Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 18 LIVE TEXT. Oficiali americani susțin că Rusia a cerut Chinei ajutor militar în invazia Ucrainei

Război Rusia - Ucraina, ziua 18. Kievul va cădea în mâinile rușilor doar dacă este complet distrus, spune președintele Volodimir Zelenski, în timp ce Moscova avertizează că transporturile de arme din vest către Ucraina ar putea fi atacate. Sirenele de alarmă aeriană au sunat din nou, în zorii zilei, în aproape toate oraşele importante ale Ucrainei. Situația din Harkov, Sumî, Nikolaev și Donbass rămâne cea mai dificilă. Forțele lui Vladimir Putin au asediat Mariupol și îl distrug din ce în ce mai mult în fiecare zi. Între timp, SUA, Uniunea Europeană şi aliaţii lor au anunţat un nou val de sancţiuni împotriva Rusiei. Într-o nouă convorbire telefonică, liderii Franţei şi Germaniei au încercat să-l convingă pe Vladimir Putin să ordone încetarea focului, dar tentativa lor a eșuat. În schimb, o nouă rundă de negocieri Rusia - Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare, anunţă consilierul lui Zelenski.

de Redactia Observator

la 14.03.2022, 10:06

  • Vezi aici desfăşurarea războiului Rusia - Ucraina în ziua 19
  • Volodimir Zelenski a declarat într-o conferință de presă că 1.300 de militari ucraineni au murit de la începutul invaziei. De asemenea, aproximativ 500-600 de soldați ruși s-ar fi predat vineri forțelor ucrainene, potrivit liderului de la Kiev.
  • Principalul obiectiv al zilei este sosirea la destinaţie a convoiul umanitar care călătoreşte de la Zaporojie​ spre Mariupol, a precizat preşedintele Ucrainei.
  • O nouă rundă de negocieri Rusia - Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare, anunţă consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski. Delegaţia de la Kiev se aşteaptă să obţină ”rezultate concrete”.
  • Şeful poliţiei din Kiev a anunţat moartea jurnalistului american Brent Renaud, fost colaborator New York Times. Potrivit oficialului ucrainean, bărbatul ar fi fost ucis de soldaţii ruşi.
  • Rusia declară că se bazează pe ajutorul Chinei pentru a rezista la lovitura dată economiei de sancţiunile occidentale, care au îngheţat aproape jumătate din rezervele sale de aur şi valută.
  • Autorităţile ucrainene au avertizat că situaţia din Mariupol este "critică". Temperaturile sunt extreme, oamenii îngheață în case, nu au energie electrică, iar rezervele de apă și mâncare sunt pe terminate.
  • Ministrul de externe Dmytro Kuleba spune că Rusia folosește tactici similare cu cele din Siria și că Mariupol este asediat, dar încă sub control ucrainean.
  • Orașul Volnovaha, în sud-vestul Ucrainei, a fost complet distrus, spune guvernatorul regiunii Donețk. Potrivit lui Pavlo Kyrylenko, de când a început invazia rusă, cea mai mare parte a populației a fugit, iar infrastructura a fost distrusă, ceea ce înseamnă că orașul nu mai există.
  • Forțele ruse avansează spre Kiev, cea mai mare parte a acestora fiind acum la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei, potrivit celui mai recent raport al oficialilor britanici ai apărării. La Kiev, la primele ore ale zilei de sâmbătă, sunau sirenele de raid aerian.
  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5ZIUA 6ZIUA 7ZIUA 8ZIUA 9ZIUA 10ZIUA 11ZIUA 12 ZIUA 13ZIUA 14ZIUA 15ZIUA 16 și ZIUA 17.

UPDATE 22.09 - Oficiali ai Statelor Unite susțin că Rusia a cerut Chinei ajutor militar în invazia Ucrainei

Oficialii americani susțin că Rusia a cerut Chinei echipamente militare pentru a sprijini invadarea Ucrainei, declanșând îngrijorarea la Casa Albă că Beijingul ar putea submina eforturile occidentale de a ajuta forțele ucrainene să-și apere țara. SUA a transmis, pentru Financial Times, că Rusia a cerut echipament militar și asistență de la începutul invaziei. 

O altă sursă familiarizată cu situația a declarat că Statele Unite se pregătesc să-și avertizeze aliații, pe fondul unor indicii că China s-ar putea pregăti să ajute Rusia.

