Antena Meniu Search
x

Filmul asasinării lui Shinzo Abe. Criminalul a dezvăluit de ce l-a împușcat pe fostul premier nipon

Fostul premier Shinzo Abe a fost ucis după ce a fost împuşcat de două ori în timpul unui discurs electoral. Atacatorul, un veteran de 41 de ani, a fost arestat la câteva secunde dupâ incident şi a recunoscut că a vrut să îl asasineze pe fostul şef de stat. 

de Redactia Observator

la 08.07.2022, 16:27

Vezi și

În timpul discursului electoral susţinut de Shinzo Abe, două focuri de armă au fost trase în direcţia fostului premier. Un glonţ îl loveşte pe Abe în piept, iar al doilea în zona gâtului. Martorii spun că după atac acesta nu mai avea semne vitale. 

La scurt timp, două gărzi de corp s-au năpustit asupra atacatorului şi l-au imobilizat. În momentul reţinerii, atacatorul scapă arma folosită înainte să o poată reîncărca. Anchetatorii spun că dispozitivul artizanal ar fi fost construit chiar de către individ.

Yamagami Tetsuya are 41 de ani şi este un veteran al marinei japoneze. El le-a spun anchetatorilor că a vrut să îl omoare pe fostul premier pentru că era nemulţumit de proiectele promovate de politician. 

Fumio Kishida, premier Japonia: Este un barbarism mişelesc cu care ne confruntăm chiar în timpul alegerilor, care stau la baza democraţiei. Nu putem permite aşa ceva! 

Pe acelaşi subiect

Shinzo Abe, care a condus Japonia timp de 9 ani, a fost transporat de urgenţă cu un elicopter la un spital din Nara, dar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva

Duminică, japonezii merg la urne să aleagă membrii Senatului. Sondajele arată că partidul de guvernare liberal-democrat, din care făce parte şi fostul premier, va obţine o victorie fără probleme. 

Reacțiile liderilor lumii

Liderii politici din întreaga lume au condamnat asasinatul care a șocat Japonia. Fotul premier nipon Shinzo Abe a murit, după ce a fost împușcat de un fost veteran. 

Preşedinţii Consiliului European, Charles Michel, şi Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au declarat vineri consternaţi de atacul armat împotriva fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe.

''Afectat şi întristat de atacul laş asupra lui Shinzo Abe care se afla în exerciţiul funcţiunii. Un adevărat prieten, aprig apărător al ordinii multilaterale şi al valorilor democratice'', a scris Michel pe contul său de Twitter.

Michel şi-a exprimat solidaritatea cu poporul nipon şi cu actualul premier, Fumio Kishida, transmiţând totodată ''simpatia profundă'' familiei lui Abe.

''Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către familia ta şi către poporul nipon'', a scris la rândul ei şefa executivului european, pe aceeaşi reţea socială.

Şi înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, s-a declarat ''puternic afectat de atacul'' împotriva fostului premier şi a transmis ''deplina solidaritate'' a blocului comunitar cu Japonia ''în aceste clipe dureroase'', într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat vineri ''profund şocat'' de atacul ''odios'' împotriva lui Abe şi a dat asigurări că alianţa, care are în Tokyo un aliat apropiat, ''este alături'' de niponi şi de guvernul lor. ''Profund şocat de atacul odios împotriva lui Shinzo Abe în timp ce se adresa alegătorilor. Gândurile mele merg către el şi familia lui. NATO este alături de poporul partenerului nostru apropiat, Japonia, şi de premierul său Fumio Kishida'', a scris Stoltenberg pe Twitter, citat de France Presse.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, pe Twitter, un mesaj în care condamnă cu fermitate împuşcarea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe şi transmite gândurile şi rugăciunile sale către familia acestuia şi poporul japonez.

Şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat vineri ''profund şocat de atacul odios'' împotriva lui Abe. ''Franţa este alături de poporul nipon'', a adăugat Macron într-un tweet, îndreptându-şi ''gândurile către familie şi apropiaţii unui mare prim-ministru'', potrivit AFP.

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock s-a declarat ''şocată'' de atacul care l-a vizat pe fostul premier nipon. ''Sunt şocată de vestea atacului împotriva lui Shinzo Abe. Gândurile mele se îndreaptă spre familia lui'', a scris Baerbock în limba engleză pe contul său de Twitter.

Shinzo Abe a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei

Shinzo Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a demisionat în 2020, invocând motive de sănătate. El a fost succedat de aliatul său apropiat Yoshihide Suga, care a fost înlocuit ulterior de Fumio Kishida.

Incidentele de violență cu arme sunt rare în Japonia. În 2014, au existat doar șase atacuri armate în Japonia, comparativ cu 33.599 în SUA. Oamenii trebuie să treacă printr-un examen strict și teste de sănătate mintală pentru a cumpăra o armă - și chiar și atunci, sunt permise doar cele cu aer comprimat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Filmul asasinării lui Shinzo Abe. Criminalul a dezvăluit de ce l-a împușcat pe fostul premier nipon