Antena LIVE

Curs valutar

CEO AstraZeneca: Marea Britanie şi alte ţări din afara UE au fost mai rapide pentru a-și finaliza comenzile. Nu ne-am angajat la un program pentru livrarea celor 300 de milioane de doze pentru UE

Compania AstraZeneca a răspuns criticilor oficialilor UE, cu privire la livrările întârziate ale vaccinului său Covid-19.

De la 27.01.2021, 15:29
WhatsApp
Vaccinul AstraZeneca ar putea sosi cu o întârziere considerabilă în UE, după ce compania a anunţat că trebuie să-şi respecte obligaţiile cu alte ţări Profimedia Images / Imagini de arhivă

Într-un interviu cu ziarul italian la Repubblica, CEO-ul companiei, Pascal Soriot, a declarat că AstraZeneca a fost de acord să facă "tot posibilul" pentru a livra dozele pe care le-au comandat țările UE, dar nu s-a angajat contractual să respecte un program.

Alte ţări au dat mai repede banii

Soriot a precizat că unele țări, inclusiv Marea Britanie, au fost mai rapide decât Uniunea Europeană pentru a-și finaliza comenzile, ceea ce înseamnă că producătorul de medicamente nu a putut să-i ofere blocului un angajament ferm cu privire la programul său de livrare.

"Am avut, de asemenea, probleme în lanțul de aprovizionare pentru Marea Britanie. Dar contractul britanic a fost semnat cu trei luni înainte de acordul privind vaccinul european. Deci, cu Marea Britanie, am avut încă trei luni în plus pentru a remedia toate problemele pe care le-am experimentat. În ceea ce privește Europa, am rămas cu trei luni în urmă pentru a remedia problemele respective", a spus el, citat de CNN.

Uniunea Europeană a declarat la începutul acestei săptămâni că AstraZeneca intenționează să furnizeze în săptămânile următoare considerabil mai puține doze decât a fost convenit și anunțat.

UE cere respectarea angajamentelor de livrare a vaccinului

Oficialii UE sunt îngrijorați de faptul că o lansare mai lentă ar putea amenința recuperarea blocului după pandemie, exact în timp ce încerca să evalueze impactul Pfizer (PFE) care furnizează mai puține doze din vaccinul pe care l-a dezvoltat cu BioNTech, decât s-a planificat săptămâna trecută.

Oficialii UE amenință acum că vor strânge controalele asupra exporturilor de vaccinuri, iar Italia a avertizat că ar putea lua măsuri legale.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Europa a investit miliarde pentru a ajuta la dezvoltarea primelor vaccinuri Covid-19 din lume, pentru a crea un bine comun cu adevărat global. Și acum companiile trebuie să își îndeplinească obligațiile. Trebuie să-și onoreze obligațiile"

Probleme la o fabrică din Europa

CEO-ul a recunoscut că AstraZeneca (AZN) a întâmpinat probleme la o fabrică din Europa. El a spus că faza incipientă a producției de vaccin este adesea "complicată", iar compania este "în principiu cu două luni în urmă" de unde dorea să fie.

"Aș vrea să fac mai bine? Desigur. Dar, știți, dacă livrăm în februarie ceea ce intenționăm să livrăm, nu este un volum mic", a spus Soriot. "Planificăm să livrăm milioane de doze în Europa, nu este în niciun caz un volum mic"

Uniunea Europeană a comandat 300 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca, care ar putea fi aprobat pentru utilizare imediat după această săptămână, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane.

Marea Britanie: "Ne daţi nouă mai întâi"

Soriot a subliniat diferențele cruciale în acordurile pe care compania le are cu Regatul Unit și Uniunea Europeană.

"Contractul cu Marea Britanie a fost semnat mai întâi, iar Marea Britanie, desigur, a spus "ne daţi nouă mai întâi", iar acest lucru este suficient de corect", a spus el. 

Trei luni mai târziu, când Uniunea Europeană a dorit să fie furnizată "mai mult sau mai puțin în același timp" ca Regatul Unit, AstraZeneca nu a putut să își asume acest angajament.

"Contractul nostru [cu Uniunea Europeană] nu este un angajament contractual. Este cel mai bun efort. Practic am spus că vom încerca tot posibilul, dar nu putem garanta că vom reuși. ​​De fapt, ajungem acolo, dar suntem puțin întârziați", a spus el.

Exporturile de vaccin Covid din UE

Eforturile UE de vaccinare au primit un impuls miercuri, când Sanofi (SNY) a declarat că va produce 125 de milioane de doze de vaccin Pfizer / BioNTech pentru distribuție în bloc, cu livrări începând din vara anului 2021.

Dar, guvernele europene cer răspunsuri la întârzieri, subliniind că succesul eforturilor lor de vaccinare depinde de sectorul privat.

"Pe de o parte, nu putem decât să salutăm rezultatul științei, iar pe de altă parte, ei au un monopol și suntem total dependenți", a declarat ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat luni că blocul comunitar va cere acum transparență deplină în ceea ce privește exportul de vaccinuri din Uniunea Europeană.

"În viitor, toate companiile care produc vaccinuri împotriva Covid-19 în UE vor trebui să furnizeze notificări timpurii ori de câte ori vor să exporte vaccinuri către țări terțe. Livrările umanitare nu sunt, desigur, afectate de acest lucru", a spus ea pe Twitter.

Cristian Ionescu
astrazeneca vaccin covid program livrare doze uniunea europeana
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025