Pe acelaşi subiect

Alți oficiali americani au spus că există semne că Rusia rămâne fără anumite tipuri de armament, după ce războiul din Ucraina a intrat în cea de-a treia săptămână.

Casa Albă nu a comentat informația și nici Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns la o solicitare de comentariu.

UPDATE 20:50 - S-a reluat alimentarea cu energie electrică a Centralei de la Cernobîl

A fost restabilită alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl. Ucraina anunța, joi, Agenția Internațională pentru Energie Atomică că a pierdut contactul cu Cernobîlul, din cauza unei întreruperi de curent la instalație. Sistemele de răcire funcționează în mod normal, fără a fi nevoie de energie de rezervă, a precizat Ministerul Energiei Atomice.

Forțele rusești au cucerit centrala nucleară - locul celui mai grav dezastru nuclear din lume - în prima zi a invaziei de luna trecută. Deși nu mai este o centrală electrică funcțională, Cernobîl nu a fost niciodată abandonată complet și necesită în continuare un management constant.

Îngrijorări există în continuare pentru personalul care a rămas la centrala electrică sub autoritatea forțelor rusești. Muncitorii continuă să își facă treaba și se spune că atmosfera este calmă, dar BBC anunță că a fost informat că în interior condițiile sunt dificile, cu alimente și medicamente limitate.

Ucraina anunța, joi, Agenția Internațională pentru Energie Atomică că a pierdut contactul cu Cernobîlul, din cauza unei întreruperi de curent la instalație, informează Mediafax.

UPDATE 19.45. Klaus Iohannis, discuție telefonică cu Volodimir Zelenski

Președintele Klaus Iohannis a transmis că a discutat cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre refugiații ucraineni veniți în România și i-a dat asigurări că aceștia sunt în siguranță.

”L-am asigurat pe președintele Zelensky de susținerea totală pentru Ucraina, atât bilateral, cât și în UE. Hub-ul umanitar din Suceava a început deja să livreze primele ajutoare. Vom avea grijă de toți cetățenii ucraineni care vin în România”, a scris președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe Twitter.

UPDATE 18:50. Pregătiri pentru o nouă rundă de negocieri Rusia - Ucraina

O nouă rundă de negocieri Rusia - Ucraina va avea loc în zilele următoare. Delegaţia de la Kiev se aşteaptă să ”obţină rezultate concrete” în discuţiile cu oficialii de la Kremlin, a afirmat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, conform CNN. De asemenea, Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse de negocieri, a declarat că există ”progrese semnificative” în negocierile cu Ucraina, potrivit agenţiei de presă RIA.

UPDATE 18:20. Consecinţe dure pentru China, dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile impuse de Occident

Beijingul va suporta ”cu siguranţă” consecinţe dacă va ajuta Moscova să evite sancţiunile drastice impuse din cauza invaziei în Ucraina, a avertizat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, care urmează să se întâlnească luni la Roma cu un diplomat de rang înalt al Chinei, Yang Jiechi, conform Reuters.

UPDATE 17:50. Ucraina anunţă că peste 2.100 de locuitori din Mariupol au fost uciși

În orașul Mariupol, bombardat de mai multe zile, fără servicii esențiale și fără provizii, au fost uciși 2.187 de locuitori. Oficialii locali au declarat că au avut loc cel puțin 22 de bombardamente asupra orașului, numai în ultima zi, anunță BBC.

„Oamenii sunt într-o situație dificilă de 12 zile. Nu există electricitate, apă sau încălzire în oraș. Aproape că nu există comunicații mobile. Ultimele rezerve de alimente și apă se epuizează", se arată într-o declarație a consiliul orașului Mariupol, citată de Mediafax. Forțele rusești au capturat periferia estică a orașului.

UPDATE 17:10. Reacţia SUA după moartea jurnalistului american ucis în Ucraina

Oficialul american Jake Sullivan, consultant al Serviciilor de Securitate Naţională, a declarat duminică, în urma morţii videografului Brent Renaud, că Rusia va suferi "sancţiuni corespunzătoare". Vestea decesului cetăţeanului american, transmisă de Poliţia din Kiev în cursul acestei zile, a fost "şocantă şi terifiantă", a precizat el. Acesta a adăugat că oficialii SUA şi ai Ucrainei vor investiga cazul pentru a stabili circumstanţele morţii bărbatului de 51 de ani.

