Antena LIVE

CEO AstraZeneca: Marea Britanie şi alte ţări din afara UE au fost mai rapide pentru a-și finaliza comenzile. Nu ne-am angajat la un program pentru livrarea celor 300 de milioane de doze pentru UE

Compania AstraZeneca a răspuns criticilor oficialilor UE, cu privire la livrările întârziate ale vaccinului său Covid-19.

De la 27.01.2021, 15:29
Vaccinul AstraZeneca ar putea sosi cu o întârziere considerabilă în UE, după ce compania a anunţat că trebuie să-şi respecte obligaţiile cu alte ţări Profimedia Images / Imagini de arhivă

Într-un interviu cu ziarul italian la Repubblica, CEO-ul companiei, Pascal Soriot, a declarat că AstraZeneca a fost de acord să facă "tot posibilul" pentru a livra dozele pe care le-au comandat țările UE, dar nu s-a angajat contractual să respecte un program.

Alte ţări au dat mai repede banii

Soriot a precizat că unele țări, inclusiv Marea Britanie, au fost mai rapide decât Uniunea Europeană pentru a-și finaliza comenzile, ceea ce înseamnă că producătorul de medicamente nu a putut să-i ofere blocului un angajament ferm cu privire la programul său de livrare.

"Am avut, de asemenea, probleme în lanțul de aprovizionare pentru Marea Britanie. Dar contractul britanic a fost semnat cu trei luni înainte de acordul privind vaccinul european. Deci, cu Marea Britanie, am avut încă trei luni în plus pentru a remedia toate problemele pe care le-am experimentat. În ceea ce privește Europa, am rămas cu trei luni în urmă pentru a remedia problemele respective", a spus el, citat de CNN.

Uniunea Europeană a declarat la începutul acestei săptămâni că AstraZeneca intenționează să furnizeze în săptămânile următoare considerabil mai puține doze decât a fost convenit și anunțat.

UE cere respectarea angajamentelor de livrare a vaccinului

Oficialii UE sunt îngrijorați de faptul că o lansare mai lentă ar putea amenința recuperarea blocului după pandemie, exact în timp ce încerca să evalueze impactul Pfizer (PFE) care furnizează mai puține doze din vaccinul pe care l-a dezvoltat cu BioNTech, decât s-a planificat săptămâna trecută.

Oficialii UE amenință acum că vor strânge controalele asupra exporturilor de vaccinuri, iar Italia a avertizat că ar putea lua măsuri legale.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Europa a investit miliarde pentru a ajuta la dezvoltarea primelor vaccinuri Covid-19 din lume, pentru a crea un bine comun cu adevărat global. Și acum companiile trebuie să își îndeplinească obligațiile. Trebuie să-și onoreze obligațiile"

Probleme la o fabrică din Europa

CEO-ul a recunoscut că AstraZeneca (AZN) a întâmpinat probleme la o fabrică din Europa. El a spus că faza incipientă a producției de vaccin este adesea "complicată", iar compania este "în principiu cu două luni în urmă" de unde dorea să fie.

"Aș vrea să fac mai bine? Desigur. Dar, știți, dacă livrăm în februarie ceea ce intenționăm să livrăm, nu este un volum mic", a spus Soriot. "Planificăm să livrăm milioane de doze în Europa, nu este în niciun caz un volum mic"

Uniunea Europeană a comandat 300 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca, care ar putea fi aprobat pentru utilizare imediat după această săptămână, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane.

Marea Britanie: "Ne daţi nouă mai întâi"

Soriot a subliniat diferențele cruciale în acordurile pe care compania le are cu Regatul Unit și Uniunea Europeană.

"Contractul cu Marea Britanie a fost semnat mai întâi, iar Marea Britanie, desigur, a spus "ne daţi nouă mai întâi", iar acest lucru este suficient de corect", a spus el. 

Trei luni mai târziu, când Uniunea Europeană a dorit să fie furnizată "mai mult sau mai puțin în același timp" ca Regatul Unit, AstraZeneca nu a putut să își asume acest angajament.

"Contractul nostru [cu Uniunea Europeană] nu este un angajament contractual. Este cel mai bun efort. Practic am spus că vom încerca tot posibilul, dar nu putem garanta că vom reuși. ​​De fapt, ajungem acolo, dar suntem puțin întârziați", a spus el.

Exporturile de vaccin Covid din UE

Eforturile UE de vaccinare au primit un impuls miercuri, când Sanofi (SNY) a declarat că va produce 125 de milioane de doze de vaccin Pfizer / BioNTech pentru distribuție în bloc, cu livrări începând din vara anului 2021.

Dar, guvernele europene cer răspunsuri la întârzieri, subliniind că succesul eforturilor lor de vaccinare depinde de sectorul privat.

"Pe de o parte, nu putem decât să salutăm rezultatul științei, iar pe de altă parte, ei au un monopol și suntem total dependenți", a declarat ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat luni că blocul comunitar va cere acum transparență deplină în ceea ce privește exportul de vaccinuri din Uniunea Europeană.

"În viitor, toate companiile care produc vaccinuri împotriva Covid-19 în UE vor trebui să furnizeze notificări timpurii ori de câte ori vor să exporte vaccinuri către țări terțe. Livrările umanitare nu sunt, desigur, afectate de acest lucru", a spus ea pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

astrazeneca vaccin covid program livrare doze uniunea europeana
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024