Antena LIVE

Curs valutar

China, amenințată de americani, neagă că Rusia a cerut ajutor militar. Există riscul unui război proxy SUA-China?

Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a declarat luni că afirmațiile oficialilor americani conform cărora Rusia a cerut Beijingului echipament militar pentru războiul din Ucraina sunt o „dezinformare” din partea Statelor Unite, scrie Reuters. 

De la 14.03.2022, 11:42
WhatsApp
China, amenințată de americani, neagă că Rusia a cerut ajutor militar. Există riscul unui război proxy SUA-China? Profimedia

Comentariile au venit în timpul unui briefing  al ministerului chinez de externe la Beijing, potrivit Reuters. Publicaţii precum Financial Times şi New York Times au relatat ieri că Rusia a cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru războiul din Ucraina şi fentarea sancţiunile occidentale.

SUA avertizează China să nu ajute Rusia

China se va confrunta cu ”consecințe” dure dacă va ajuta Rusia în războiul din Ucraina, au amenințat Statele Unite potrivit presei americane, citată de BBC. Oficiali nenumiți de presa americană au spus mai multor ziare și publicații de peste ocean că Rusia a cerut Chinei asistență militară după ce a început invazia. Ministerul chinez de externe a descris acuzația drept dezinformare din partea SUA. Deloc întâmplător, informațiile au apărut în timp ce oficiali de top din SUA și China se pregătesc să se întâlnească la Roma. Presa din SUA susține că Rusia a cerut în ultimele zile Chinei în mod special echipament militar, inclusiv drone.

Într-un interviu CNN, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că „comunicăm direct Beijingului că vor exista consecințe pentru eforturile de a ajuta Rusia să evite sancțiunile la scară largă sau de a sprijini Rusia pentru a o consolida”. „Nu vom permite acest lucru, să existe un colac de salvare pentru Rusia din orice țară, oriunde în lume”, a spus el.

Pe acelaşi subiect

Americanii speculează că Vladimir Putin i-a mințit pe chinezi

El a adăugat că, deși SUA cred că Beijingul era la curent cu faptul că Vladimir Putin „planifică ceva” înainte de invadarea Ucrainei, China „s-ar putea să nu fi înțeles întreaga amploare a invaziei”. „Este foarte posibil ca  Putin să-i fi mințit în același mod în care i-a mințit pe europeni și pe alții”, a mai spus Sullivan. Ca reacție, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian, a declarat că SUA răspândesc informații false. El a adăugat că poziția Chinei a fost întotdeauna consecventă și că Beijingul joacă un rol constructiv în promovarea discuțiilor.

Jake Sullivan urmează să se întâlnească luni, la Roma, cu Yang Jiechi, diplomat chinez de rang înalt, membru al Biroului Politic din Cadrul Partidului Comunist Chinez. Reuters a citat un oficial american care a spus că în timpul întâlnirii de luni, Jake Sullivan va transmite delegației chineze cu ce consecințe și izolare s-ar putea confrunta dacă China ar spori sprijinul acordat Rusiei. 

China s-a abținut până acum să condamne Rusia pentru invadarea Ucrainei, transmițând că „preocupările legitime de securitate” ale Moscovei ar trebui luate în serios. Beijingul și-a exprimat în același timp „sprijinul neclintit” pentru suveranitatea Ucrainei. De asemenea, a cerut pace și a spus că este gata să contribuie prin diplomație la încheierea războiului. Mai multe țări au cerut Chinei să intervină mai mult pentru a opri războiul Rusiei în Ucraina.

Analiză BBC: O mișcare prin care SUA pun presiune pe China

”UE și SUA ajută Ucraina, China ajută Rusia; dacă așa stau lucrurile, atunci este o delimitare care va face războiul din Ucraina unul cu consecințe și mai mari” analizează Robin Brant, corespondent BBC la Shanghai. ”Casa Albă a decis să facă publice afirmațiile chiar când principalul consilier pentru securitate al președintelui Biden urmează să se întâlnească cu cel mai înalt diplomat al Chinei. Pare a fi o mișcare tactică, de a pune presiune asupra Chinei; probabil pentru a confirma sau a infirma.

”Scopul principal ar putea fi o încercare de a-l determina pe Xi Jinping să cântărească avantajele și dezavantajele a ceea ce a fost numită săptămâna trecută o relație „solidă” cu Moscova. Amintiți-vă că în urmă cu doar câteva săptămâni, la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă la Beijing, președinții Xi și Putin au declarat o nouă alianță care nu are „limită”.

Ajutorul militar ar putea, în mod clar, să facă parte din asta. În zilele de după invazia Rusiei, China a condamnat Marea Britanie, SUA și alții pentru că au dat arme armatei ucrainene, spunând că pun benzină pe foc. Dacă informațiile americane sunt corecte și Beijingul dă curs cererii Moscovei, atunci și chinezii ar pune benzină pe foc.” a mai notat corespondentul BBC.

Risc de război proxy SUA-China?

O serie de analiști internaționali în geopolitică iau în considerare și ipoteza ca invazia rusă în Ucraina să ia forma unui război proxy SUA-China, adică un conflict purtat prin intermediari: ”Dacă China trimite arme Rusiei, războiul din Ucraina devine primul război proxy SUA-China. De remarcat faptul că Rusia în această poziție își asumă rolul secundar care este din ce în ce mai mult destinul său: să fie un pion al Chinei” a scris pe Twitter analistul Damir Marusic de la Atlantic Council.

”Cred că China și SUA ar trebui să ajungă la un acord: toate țările ar trebui să înceteze să ofere asistență militară oricărei părți a conflictului Rusia-Ucraina și să fie permis doar ajutorul umanitar” a comentat cu substrat pe Twitter și Hu Xijin, un jurnalist chinez de la portavocea partidului comunist chinez, Global Times. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

china nato rusia sanctiuni statele unite ucraina
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025