Colegul jurnalistului Brent Renaud povestește că au fost atacați în momentul în care au ajuns la un punct de control de la un pod din Irpin. Juan Arredondo, la rândul său jurnalist american, și el rănit în atac, i-a povestit unui reporter italian că l-a văzut pe Brent împușcat în gât.

UPDATE 16:40. Zelenski: Principalul obiectiv al zilei e sosirea convoiului umanitar la Mariupol

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că principalul obiectiv stabilit pentru ziua de duminică este să se asigure că va ajunge la destinaţie convoiul umanitar care călătoreşte spre Mariupol, oraşul asediat de mai bine de o săptămână de forţele ruse, conform CNN. De asemenea, liderul ucrainean şi-a reiterat recunoştinţa pentru poporul ucrainean, care a dat constant dovadă de patriotism, curaj şi hotărâre.

”Convoiul nostru umanitar este la două ore distanţă de Mariupol, la doar 80 de kilometri distanţă”, a precizat Zelenski într-un scurt mesaj postat pe Instagram. ”Facem tot posibilul pentru a depăşi rezistenţa ocupanţilor, care îi blochează până şi pe preoţii Bisericii Ortodoxe, care escortează convoiul cu alimente, apă, medicamente”, a subliniat el. ”Aproximativ 125.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare din zonele de conflict din Ucraina”.

După 18 zile de conflict, ”Rusia a pierdut mii de vehicule militare, 74 de avioane şi 86 de elicoptere”, susţine Zelenski. ”Ucraina a livrat 100 de tone, nevoile de bază pentru cetăţenii săi”, a mai spus liderul ucrainean, citat de news.ro.

Preşedintele Ucrainei a postat în cursul zilei de duminică o înregistrare video pe pagina sa oficială de Facebook, ilustrând sute de ucraineni care au ieşit în stradă să protesteze faţă de invazia rusă. ”Sunt recunoscător fiecăruia în parte. Tuturor celor care nu renunţă. Celor care merg la proteste. Celor care demonstrează ocupanţilor că Ucraina este pământul nostru. Herson, Melitopol, Berdeansk şi toate celelalte oraşe. Ucraina va învinge!”, este mesajul transmis de Volodimir Zelenski.

Convoiul a pornit sâmbătă din oraşul Zaporojie. Mariupol este sub asediul forţelor ruse de mai bine de o săptămână. O mare parte din oraş nu are electricitate şi apă.

UPDATE 16:20. Ministrul rus al Finanțelor: Aproape jumătate din rezervele de aur și valută sunt înghețate

Rusia resimte impactul sancțiunilor. Ţara a anunțat, duminică, că se bazează pe ajutorul Chinei pentru a rezista la lovitura dată economiei de sancţiunile occidentale, care au îngheţat aproape jumătate din rezervele sale de aur şi valută, scrie Reuters.

"Avem o parte din rezervele noastre de aur şi de valută în moneda chineză, în yuani. Şi vedem ce presiuni sunt exercitate de ţările occidentale asupra Chinei pentru a limita comerţul reciproc cu China. Bineînţeles, există presiuni pentru a limita accesul la aceste rezerve", a declarat ministrul de Finanţe Anton Siluanov. "Dar cred că parteneriatul nostru cu China ne va permite în continuare să menţinem cooperarea pe care am realizat-o şi nu doar să o menţinem, ci şi să o creştem într-un mediu în care pieţele occidentale se închid”, a mai spus el.

UPDATE 16:00. Ucraina: 67 de civili, înmormântaţi într-o groapă comună, lângă Kiev. Se fac provizii de alimente

Un număr de 67 de civili au fost înmormântaţi într-o groapă comună în oraşul Bucha, în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei, după luptele grele din zonă între forţele ucrainene şi invadatorii ruşi, relatează DPA, potrivit Agerpres. Într-o înregistrare video publicată de agenţia ucraineană de presă UNIAN se vede cum sacii negri de plastic cu cadavrele sunt transferaţi dintr-un camion într-o groapă. Un doctor citat de media ucrainene a spus că nu toate cadavrele au fost identificate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

ONU a transmis recent că peste 570 de civili au fost ucişi, însă guvernul ucrainean estimează că bilanţul morţilor este mult mai mare.

