Antena Meniu Search
x

Time: Este pusă în pericol supremația dolarului în lume? Sancțiunile impuse Rusiei ar putea apropia și mai tare Moscova de Beijing 

Sancțiunile impuse Rusiei după ce președintele Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei lasă Rusia izolată economic. În ziua declanșării războiului din Ucraina președintele american Joe Biden a anunțat măsuri care „depășesc orice am făcut vreodată”, relatează Time.

de Redactia Observator

la 07.03.2022, 18:40

Time: Este pusă în pericol supremația dolarului în lume? Sancțiunile impuse Rusiei ar putea apropia și mai tare Moscova de Beijing
Time: Este pusă în pericol supremația dolarului în lume? Sancțiunile impuse Rusiei ar putea apropia și mai tare Moscova de Beijing - Getty Images

Au fost impuse sancțiuni băncilor, întreprinderilor și oligarhilor ruși, precum și oficialilor și altor aliați ai lui Putin, de către un număr impresionant de țări, inclusiv UE, Japonia, Canada, Australia, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Banca Centrală a Rusiei nu-și va putea folosi rezervele internaționale, iar spațiul aerian occidental a fost efectiv închis pentru aeronavele rusești. De asemenea, au fost impuse restricții stricte asupra bunurilor și serviciilor pe care instituțiile și firmele ruse le pot achiziționa din SUA, în timp ce mai multe mărci mari, inclusiv Ikea, General Motors și Apple, fie au închis birouri, fie au suspendat vânzările, fie au ieșit de pe piața rusă.

Dar poate cea mai dură măsură este excluderea mai multor bănci rusești din sistemul Societății pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT). SWIFT conectează peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări și facilitează majoritatea transferurilor de bani la nivel mondial. Este lubrifiantul comerțului și finanțelor internaționale, scrie revista Time. Fără el, mutarea banilor este mai lentă și mai costisitoare. „Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global”, a spus Casa Albă. Ar putea avea însă și o consecință nedorită. Unii experți susțin că sancțiunile occidentale ar putea apropia Rusia și China din punct de vedere economic și că ele pot reprezenta chiar o amenințare la adresa dominației dolarului american în sistemul financiar global.

„Pentru o economie precum Rusia, care se bazează mult pe veniturile din export și pe comerțul internațional în general, pierderea accesului la serviciile financiare globale este în mod clar o lovitură dureroasă”, spune Eswar Prasad, profesor de economie și politică comercială la Universitatea Cornell. Au existat și dezbateri dacă Moscova va recurge la criptomonede pentru a evita sancțiunile. „Excluderea Rusiei din sistemul financiar global dominat de Occident o va conduce, fără îndoială, să îmbrățișeze economic și mai mult China, atât în ​​ceea ce privește comerțul, cât și dependența financiară”.

Dilema Chinei cu privire la Rusia și Ucraina 

Pe acelaşi subiect

China și Rusia au deja legături economice și diplomatice strânse. Rusia a fost al doilea cel mai mare furnizor de țiței al Chinei anul trecut. China este cel mai mare cumpărător de cărbune din Rusia. Între timp, Putin a arătat că are o relație strânsă cu președintele Chinei, Xi Jinping, când cei doi lideri s-au întâlnit înainte de startul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Națiunile s-au angajat să „aprofundeze cooperarea strategică”, a spus atunci Xi.

„Înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a privit spre Est și s-a implicat în mai multe activități comerciale cu China. Înlăturarea Rusiei de la sistemul de plăți SWIFT nu va decide rezultatul conflictului actual, dar va accelera și va cimenta legăturile comerciale ale Rusiei cu China”, a explicat Steve H. Hanke, profesor de economie aplicată la Universitatea Johns Hopkins.

Rusia se poate orienta către moneda Chinei, Yuan renminbi și sistemul interbancar transfrontalier (CIPS), tot al Chinei. Dar unii comentatori avertizează că Beijingul trebuie să gestioneze legăturile cu Moscova fără a deteriora relațiile cu Occidentul și fără a-și pune în pericol propriul acces la sistemul financiar global – mai ales când SUA sunt cu ochii pe ea. „China ar fi vulnerabilă dacă ar încerca să evite sancțiunile Rusiei”, a declarat consilierul Departamentului de Stat, Derek Chollet.

