constituțională, care a început să dezbată cazul în august, dar a amânat de două ori decizia sa.
Primatul legilor europene față de cele naționale este un principiu cheie al integrării europene, iar politicienii din opoziția poloneză au spus în repetate rânduri că constarea acestui fapt pune în pericol viitorul pe termen lung al Poloniei în UE și stabilitatea blocului în sine. Decizia instanței a fost primită cu surprindere la Bruxelles. Deja implicate în multiple conflicte cu Polonia, autoritățile UE vor să evite creșterea tensiunilor cu Varșovia și vor aștepta să vadă ce va face guvernul în continuare.
PNRR-ul Poloniei de 57 de miliarde de euro nu a fost aprobat de Bruxelles
Hotărârea sporește tensiunile legate de cele 57 miliarde de euro din PNRR-ul Poloniei, care nu a fost încă aprobate de Bruxelles. „Statele UE nu trebuie să stea cu brațele încrucișate când statul de drept continuă să fie demontat de guvernul polonez”, a declarat Jeroen Lenaers, de la Partidul Popular European. „Nici Comisia Europeană nu poate. Banii noștri nu pot finanța guverne care batjocoresc și anulează regulile convenite în comun. Prin declararea că tratatele UE nu sunt compatibile cu legislația poloneză, tribunalul constituțional ilegitim din Polonia a pus țara pe drumul către Polexit , a spus el.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, a scris pe Twitter că „primatul dreptului constituțional asupra altor surse de drept rezultă direct din constituția Republicii Polonia. Astăzi (încă o dată) acest lucru a fost clar confirmat de tribunalul constituțional.” Müller a adăugat că hotărârea „nu afectează domeniile în care UE are competențe delegate în tratate”, cum ar fi regulile de concurență, comerțul și protecția consumatorilor.
Daniel Freund, europarlamentar german din partea Verzilor, care face parte din comisia bugetară a Parlamentului European, a spus că Polonia „își ia rămas bun de la ordinea juridică europeană”. UE „nu poate transfera miliarde către un stat membru fără să se poată asigura legal că banii ajung la cei pentru care sunt destinați”, a spus el. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat luna trecută că acest caz ar putea avea „posibile consecințe” pentru fondurile de redresare ale Poloniei. Varșovia a numit declarația sa un „șantaj”.
Oficial francez: Acesta este un atac împotriva UE. Există riscul ca polonia să iasă de facto din bloc
Oficialii UE au spus că banii vor fi acordați, dar cu condiții stricte care țin de respectarea statului de drept. Luna trecută, Comisia a solicitat Curții de justiție a UE să impună zilnic amenzi Poloniei până când își suspendă reformele judiciare. Parlamentul European a adoptat luna trecută o rezoluție prin care a solicitat premierului Morawiecki să renunțe la acest caz, subliniind „natura fundamentală a primatului dreptului UE ca principiu fundamental al dreptului UE”.
Doi judecători ai Curții Constituționale s-au opus deciziei, însă majoritatea a declarat că aderarea Poloniei la UE nu conferea instanțelor UE autoritate juridică supremă și nu înseamnă că Polonia și-a cedat suveranitatea către UE. Nici o autoritate de stat din Polonia nu ar putea consimți la limitarea externă a puterilor sale, au spus ei. Reprezentanții comisarului pentru drepturile omului din țară au susținut, totuși, că Polonia a fost de acord să respecte ordinea juridică a UE atunci când a aderat la bloc în 2004.
„Este o confederație de forțe antidemocratice împotriva rămânerii Poloniei în Uniunea Europeană”, a scris pe Twitter Michal Wawrykiewicz, un avocat pro-european critic al guvernului. Acesta a numit momentul „o zi neagră” în istoria țării. Laurent Pech, profesor de drept european la universitatea Middlesex, a declarat că autoritățile poloneze au „elaborat un Polexit (neconstituțional) din ordinea juridică a UE” pentru „a institui un sistem de justiție în stil sovietic, astfel încât autocratizarea să se poată face neperturbată”.
”Acesta este un lucru extrem de grav. Nu este un subiect tehnic sau juridic. Este un subiect eminamente politic, care face parte dintr-o lungă listă de provocări la adresa UE”, a denunţat vineri secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene, Clement Beaune, potrivit AFP.
”Există riscul unei ieşiri de facto” din UE, a avertizat Beaune. ”Acesta este un atac împotriva UE” al ”unui tribunal constituţional care a fost pus la mâna puterii poloneze”, a denunţat el. ”Atunci când spui că nu respecţi primatul dreptului UE (...), ucizi Europa”, a denunţat el. Guvernul polonez ”se joacă cu focul” şi ar putea provoca ”o ruptură” cu UE, a avertizat, la rândul său, ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