UPDATE 15:15. Ucraina anunţă moartea jurnalistului american Brent Renaud, care ar fi fost ucis de soldaţii ruşi

În focul luptelor care continuă, în Ucraina, la aproape trei săptămâni de când Rusia a declanşat războiul în ţara din Europa de Est, bilanţul victimelor e în creştere. Şeful poliţiei din Kiev a anunţat, duminică, moartea jurnalistului american Brent Renaud, fost corespondent special New York Times. Potrivit oficialului ucrainean, bărbatul în vârstă de 51 de ani ar fi fost împuşcat de soldaţii ruşi.

UPDATE 14:35. Papa Francisc: ”În numele lui Dumnezeu vă cer: opriţi acest masacru!”

Papa Francisc a condamnat dur invazia rusă din Ucraina, susţinând că ”agresiunea armată inacceptabilă” trebuie să înceteze, relatează Reuters.

În cadrul slujbei de duminică din Piaţa Sfântul Petru, la care au participat mii de oameni, Papa Francis a mai spus că bombardarea spitalelor şi a altor civili a fost ”barbară” şi fără ”un motiv strategic întemeiat” ”În numele lui Dumnezeu vă cer: opriţi acest masacru!”, a spus el, adăugând că oraşele ucrainene riscă ”să fie reduse la stadiul de cimitire”.

UPDATE 14:20. Turcia cere ajutorul Rusiei pentru a-şi evacua cetăţenii din Mariupol

Turcia a făcut apel la Rusia să o ajute cu evacuarea cetăţenilor săi blocaţi în oraşul asediat Mariupol din Ucraina, a declarat presei duminică ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, fără a confirma că moscheea din localitate a fost lovită de bombardamente ruse, potrivit AFP. 

Este prima reacţie oficială a guvernului turc de la anunţul autorităţilor ucrainene. Cavusoglu a declarat că "imamul moscheii nu a confirmat bombardamentul" asupra clădirii. Un membru al comunităţii turce locale a dezminţit la rândul său sâmbătă că moscheea a fost vizată de armata rusă. "El a spus că în zonă au căzut rachete", a spus ministrul, recunoscând că a pierdut contactul cu comunitatea turcă de acolo din cauza prăbuşirii infrastructurii. "Am transmis această informaţie Rusiei", a adăugat el, menţionând: "Am trimis autocare în regiune, dar nu au putut intra în oraş".

UPDATE 14:00. O nouă rundă de negocieri Rusia - Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare

O nouă rundă de discuţii între Rusia şi Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare, potrivit lui Mykhailo Podoliak, consilierul principal al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, conform CNN. Ucraina lucrează cu Israel şi Turcia, în postura de mediatori, pentru a stabili o locaţie şi un cadru propice pentru negocierile de pace cu Rusia, a mai declarat acesta. ”De îndată ce se elaborează contraformatele legale reciproce, va fi programată o întâlnire - a patra rundă de negocieri. Ar putea fi mâine, poimâine”, a declarat Podoliak pentru Belta, agenţia de presă de stat din Belarus, duminică.

”Sunt diverse propuneri pe masa negocierilor acum. Sunt multe, sunt o duzină de propuneri, inclusiv propuneri cu privire la o reglementare politică şi, cel mai important, o reglementare militară. Mă refer la o încetare a focului, o formulă de încetare a focului şi retragerea trupelor”, a mai spus el. ”Probabil că nu este necesar să mergem mai departe şi să avem doar conversaţii. Am discutat toate chestiunile, acum încercăm să reunim aceste chestiuni în unele formate legale”, a spus Podoliak. ”Când se va decide, va avea loc o întâlnire. Cred că nu va dura mult până să ajungem acolo”, a anunţat el.

UPDATE 13:45. Marea Britanie: Casele de lux ale oligarhilor ruși sancţionaţi ar putea găzdui refugiaţi ucraineni

Marea Britanie analizează dacă poate folosi în scopuri umanitare proprietăţile deţinute de oligarhii ruşi sancţionaţi în ţară, a afirmat, duminică, ministrul britanic pentru locuinţe, comunităţi şi administraţia locală, Michael Gove, conform Reuters. ”Vreau să explorez o opţiune care ne-ar permite să folosim casele şi proprietăţile persoanelor sancţionate, în perioada în care ele sunt sancţionate, în scopuri umanitare şi de altă natură”, a declarat oficialul britanic. Dar ”există o barieră legală destul de mare de trecut”, precizează acesta.

