Antena LIVE

China este cel mai mare furnizor pentru economia de război a Rusiei. Exportă atât de mult încât anulează scăderea din UE

Creșterea exporturilor directe ale Chinei către Rusia este atât de mare încât mai mult decât compensează scăderea exporturilor UE către Moscova. Şi exporturile indirecte ale Chinei către Rusia prin Asia Centrală au crescut masiv, astfel încât Beijingul este acum de departe cel mai mare furnizor pentru economia de război a Rusiei, atrage atenţia economistul american Robin Brooks.

De la 05.01.2024, 18:26
China e cel mai mare furnizor pentru economia de război a Rusiei. Exportă atât de mult încât anulează scăderea din UE Profimedia

Exporturile de echipamente de transport din China către Rusia, adică de la vagoane de tren, la mașini, camioane, avioane și nave, au crescut cu 800% de când Rusia a invadat Ucraina. "Nu există un furnizor mai mare în afară de China pentru economia de război a Rusiei", crede Brooks.

Totodată, potrivit acestuia, exporturile Beijingului de arme și muniții către Rusia au crescut în noiembrie 2013, chiar înainte ca Rusia să anexeze Crimeea. Au crescut din nou la sfârșitul anului 2021, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina și de atunci au crescut în medie cu +300%. China este cel mai mare susținător extern al Rusiei în războiul din Ucraina, atrage atenţia economistul american.

Pe acelaşi subiect

Robin Brooks mai arată cum şi UE ajută indirect economia de război a Rusiei, crescând exporturile către ţări din Asia Centrală. Produsele ajung în final în Rusia via ţări precum Tajikistan, Uzbekistan, Kazakhstan sau Kârgâzstan. Anul trecut economiile din Asia Centra au cunoscut un boom datorită Rusiei.

Ţările din regiune au ajutat sistematic Rusia să evite sancțiunile impuse de Occident. Produsele și mărfurile occidentale sancționate importate de aceste ţări au fost reexportate în Rusia. În plus, numeroşi muncitori din regiune lucrează în Rusia şi trimit bani înapoi în țările lor de origine, fapt care a stimulat şi el creșterea economică de aici.

Exporturile directe ale UE către Rusia au scăzut cu 4 miliarde de dolari în martie 2022, odată cu impunerea sancţiunilor occidentale, arată Robin Brooks. Dar de atunci, exporturile UE către Asia Centrală au crescut cu 1 miliard de dolari pe lună. Potrivit acestuia, devierea comerțului prin Asia Centrală compensează aproximativ 25% din controalele de export impuse de UE iar Bruxellesul trebuie să oprească asta.

În ceea ce priveşte devierea comerțului cu mărfuri occidentale către Rusia prin Asia Centrală și Caucaz, o singură țară iese în evidenţă prin amploare: Kazahstan. Creșterea exporturilor UE către Kazahstan de la începutul războiului din Ucraina este la fel de mare ca cea către toate celelalte țări la un loc. Exporturile zonei euro către Kazahstan s-au dublat de când Rusia a invadat Ucraina. 

Sancţiunile nu merg pentru că UE închide ochii 

UE se uită în altă parte, în timp ce Germania, Polonia, Cehia și Țările Baltice au crescut exporturile în Asia Centrală. O mare parte din aceste exporturi, care ajung în cele din urmă în Rusia, sunt bunuri cu dublă utilizare, care nu sunt supuse direct controalelor de export, deci produse precum mașini și piese.

Cu ajutorul Chinei, importurile Rusiei au revenit la nivelurile de dinainte de invazie. Acest lucru este posibil doar pentru că Beijingul a devenit cel mai mare partener comercial al Rusiei, compensând importurile mai scăzute din Occident. Economistul îndeamnă la o scădere a plafonului de preţ impus de G7 Moscovei pentru vânzarea petrolului. "Dacă Putin nu are cash, nu poate cumpăra lucruri".

Un alt reproş la adresa UE este că Bruxellesul a permis să piardă controlul asupra exporturilor de petrol ale Rusiei. Navele şi petrolierele grecești dominau exporturile din porturile baltice ale Rusiei, dar UE a închis ochii la oligarhii greci care în ultimii doi ani i-au vândut nave lui Putin şi i-au permis Kremlinului să-şi construiască o flotă neagră

"Un lucru pe care îl aud tot timpul (de obicei de la trolii pro-Putin) este că Europa alunecă în recesiune din cauza efectului de bumerang al sancțiunilor. E o prostie. Europa alunecă în recesiune pentru că Putin a oprit gazoductele      Nordstream. Nu există bumerang. E doar Putin...", e de părere Brooks. 

Ți-a plăcut acest articol?

china rusia ue razboi ucraina
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Orașul din România în care se mută tot mai mulți tineri și pensionari....
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024