Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiţă: România nu a primit doze din lotul care a pus probleme în Europa. La orice suspiciune stopăm vaccinarea cu AstraZeneca

La orice suspiciune, România stopează vaccinarea cu AstraZeneca, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, cu privire la decizia mai multor state europene de a suspenda imunizarea populației cu acest tip de ser.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 11.03.2021, 18:15

Valeriu Gheorghiţă: La orice suspiciune stopăm vaccinarea cu AstraZeneca
Valeriu Gheorghiţă: La orice suspiciune stopăm vaccinarea cu AstraZeneca
  • Peste 200.000 de persoane au fost vaccinate în România cu serul de la AstraZeneca. 
  • Nouă țări europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca.

Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate. (...) România nu a primit doze din acest lot”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Antena 3. Valeriu Gheorghiţă a explicat că lotul care ridică suspiciuni a avut 1,6 milioane de doze de vaccin, și niciuna dintre ele nu a ajuns în România.  ”Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune şi care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 ţări europene. Aş menţiona că România nu a primit doze din acest lot”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Citește și:

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, până la 9 martie au fost raportate 22 de astfel de cazuri apărute după vaccinare, din aproximativ 3 milioane de persoane imunizate cu vaccinul de la AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă a precizat că România nu a primit doze din lotul de vaccinuri AstraZeneca vizat de deciziile de suspendare din mai multe state din Europa. ”În momentul de față, în România nu avem informații că am primit doze din acel lot. Din acest punct de vedere, recomandarea noastră e să continuăm să ne vaccinăm conform programărilor pe care le avem. În momentul în care vom avea toate informațiile, și România va lua o decizie în favoarea beneficiarilor”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19 a anunțat că Agenția Europeană a Medicamentului va stabili astăzi dacă într-adevăr decizia de suspendare vizează toate vaccinurile de la AstraZeneca, sau rămâne doar la nivelul lotului amintit anterior. ”Agenţia Europeană a Medicamentului analizează în momentul de faţă toate cazurile raportate, cele 22 de cazuri raportate la nivel european şi în scurt timp va face o precizare aşa cum este şi firesc, ca această decizie să fie recomandată de EMA, cea care a autorizat, de altfel, punerea pe piaţă a acestui vaccin”, a spus Valeriu Gheorghiță.  Valeriu Gheorghiță a mai spus că peste 200.000 de persoane au fost vaccinate în România cu serul de la AstraZeneca. 

Nouă țări europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

​Italia a decis să oprească de la administrare un lot de vaccinuri AstraZeneca împotriva Covid-19, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. O măsură similară a luat joi și Danemarca, deși nu a fost stabilită încă nicio legătură între vaccin și problemele pacienților iar o investigație este în curs de derulare.

Și alte țări au suspendat un lot specific de vaccin AstraZeneca. Norvegia a anunțat că suspendă „din precauție” vaccinările anti-Covid cu AstraZeneca, după ce Danemarca a luat o decizie similară după mai multe cazuri de cheaguri de sânge apărute la persoane vaccinate.

"Luăm o pauză în Norvegia cu vaccinarea cu AstraZeneca", a declarat un înalt oficial al Institutului național de sănătate publică, Geir Bukholm, într-o conferință de presă. 

"Așteptăm informații pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinare și cazurile de cheaguri de sânge", a mai spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Valeriu Gheorghiţă: România nu a primit doze din lotul care a pus probleme în Europa. La orice suspiciune stopăm vaccinarea cu AstraZeneca