UPDATE 13:30. Ucraina acuză Rusia că foloseşte bombe cu fosfor în Donbas

Un responsabil al poliţiei ucrainene din regiunea Lugansk din estul ţării a acuzat în noaptea de sâmbătă spre duminică armata rusă că i-a atacat localitatea cu bombe cu fosfor, relatează AFP.

Potrivit lui Oleksi Biloşiţki, şeful poliţiei din Popasna, oraş situat la circa o sută de kilometri vest de Lugansk, forţele ruse au folosit bombe cu fosfor asupra localităţii sale. "Suferinţe şi incendii", a scris el pe Facebook, comparând metodele ruşilor cu cele ale naziştilor. Informaţiile nu au putut fi verificate deocamdată, precizează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE 13:00. Nouă morţi în atacurile ruseşti din Nikolaev, anunţă primarul

Nouă persoane au murit în atacuri ruseşti asupra oraşului-port Nikolaev, în apropiere de Odessa, în sudul Ucrainei, a transmis duminică pe Telegram guvernatorul acestei regiuni, Vitali Kim.

UPDATE 12:45. Numărul persoanelor ucise în atacul aerian din Liov a ajuns la 35

35 de persoane au fost ucise și 134 au fost rănite în atacul aerian asupra unei baze militare din Liov, a declarat guvernatorul regional Maksym Kozytskyy.

Centrul militar Yavoriv a fost lovit de 30 de rachete rusești, susțin oficialii ucraineni, în această dimineață. Sky News nu a verificat independent afirmația.

UPDATE 11:43. Un tren pentru refugiați a fost atacat de ruși, ucigându-l pe conductor

Un tren de pasageri care se îndrepta să preia refugiații evacuați din estul Ucrainei a fost atacat de forțele ruse, ucigând un conductor, a anunțat compania națională de căi ferate din Ucraina, citată de BBC News. Conductorul a fost ucis, iar un alt angajat a fost transportat la spital cu răni, când trenul a fost atacat în apropierea stației Brusyn din regiunea Donețk, precizează compania.

Trenul urma să preia în stația Lyman locuitorii evacuați din regiunile Donețk și Luhansk, inclusiv 100 de copii. Compania afirmă că "depune toate eforturile" pentru a evacua toți pasagerii și echipajul trenului, precum și persoanele din stație.

UPDATE 10:40. Nouă morți și 57 de răniți, după atacul aerian cu rachetă asupra centrului militar din Liov

Nouă persoane au fost ucise și 57 rănite în atacul aerian din Liov, în apropiere de granița Ucrainei cu Polonia, relatează Sky News

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Guvernatorul local susține că Rusia a tras 30 de rachete asupra centrului militar din Iavoriv.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ministrul ucrainean al Apărării a mai spus că la centrul militar din Iavoriv au fost repartizați și militari străini, nu doar cei din Ucraina. Centrul este folosit de țările NATO pentru a efectua exerciții de antrenament, Rusia avertizând zilele trecute că liniile de aprovizionare ale NATO vor fi vizate. Reuters afirmă că un martor a văzut mai mult de o duzină de ambulanțe care se îndreptau în direcția locului.

UPDATE 10: Poliția de Frontieră: în ultimele 24 de ore au intrat în România 16.676 cetățeni ucraineni

În data de 12.03.2022, în 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 75.902 de persoane, dintre care 16.676 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 2 % faţă de ziua precedentă), anunță Poliția de Frontieră. Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 7.203 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 8,7%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.789 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 2,6 %).

De la declanşarea acestei crize, până la data de 12.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 397.542 cetăţeni ucraineni. În prezent, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, arterele de control fiind acoperite cu poliţişti de frontieră români pana la capacitate maximă, precizează instituția.

UPDATE 9:25. Aeroportul din Ivano-Frankivsk, lovit de un atac aerian rusesc

Aeroportul din orașul Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei are infrastructura aproape complet distrusă de o lovitură aeriană rusă, a declarat primarul orașului, Ruslan Martsinkiv, în timp ce vorbea la postul de televiziune "Rada", anunță CNN.

Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime. Acesta este al treilea atac asupra aeroportului, a precizat Martsinkiv.

