Cel mai mare copac din lume, protejat de incendii cu folie termoizolantă. Eforturi disperate ale pompierilor din SUA, înainte ca pădurea să devină scrum
Cel mai mare copac din lume, un arbore de sequoia din California, SUA, e în pericol să devină cenuşă, sub ameninţarea incendiilor care se extind rapid în regiune. Pompierii au învelit trunchiul arborelui cu o folie termoizolantă specială, în speranţa că Generalul Sherman, aşa cum e numit copacul, va fi protejat de flăcări.
De Redactia Observator la 17.09.2021, 12:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Pompierii din California fac eforturi uriaşe pentru a proteja cel mai mare copac din lume de flăcările devastatoare care fac ravagii în Sierra Nevada. Aceştia au înfăşurat baza arborelui într-o pătură protectoare, rezistentă la foc, în încercarea de a-l salva pe Generalul Sherman (n.r. numele sub care este cunoscut giganticul sequoia). La rândul lor, şi alţi arbori seculari din parcul natural au primit câte un "scut" din aluminiu. Materialul e rezistent la căldura intensă degajată de flăcări, având capacitatea de a ţine focul la distanţă pentru o scurtă perioadă de timp.
În ultimii ani, oficialii federali au folosit această metodă în vestul Statelor Unite pentru a proteja clădirile fragile de incendii. De exemplu, casele din apropierea lacului Tahoe care au fost învelite în material protector au scăpat cu bine de ameninţarea focului, în timp ce restul s-au făcut scrum, relatează The Guardian. Cel mai probabil, incendiul care afectează deja regiunea învecinată locului unde cresc cei 2000 de arbori de sequoia se va extinde în cursul zilei. Anul trecut, flăcările din regiune au transformat în cenuşă mii de copaci care supravieţuiseră de-a lungul mai multor secole. Generalul Sherman este cel mai mare arbore din lume, cu un volum de 1.487 metri cubi, susţin reprezentanţii parcului național. Are o înălţime de 84 de metri şi o circumferință de 31 de metri la nivelul solului.
Eforturi disperate pentru a proteja regiunea de incendii
Parcul natural şi o mare parte a oraşului învecinat Three Rivers au fost evacuate joi, iar pompierii încearcă să separe cu ajutorul unui buldozer zona locuită de cea mistuită de flăcări. Lovit de secetă şi valuri de căldură succesive, vestul Statelor Unite a trecut prin incendii de vegetaţie puternice, tot mai dese. Oamenii de știință spun că, din cauza schimbărilor climatice, temperaturile din regiune au crescut enorm, îndreptându-se spre extreme care vor aduce indendii sălbatice, mult mai frecvente.