Deocamdată, China a încercat să mențină o atitudine echilibrată. „Întotdeauna susținem că problema Ucrainei are un context istoric foarte complex și că preocupările de securitate ale tuturor părților ar trebui respectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin într-o conferință de presă pe 25 februarie, solicitând „dialog și negociere”. Dar Barbara Woodward, fost ambasador britanic în China, a declarat pentru CNN că Beijingul și-a exprimat o îngrijorare tot mai mare cu privire la „gravitatea conflictului” și ar putea fi obligată să ia o poziție. Între timp, oficialii ucraineni au făcut apel la China să-și folosească relația strânsă cu Rusia pentru a-l convinge pe Putin să oprească invazia. „Vom continua să facilităm discuțiile de pace în felul nostru”, a fost răspunsul lui Wang la întrebarea unui reporter pe această temă. Dar cu cât războiul continuă mai mult, cu atât dificultățile diplomatice pentru Beijing sunt mai mari. „Cred că Rusia va dori să folosească mai mult sistemul și moneda chinezească după sancțiuni”, spune Dragon Tang, profesor de finanțe la Universitatea de Afaceri din Hong Kong. „Cu toate acestea, China este, de asemenea, atentă la situație și nu va face echipă doar cu Rusia”.

Cum vor afecta sancțiunile împotriva Rusiei dolarul american?

Excluderea Rusiei din economia globală s-ar putea întoarce împotriva Occidentului. Dolarul american este esențial pentru sistemul internațional, utilizat pe scară largă pentru tranzacții comerciale și financiare. Este, de asemenea, moneda de rezervă dominantă, aproximativ 60% din băncile centrale din întreaga lume deținând rezerve în dolari. Asta îi oferă Washingtonului o pârghie considerabilă. Deși oficialii trezoreriei din administrația Obama și Trump au avertizat împotriva acestei practici, SUA își folosesc din ce în ce mai mult moneda pentru a face presiuni asupra altor țări, lăsând neliniștite multe națiuni.

”Pe termen lung, Rusia, China și alți rivali ai SUA vor fi motivați să încerce să își reducă dependența de sistemul financiar centrat pe dolar”, explică Prasad. El spune că acest lucru ar putea include „crearea de canale pentru plăți folosind monedele lor și evitarea dolarului și, de asemenea crearea de sisteme de mesagerie de plată compatibile, care pot ocoli SWIFT”.

Acesta nu va fi un proces simplu. Renminbi este supus controalelor valutare și există restricții privind fluxurile sale în și din China. De asemenea, CIPS este mult mai mic decât SWIFT, doar aproximativ 1.300 de instituții financiare participând la sistemul chinez, majoritatea indirect. Cu toate acestea, „excluderea băncilor rusești din SWIFT va accelera dezvoltarea și utilizarea CIPS”, spune Hanke.

„Prin eliminarea Rusiei din sistemul de plăți internaționale SWIFT în dolari, sistemul a fost transformat într-o armă și contaminat. Această politizare și lipsă de securitate a SWIFT, plus noile tehnologii vor suna clopotul mai repede decât ar fi cazul. Asta va face loc celor care vor să provoace sistemul bazat pe dolar”, a mai adăugat el.

Prietenia Beijingului cu Moscova este ”tare ca piatra”

Prietenia Beijingului cu Moscova este ”tare ca piatra”, a dat asigurări luni ministrul chinez de Externe Wang Yi. China continuă să se abţină de la a lua o poziție față de intervenţia militară rusă în Ucraina şi refuză să vorbească despre o ”invazie”. Întrebat despre poziţia Chinei în urma valului de sancţiuni internaţionale impuse Rusiei din cauză că a invadat Ucraina, Wang Yi a răspuns: ”China şi Rusia, amândouă membre ale Consiliului de Securitate al ONU, sunt (...) partenerii strategici cei mai importanţi unul pentru celălalt”. Beijingul şi Moscova ”contribuie” la pacea şi stabilitatea lumii, a asigurat el. 

Prietenia chinezo-rusă este un ”exemplu de relaţie demnă, în care fiecare îl ajută şi susține pe celălalt să se dezvolte”, declara în februarie Vladimir Putin, primit cu mare pompă la Bejing, la Jocurile Olimpice de Iarnă. Şeful diplomaţiei chineze anunţă că țara este ”dispusă” să joace un rol în criza ucraineană şi să participe ”în cazul în care este nevoie” la o mediere internațională. ”Indiferent cât de periculos este peisajul internaţional, vom menţine o concentrare strategică şi vom promova dezvoltarea parteneriatului global între China şi Rusia în noua eră”, a spus el, citat de Associated Press. China se delimitează astfel de Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi alte ţări care au impus sancţiuni Rusiei după ce a invadat Ucraina. China mai susține că puterile occidentale împărtășesc responsabilitatea și trebuie să acționeze pentru a dezamorsa tensiunile.

Băncile rusești ar putea folosi sistemul operatorului chinez de carduri UnionPay

Mai multe bănci rusești au declarat duminică că vor începe în curând să emită carduri folosind sistemul operatorului chinez de carduri UnionPay cuplat cu propria rețea Mir a Rusiei, după ce Visa, MasterCard și American Express au declarat că suspendă operațiunile în Rusia, relatează Reuters

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Time: Este pusă în pericol supremația dolarului în lume? Sancțiunile impuse Rusiei ar putea apropia și mai tare Moscova de Beijing