Cine e Shigeru Ishiba, viitorul premier al Japoniei. Este popular printre alegători, însă mai puţin printre parlamentari
Shigeru Ishiba, fost ministru al apărării şi al agriculturii, a fost ales vineri preşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLD) şi îi va succeda astfel lui Fumio Kishida în funcţia de prim-ministru al Japoniei, informează agenţiile de presă internaţionale.
De Redactia Observator la 27.09.2024, 10:34Ishiba, care a fost la a cincea sa încercare în alegerile pentru preşedinţia PLD, a învins-o pe Sanae Takaichi, care avea ambiţia de a deveni prima femeie care să ocupe acest post.
Succesiunea premierului nipon aflat la sfârşit de mandat s-a disputat vineri între Shigeru Ishiba şi Sanae Takaichi, ambii calificaţi pentru al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLD), care va deveni de facto viitorul şef al guvernului.
Sanae Takaichi şi Shigeru Ishiba primiseră cele mai multe voturi dintre cei nouă candidaţi care se prezentaseră în primul tur al acestor alegeri.
Potrivit sistemului politic nipon, câştigătorul acestor alegeri interne ar urma să-i succeadă lui Fumio Kishida, actualul prim-ministru devenit impopular şi care a renunţat să mai candideze pentru un nou mandat în fruntea partidului. O decizie care îl obligă să abandoneze şi conducerea guvernului.
- Săptămâna de lucru de 4 zile, un eşec uriaş în Japonia. De ce refuză angajaţii să lucreze mai puţin
- Inundaţii devastatoare în Japonia. Peste 75.000 de oameni, evacuaţi din calea puhoaielor. O şosea s-a rupt, la...
- Reacţia Japoniei, după ce un elev de 10 ani a fost înjunghiat mortal de un chinez, lângă poarta şcolii. "Un...
Schimbarea de la vârful guvernului nu va avea consecințe majore asupra politicii Japoniei
Această schimbare de prim-ministru nu ar trebui cu toate acestea să aibă consecinţe majore asupra politicii actuale a Japoniei, transmite Agerpres.
Viitorul prim-ministru, care îşi va prelua oficial funcţia pe 1 octombrie, se va confrunta cu aceleaşi probleme interne într-o ţară a cărei economie are probleme în a se relansa şi cu gestionarea tensiunilor internaţionale cu foarte activii vecini chinez şi nord-coreean.
Relaţiile dintre Japonia, aliat al SUA, şi China cunosc cu regularitate perioade de tensiune, alimentate de ambiţii geopolitice rivale, dispute teritoriale în Marea Chinei de Est şi puternice resentimente istorice.
Iar numeroasele incidente militare din ultimele luni au tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări. La o recentă şi inedită trecere a unui portavion chinez între insule nipone, Tokyo a replicat făcând să traverseze pentru prima dată strâmtoarea Taiwan una dintre navele sale de război.
"Acestea sunt cele mai imprevizibile alegeri din PLD după mulţi ani", a explicat Jeffrey J.Hall, profesor la Universitatea de Studii Internaţionale Kanda.
Sondajele iniţiale au arătat că trei candidaţi se detaşau: Sanae Takaichi, 63 de ani, ministru al securităţii economice, Shigeru Ishiba, 67 de ani, fost ministru al apărării, şi Shinjiro Koizumi, 43 de ani, fost ministru al mediului.
Naționalista Sanae Takaichi, protejata lui Shinzo Abe, spera să fie prima femeie premier din Japonia
În Japonia, ţară care nu a avut niciodată o femeie la conducerea guvernului său, Sanae Takaichi reprezenta o aripă conservatoare a partidului. Fostă protejată a ex-premierului Shinzo Abe, asasinat în iulie 2022, ea este o naţionalistă apreciată de conservatori. Numirea ei ar fi putut irita Beijingul şi Seulul.
Însă Naofumi Fukimura, profesor la Şcoala Superioară de Drept din cadrul Universităţii Kobe, sublinia că, în pofida faptului că Takaichi avea nevoie de susţinerea celor mai de dreapta curente din PLD, ea putea fi "mai centristă sau mai pragmatică" odată instalată în funcţie.
Shigeru Ishiba, fost ministru al apărării şi al agriculturii, este popular printre alegători, însă mai puţin printre parlamentarii partidului, ale căror voturi erau primordiale pentru aceste alegeri în două tururi. Drept dovadă, el eşuase deja de patru ori în cadrul aceloraşi alegeri.
"Nemulţumirea publicului faţă de PLD creşte şi tendinţa este în favoarea lui Ishiba şi a atitudinii lui considerată 'justă şi echitabilă'", a explicat înainte de aflarea rezultatului Yu Uchiyama, profesor de ştiinţe politice de la Universitatea din Tokyo.
Cel mai tânăr dintre cei favoriţi era cel mai mediatizat, în special pentru poziţiile sale asupra subiectelor legate de societate. Fost ministru al mediului, Shinjiro Koizumi susţine energiile regenerabile şi şi-a luat concediu de paternitate atunci când era ministru, insistând asupra rolului său de tată modern.
Fumio Kishida, premier din octombrie 2021
Kishida, 67 de ani şi aflat în funcţia de premier din octombrie 2021, şi-a văzut popularitatea subminată de inflaţie şi scandaluri politico-financiare care au zdruncinat PLD.
În timpul mandatului său, liderul a luat în mod ferm partea Ucrainei după declanşarea invaziei ruse şi s-a străduit, cu sprijinul SUA, să întărească politica de apărare niponă în faţa afirmării Chinei în regiunea Asia-Pacific.
În clasamentul longevităţii în funcţie pentru cei 35 de premieri după Al Doilea Război Mondial, Kishida se clasează pe poziţia a opta.