Ciclonul tropical Seroja a ras un oraş întreg de pe faţa pământului, în Australia. Autorităţi: "Copaci uriaşi s-au rupt ca morcovii"
Ciclonul tropical Seroja a lovit coasta de vest a Australiei distrugând case și lăsând alte mii fără electricitate.
De Cristian Ionescu la 12.04.2021, 15:35Ciclonul tropical Seroja a lovit puternic Australia
Rafale puternice de vânt de până la 105 mile pe oră au sfâșiat casele și au trimis resturi zburând peste tot în Kalbarri, un oraș turistic de coastă, cu 1.350 de oameni, din Australia de Vest. Autoritățile au estimat că aproximativ 70% din clădirile orașului au fost complet distruse. Filmările cu drone de la fața locului au arătat zeci de case cu acoperișurile rupte. Liniile electrice erau în jos, iar drumurile erau pline de bucăți de metal și alte resturi, scrie Washington Post.
Ciclonul Seroja a atins ţărmul asutralian ca o furtună de categoria trei, la aproximativ 8 p.m. ora locală, duminică între orașele Kalbarri și Gregory. Furtunile de o asemenea intensitate ajung rar în sudul Australiei, iar orașele din afara centurii ciclonului nu sunt de obicei construite pentru a rezista condițiilor devastatoare provocate de acestea. "Enormitatea a ceea ce ne-am confruntat a fost foarte evidentă ... Unele dintre clădirile mai vechi nu s-au comportat foarte bine, dar chiar și unele dintre clădirile moderne, pur și simplu nu au putut să reziste, iar copacii mari cu membre destul de substanțiale s-au rupt ca morcovii", a declarat Steve Cable, rezident și şeful departamentului de urgenţă din Kalbarri.
Ciclonul a slăbit ulterior, în timp ce se deplasa spre interior și de atunci a fost retrogradat la un nivel tropical scăzut. Nu au fost raportate decese sau răniţi grav.
Ciclonul Seroja a devastat şi Indonezia
Același ciclon a făcut ravagii în insulele îndepărtate din estul Indoneziei și Timor la începutul săptămânii trecute, unde a adus rafale de vânt puternice și ploi abundente care au declanșat inundații fulgerătoare și alunecări de teren. Agenția pentru dezastre din Indonezia a declarat că 138 de persoane au fost ucise, alte zeci dispărute și mii evacuate. Furtuna s-a îndreptat apoi spre Australia. Majoritatea ciclonilor tropicali care aterizează în vestul Australiei fac acest lucru în nordul statului, unde părți ale coastei ies în Oceanul Indian. Dar nu este fără precedent să se aventureze până la sud până la Kalbarri.
Jonathan Nott, profesor de geografie la Universitatea James Cook, care folosește date pentru a reconstitui înregistrări naturale pe termen lung ale evenimentelor extreme, a declarat că ciclonii de intensitate Seroja sau mai mare au traversat coasta în regiunea Kalbarri de doar 26 de ori în ultimii 5.000 de ani. Cu toate acestea, aceste evenimente ar putea deveni mai frecvente cu schimbările climatice. "Schimbările climatice vor însemna probabil că dezastrele precum ciclonul Seroja vor deveni mai intense și vor fi văzute mai des în sudul Australiei mai des", a spus Nott.
Ciclonul a atras inițial interesul pasionaților de vreme din întreaga lume, deoarece a implicat o ciocnire rară de cicloni - întrucât Seroja a interacționat cu un alt nivel tropical scăzut, ciclonul Odette, un fenomen cunoscut sub numele de efect Fujiwhara.