Cei mai importanti oameni de afaceri francezi vorbesc despre relatia cu Romania
Le-am invatat limba usor, pentru ca seamana cu a noastra. Si ei invata sa ne cunoasca pe noi si vin aici sa investeasca. La ceas aniversar, cei mai importanti oameni de afaceri francezi vorbesc despre Romania si despre prietenia istorica ce leaga cele doua tari.
De Redactia Observator la 14.07.2013, 13:25Acum 224 de ani, caderea Bastilliei marca simbolic inceputul Revolutiei Franceze, motiv pentru care an de an, pe 14 iulie, francofonii de pretutindeni sarbatoresc Ziua Frantei.
Philippe Lhotte s-a indragostit de Romania la prima vedere. Sau la prima vizita. Se intampla acum sapte ani. Lucra in Bulgaria si a venit pentru prima oara in Romania ca turist. I-a placut atat de mult incat a decis. sa ramana. I s-a parut o tara de viitor: “Romania e o tara foarte atractiva, piata interna este foarte mare si va continua sa se dezvolte. Sunteti foarte competitivi si din punct de vedere al costurilor, dar si al calitatii mainii de lucru”.
De atunci, s-a stabilit aici si e director al BRD, una dintre cele mai mari banci din Romania. Nici acum, dupa atatia ani, nu si-a pierdut increderea in noi: “Cred ca Franta si Romania au foarte multe valori comune, sunt legaturi istorice foarte puternice intre tarile noastre. Aceste legaturi au devenit si mai puternice, astazi. Chiar daca relatiile dintre cele doua tari au fost dintotdeauna bune, cred ca acum sunt si mai bune, pentru ca exista interese comune, mai ales la nivel european”.
Si francezii de la Carrfour au vazut potentialul Romaniei. Au trecut 13 ani de cand au venit la noi in tara si 12 de cand si-au deschis primul magazin.
“Cum francezul este latin, romanul este latin, este evident, este o mai mare usurinta in acceptarea unuia si a altuia. Si dupa cum stim, Romania si Franta sunt popoare prietene cu o istorie lunga in spate. Me spun: <E incredibil ce deschisi la minte sunteti, cat de repede invatati, ce talent aveti la limbi straine, cat de mult sunteti pasionati de munca>. Au constatat ca si femeile sunt foarte active in Romania, contrariu cu alte tari”, spune Andreea Mihai, director de marketing Carrefour.
Bruno Roche este directorul general Apanova din Bucuresti. “Romania ramane atractiva si pentru ca mana de lucru este de foarte, foarte buna calitate. Nu e intotdeauna simplu, dar cred ca nu e loc in lume unde sa fie mereu usor. Dar sunt foarte multe afinitati intre francezi si romani”, spune francezul.
In Romania s-a stabilit de aproape 10 ani. Primi cinci i-a petrecut in Ploiesti, iar de alti cinci ani s-a mutat in Bucuresti. Ne cunoaste deja bine si a vazut cat de repede ne dezvoltam. Uneori, si cu ajutorul lor: “Imediat dupa Revolutie, multe firme franceze au fost interesate de Romania. Nu din 2005 - 2006, ci imediat dupa 1990, foarte multi interprinzatori au venit in Romania, nu doar firme mari, ci si IMM-uri. Sunt insa si companii mari, BRD Societe Generale, Renaul Dacia, care au venit aici si care astazi participa la succesul Romaniei”.
Un succes de care se bucura si ei. Philippe Gustin, ambasadorul Frantei in Romania, povesteste cu placere despre plimbarile sale prin Romania: “Cea mai frumoasa anecdota a fost la Timisoara. Am fost la Institutul Francez din Timisoara sa inaugurez o expozitie, am stat de vorba cu persoanele mai in varsta care au fost acolo. Am vorbit in franceza, in romana sau germana. La sfarsit, o doamna care era acolo si facea parte din minoritatea germana mi-a spus: <Domnule ambasador, v-ati nascut in Banat!> A fost cel mai frumos compliment care mi s-a facut de cand sunt aici.
La ambasada, Ziua Frantei a fost sarbatorita in avans, anul acesta, cu doua zile, pentru ca la festivitate sa poata participa si seful Guvernului de la Paris, Jean Marc Ayrault, care a fost intr-o vizita oficiala in Romania. Printre oaspetii romani ai ambasadorului Philippe Gustin s-au numarat premerul Victor Ponta sau fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.
.