Cine este Stefano Paternò, italianul de 43 de ani mort după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca
Stefano Paternò, un subofițer de Marină în vârstă de 43 de ani, a murit la doar o zi după ce a făcut prima doză din vaccinul AstraZeneca. Potrivit Corriere della Sera, autoritățile încearcă să afle dacă decesul a fost asociat cu o anumită tranșă de vaccin, iar între timp imunizarea cu serul din lotul ABV2856 de vaccin AstraZeneca a fost oprită. Alte opt țări europene au luat decizii similare.
De Daniel Murărescu la 14.03.2021, 21:47- Ancheta se desfășoară cu mare prudență, pentru a se stabili dacă există o relație de cauzalitate între vaccinare și deces
Douăsprezece persoane au intrat în vizorul procurorului din Syracuse, după ce Stefano Paternò, ofțer în rezervă, căsătorit și tatăl a doi copii, a murit subit în urma unui infarct suferit în noaptea de marți spre mierui. Bărbatul se afla în casa sa din Misterbianco, provincia Catania.
Cu doar o zi înainte, italianul făcuse prima doză de vaccin AstraZeneca-Oxfort în Augusta (Syracuse). Serul făcea parte dintr-un lot care între timp a dus la blocarea campaniei de imunizare cu acest vaccin, în Italia. Conform Corriere della Sera, Stefano Paternò era într-o stare bună de sănătate. Imediat după imunizare, acesta a făcut febră, a intrat în convulsii, după care inima i-a cedat și nu a mai repornit. Trupul său a fost dus la Spitalul Cannizzaro din Catania, pentru autopsie.
Acuzații de omor din culpă în Italia, după moartea bărbatului vaccinat cu AstraZeneca
Procurorul șef din Syracuse, Sabrina Gambino, a pus tot lanțul de distribuție a vaccinului în categoria suspecților, inclusiv personalul medical de la spitalul militar în care s-a făcut injecția. Acuzația este de omor din culpă.
Potrivit sursei citate, cercetarea se face cu maximă prudență. Corelația dintre vaccinare și moarte, care la acest moment nu reiese, este doar o ipoteză ce poate fi confirmată sau infirmată doar de analizele experților.
Lista țărilor care au suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, în urma unor tulburări de coagulare a sângelui
9 țări suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Danemarca, urmată de Norvegia și Islanda au anunţat joi suspendarea folosirii serului în urma unor tulburări de coagulare a sângelui semnalate la persoane vaccinate. Italia interzice folosirea lotului ABV2856 de vaccin AstraZeneca. Alte cinci țări europene au luat decizii similare, dar este vorba despre un alt lot - ABV5300, care a ajuns în 17 țări.
Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut problemei de coagulare a sângelui la unii pacienți. În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, AIFA a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA. În această săptămână, Austria a suspendat folosirea unui lot specific de vaccin la 10 zile după decesul unei femei din cauza unor probleme severe de coagulare a sângelui. Dozele austriecilor făceau parte din lotul ABV5300 trimis în peste 17 țări europene. Imediat și Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg au suspendat folosirea serului din lotul respectic ca măsură de precauție, scrie BBC.
Valeriu Gheorghiţă: România nu a primit doze din lotul care a pus probleme în Europa
La orice suspiciune, România stopează vaccinarea cu AstraZeneca, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, cu privire la decizia mai multor state europene de a suspenda imunizarea populației cu acest tip de ser.
"Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate. (...) România nu a primit doze din acest lot", a spus Valeriu Gheorghiță, la Antena 3. Valeriu Gheorghiţă a explicat că lotul care ridică suspiciuni a avut 1,6 milioane de doze de vaccin, și niciuna dintre ele nu a ajuns în România.