UPDATE 8:00. Un nou primar a fost instalat în Melitopol, controlat de Rusia

Un nou primar a fost instalat în orașul ucrainean Melitopol, care se află sub control militar rusesc, după ce primarul ales a fost răpit vineri, potrivit administrației regionale Zaporojie.

Melitopol este un oraș din sudul Ucrainei care se află între orașul Mariupol, aflat sub asediu, și orașul Herson, ocupat în prezent de Rusia. Forțele rusești au ocupat Melitopol la câteva zile de la începutul invaziei, dar de atunci orașul a cunoscut proteste sporadice.

Vineri, primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost văzut într-o înregistrare video în timp ce era condus de bărbați înarmați afară din clădirea guvernamentală. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susținut de Rusia, a susținut că Fedorov este terorist și că este anchetat. Potrivit unui mesaj de pe site-ul web al procurorului din Luhansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la o comunitate criminală.

UPDATE 7:40. Preşedintele Ucrainei a acordat distincţia "Erou al Ucrainei" post-mortem pentru prima dată unei femei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunţat că a semnat două decrete: unul prin care oferă distincţii la 106 membri ai Forţelor armate ucrainene pentru curajul arătat, din care 17 post-mortem, şi un decret prin care oferă titlul Erou al Ucrainei cu distincţia Ordinul Stelei Aurii mai multor militari, între care şi o femeie: sergentul Derusova Inna Mikolaivna, post-mortem, medic militar care a avut misiuni în Ohtîrka, regiunea Sumî, salvând mai mult de zece soldaţi şi riscându-şi viaţa. Ea a murit în urma bombardamentelor trupelor ruse, ajutând răniţii. "Prima femeie-erou a Ucrainei care a primit post-mortem acest titlu", a adăugat Volodimir Zelenski.

"Ucraina va face faţă testului. Avem nevoie de timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război care a venit la noi în ţară. Nu voi subestima ameninţarea. Şi nu voi exagera rezultatele. Noi suntem oameni oneşti, nu Ministerul rus al Apărării. Care minte pe toată lumea, milioane de cetăţeni ai săi şi chiar pe şeful Federaţiei Ruse. Aşa că vă spun sincer: încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm. În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului. În toate zonele de apărare. În apropiere de Jitomîr şi Kiev, de Cernigău şi Sumî, de Harkov şi Lugansk, de Doneţk şi Mariupol, în sudul ţării şi pe linie diplomatică", a adăugat preşedintele ucrainean

UPDATE 6:58. Volodimir Zelenski, posibil summit cu Putin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit din nou, sâmbătă seară, cu premierul Israelului, Naftali Bennett, despre un posibil summit la Ierusalim cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar oficiali israelieni au anunţat că liderul de la Kremlin analizează propunerea.

Conform Biroului premierului israelian, Naftali Bennett a avut o conversaţie de peste o oră, sâmbătă seară, cu Volodimir Zelenski, "despre modalităţile de oprire a confruntărilor militare în Ucraina şi despre eforturile Israelului în acest sens", conform cotidianului The Times of Israel.

"Am continuat dialogul cu premierul israelian, Naftali Bennett. Am vorbit despre agresiunea rusă şi despre perspectivele negocierilor de pace. Trebuie să oprim reprimarea civililor; am cerut şi asistenţă pentru eliberarea primarului captiv din Melitopol şi a altor personalităţi locale", a declarat Volodimir Zelenski, sâmbătă seară, prin Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Anterior, Zelenski anunţase că i-a propus lui Naftali Bennett să insiste pentru organizarea unei reuniuni diplomatice între Rusia şi Ucraina la Ierusalim, subliniind că Israelul poate juca "un rol important" în eforturile de oprire a războiului.

În ultima săptămână, Naftali Bennett a avut o serie de contacte diplomatice cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, şi cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, în scopul opririi confruntărilor militare în Ucraina.

UPDATE 6:50. Mai multe explozii au fost auzite în apropiere de Liov, lângă granița Ucrainei cu Polonia

Mai multe s-au produs cu puțin timp înainte de ora locală 6 dimineața, duminică, în apropierea orașului Liov, lângă granița Ucrainei cu Polonia.

Exploziile au fost auzite de o echipă CNN. Liovul a fost până acum ferit de lupte, devenind centru pentru refugiați, jurnaliști și oficiali străini din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 18 LIVE TEXT. Oficiali americani susțin că Rusia a cerut Chinei ajutor militar în invazia Ucrainei