Antena LIVE

Curs valutar

China este cel mai mare furnizor pentru economia de război a Rusiei. Exportă atât de mult încât anulează scăderea din UE

Creșterea exporturilor directe ale Chinei către Rusia este atât de mare încât mai mult decât compensează scăderea exporturilor UE către Moscova. Şi exporturile indirecte ale Chinei către Rusia prin Asia Centrală au crescut masiv, astfel încât Beijingul este acum de departe cel mai mare furnizor pentru economia de război a Rusiei, atrage atenţia economistul american Robin Brooks.

De la 05.01.2024, 18:26
WhatsApp
China e cel mai mare furnizor pentru economia de război a Rusiei. Exportă atât de mult încât anulează scăderea din UE Profimedia

Exporturile de echipamente de transport din China către Rusia, adică de la vagoane de tren, la mașini, camioane, avioane și nave, au crescut cu 800% de când Rusia a invadat Ucraina. "Nu există un furnizor mai mare în afară de China pentru economia de război a Rusiei", crede Brooks.

Totodată, potrivit acestuia, exporturile Beijingului de arme și muniții către Rusia au crescut în noiembrie 2013, chiar înainte ca Rusia să anexeze Crimeea. Au crescut din nou la sfârșitul anului 2021, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina și de atunci au crescut în medie cu +300%. China este cel mai mare susținător extern al Rusiei în războiul din Ucraina, atrage atenţia economistul american.

Pe acelaşi subiect

Robin Brooks mai arată cum şi UE ajută indirect economia de război a Rusiei, crescând exporturile către ţări din Asia Centrală. Produsele ajung în final în Rusia via ţări precum Tajikistan, Uzbekistan, Kazakhstan sau Kârgâzstan. Anul trecut economiile din Asia Centra au cunoscut un boom datorită Rusiei.

Ţările din regiune au ajutat sistematic Rusia să evite sancțiunile impuse de Occident. Produsele și mărfurile occidentale sancționate importate de aceste ţări au fost reexportate în Rusia. În plus, numeroşi muncitori din regiune lucrează în Rusia şi trimit bani înapoi în țările lor de origine, fapt care a stimulat şi el creșterea economică de aici.

Exporturile directe ale UE către Rusia au scăzut cu 4 miliarde de dolari în martie 2022, odată cu impunerea sancţiunilor occidentale, arată Robin Brooks. Dar de atunci, exporturile UE către Asia Centrală au crescut cu 1 miliard de dolari pe lună. Potrivit acestuia, devierea comerțului prin Asia Centrală compensează aproximativ 25% din controalele de export impuse de UE iar Bruxellesul trebuie să oprească asta.

În ceea ce priveşte devierea comerțului cu mărfuri occidentale către Rusia prin Asia Centrală și Caucaz, o singură țară iese în evidenţă prin amploare: Kazahstan. Creșterea exporturilor UE către Kazahstan de la începutul războiului din Ucraina este la fel de mare ca cea către toate celelalte țări la un loc. Exporturile zonei euro către Kazahstan s-au dublat de când Rusia a invadat Ucraina. 

Sancţiunile nu merg pentru că UE închide ochii 

UE se uită în altă parte, în timp ce Germania, Polonia, Cehia și Țările Baltice au crescut exporturile în Asia Centrală. O mare parte din aceste exporturi, care ajung în cele din urmă în Rusia, sunt bunuri cu dublă utilizare, care nu sunt supuse direct controalelor de export, deci produse precum mașini și piese.

Cu ajutorul Chinei, importurile Rusiei au revenit la nivelurile de dinainte de invazie. Acest lucru este posibil doar pentru că Beijingul a devenit cel mai mare partener comercial al Rusiei, compensând importurile mai scăzute din Occident. Economistul îndeamnă la o scădere a plafonului de preţ impus de G7 Moscovei pentru vânzarea petrolului. "Dacă Putin nu are cash, nu poate cumpăra lucruri".

Un alt reproş la adresa UE este că Bruxellesul a permis să piardă controlul asupra exporturilor de petrol ale Rusiei. Navele şi petrolierele grecești dominau exporturile din porturile baltice ale Rusiei, dar UE a închis ochii la oligarhii greci care în ultimii doi ani i-au vândut nave lui Putin şi i-au permis Kremlinului să-şi construiască o flotă neagră

"Un lucru pe care îl aud tot timpul (de obicei de la trolii pro-Putin) este că Europa alunecă în recesiune din cauza efectului de bumerang al sancțiunilor. E o prostie. Europa alunecă în recesiune pentru că Putin a oprit gazoductele      Nordstream. Nu există bumerang. E doar Putin...", e de părere Brooks. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

china rusia ue razboi ucraina
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024