Antena Meniu Search
x

Breaking News Lista țărilor care au suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, în urma unor tulburări de coagulare a sângelui

9 țări suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Danemarca, urmată de Norvegia și Islanda au anunţat joi suspendarea folosirii serului în urma unor tulburări de coagulare a sângelui semnalate la persoane vaccinate. Italia interzice folosirea lotului ABV2856 de vaccin AstraZeneca. Alte cinci țări europene au luat decizii similare, dar este vorba despre un alt lot - ABV5300, care a ajuns în 17 țări.

de Redactia Observator

la 11.03.2021, 18:42

Și Italia suspendă vaccinarea cu AstraZeneca după Danemarca. Lista țărilor care au oprit vaccinarea cu serul produs de laboratorul anglo-suedez
- Profimedia

Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut problemei de coagulare a sângelui la unii pacienți.  În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, AIFA a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA. În această săptămână, Austria a suspendat folosirea unui lot specific de vaccin la 10 zile după decesul unei femei din cauza unor probleme severe de coagulare a sângelui. Dozele austriecilor făceau parte din lotul ABV5300 trimis în peste 17  țări europene. Imediat și Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg au suspendat folosirea serului din lotul respectic ca măsură de precauție, scrie BBC.

Citește și:

Tot joi, Danemarca, Norvegia și Islanda au anunțat că suspendă și ele vaccinarea cu AstraZeneca, dar autoritățile sanitare din Spania au spus că vor continua imunizarea cu serul produs de laboratorul anglo-suedez, pentru că nu au înregistrat niciun caz suspect. Lista țărilor care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca cuprinde: Italia, Norvegia, Danemarca, Islanda, Austria, Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg. Danemarca a suspendat complet utilizarea vaccinului.

Danemarca și alte cinci state au oprit temporar vaccinare cu AstraZeneca

Danemarca a oprit temporar vaccinarea cu AstraZeneca ca măsură de precauție din cauza unor cazuri de pacienți care au făcut cheaguri de sânge după ce au primit serul, deși nu a fost stabilită încă nicio legătură iar o investigație este în curs de derulare. Danemarca a oprit temporar vaccinarea cu AstraZeneca ca măsură de precauție din cauza unor cazuri de pacienți care au făcut cheaguri de sânge după ce au primit serul, deși nu a fost stabilită încă nicio legătură iar o investigație este în curs de derulare, relatează Reuters. În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA.

Suspendarea temporară vine după ce au fost raportare cazuri grave formări de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul împotriva Covid-19 al AstraZeneca, a explicat joi Agenția Națională de Sănătate, relatează Reuters

Decizia a fost luată de autoritățile daneze deși la momentul actual nu se poate concluziona că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge. Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat miercuri că o anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între vaccinul AstraZeneca şi decesul unei asistente austriece care fusese injectată cu acesta.  Austria, Estonia, Lituania, Luxemburg și Letonia au suspendat temporar procesul de vaccinare cu serul AstraZeneca dintr-un lot care a ajuns în 17 țări.

Citește și:

Austria a anunţat luni că a încetat să administreze un lot de vaccin produs de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca, după moartea unei infirmiere în vârstă de 49 de ani, din cauza unor ”grave tulburări de coagulare” a sângelui, la câteva zile după ce a fost vaccinată. Una dintre colegele sale, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu un vaccin din acelaşi lot, a suferit o embolie pulmonară, însă se află în prezent pe cale de vindecare. Alte două cazuri de ”evenimente tromboembolice au fost semanlate” în urma unor vaccinări cu ser din acelaşi lot, a anunţat EMA.

Cu toate acestea, ”nu există, la ora actuală, niciun indiciu care să arate că vaccinul a avut aceste consecinţe, care nu fac parte dintre efectele secundare înregistrate ale acestui vaccin”, a anunţat miercuri EMA.

Alte patru ţări - Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburgul - au suspendat, ulterior, vaccinări cu doze de vaccin care provin din acest lot AstraZeneca, livrat în 17 state UE şi din care fac parte un milion de vaccinuri. ”În pofida faptului că un defect de calitate este considerat puţin probabil în acest stadiu, calitatea lotului face obiectul unei anchete”, anunţă EMA. De la începutul campaniilor de vaccinare împotriva noului coronavirus s-au raportat decese ale unor persoane după ce au fost vaccinate în mai multe ţări. Aceste morţi - puţine - sunt examinate îndeaproape şi nu sunt, pentru moment, atribuite vaccinului împotriva Covid-19.

Peste 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca ajung joi în România

103.200 de doze de vaccin AstraZeneca ajung joi în România, pe cale terestră. Cele mai multe doze, peste 27.000, rămân în Centrul Național de Stocare București.

Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), un număr de 103.200 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge joi la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Lista țărilor care au suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, în urma unor tulburări de coagulare a sângelui