Cine l-a ucis pe Vladlen Tatarski? Ruşii au arestat-o pe femeia filmată cum duce statueta cu explozibil la cafenea: "E o înscenare. Sunt folosită!"
Ruşii au arestat o femeie de 26 de ani, suspectă în uciderea lui Maksim Fomin, cunoscut online drept Vladlen Tatarski, în explozia de duminică la cafeneaua din centrul oraşului Sankt Petersburg. Acesta este primul asasinat important în Rusia al unui blogger militar ultranaționalist de la începutul invaziei în Ucraina. De menţionat este că Tatarski era mai mult decât un simplu propagandist al Kremlinului, el a participat activ la operaţiuni militare în Doneţk. Între timp, numărul răniţilor în atentat a crescut la 32, dintre care 10 sunt în stare gravă.
De Redactia Observator la 03.04.2023, 12:27Atentatul s-a produs duminică la ora locală 18:15 într-o cafenea din Sankt Petersburg. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat momentul exploziei și oameni răniți pe stradă. Nu este clar cine este responsabil pentru acest atentat. ISW consideră că atacul indică fracturi în cercurile interne de la Kremlin iar ucrainenii dau oficial vina pe luptele interne din Rusia.
Între timp, presa rusă a început să arunce vina pe Ucraina pentru atentat. Doar Tatarski a murit în explozie, alte 32 de persoane au fost rănite, dintre care 10 sunt în stare gravă. Printre victime se numără o fată de 14 ani. Ruşii au arestat-o luni dimineaţa pe Daria Trepova, o tânără de 26 de ani, suspectată că l-a ucis bloggerul militar Vladlen Tatarski, relatează TASS. "Este o înscenare. Am fost folosită!" ar fi spus Trepova după arestare, potrivit canalului de Telegram Shot.
Trepova a fost reținută la câteva ore după ce mama și sora ei au fost aduse la audieri, potrivit agențiilor de presă ruse. Ea ar fi fost reținută în februarie anul trecut pentru câteva zile după un protest la adresa războiului.
Cine l-a ucis pe Vladlen Tatarski?
Potrivit analiştilor americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) asasinarea lui Fomin ar putea indica noi fracturi în interiorul Kremlinului. Fomin era unul dintre cei mai importanţi bloggeri ruși, fiind urmărit pe Telegram de 560.000 de persoane și avea legături puternice cu grupul militar privat Wagner, cu Kremlinul, cu oficialii instalaţi de ruşi în aşa-numita Republică Populară Donețk și cu naționaliști ruși care domină spațiul informaţional de la începutul războiului din Ucraina, consideră ISW. Asasinarea lui Fomin într-un bar asociat cu Wagner (cafeneau respectivă ar fi fost deţinută în trecut de Evgheni Prigojin) ar putea fi un semn că sunt fracturi în cercurile interioare de la Kremlin. Fomin a criticat public comandamentul militar rus și Ministerul rus al Apărării.
Potrivit canalului MASH, Daria Trepova ar fi fost recrutată de "jurnaliştii ucraineni". A ajuns la Sankt Petersburg de la Moscova la sfârşitul lunii martie şi a închiriat un apartament nu departe de cafeneaua unde s-a produs explozia. Cu puțin timp înainte de tragedie, Daria le-a spus prietenilor săi că și-a găsit un loc de muncă şi că ar lucra pentru niște jurnaliști ucraineni. Potrivit MASH, tânara ar fi primit sarcini din Ucraina, pentru care era plătită. Misiunile ei ar fi fost de a transporta colete, inclusiv predarea unei cutii cu o statuetă lui Vladlen Tatarski pe 2 aprilie. Potrivit unor imagini publicate de MASH, Daria Trepova a fost surprinsă sosind duminică la cafeneaua din centrul oraşului Sankt Petersburg cu un colet în braţe. A părăsit cafeneaua la câteva minute după explozie și s-a îndreptat spre o stație de metrou.
Interfax a relatat citând surse că anchetatorii au motive să creadă că dispozitivul exploziv a fost încorporat în statueta pe care Trepova a dus-o la cafenea. Potrivit RBC, comisia de anchetă nu exclude ca Trepova să nu fi ştiut că obiectul conținea explozibili. Potrivit canalului SHOT, Trepova a fost reținută într-un alt apartament închiriat, unde s-a ascuns după ce şi-ar fi schimbat înfăţişarea la o staţie de metrou şi s-a tuns.
Ucraina: "Păianjenii se mănâncă între ei atunci când îi pui într-un borcan"
Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a pus explozia pe seama "luptelor politice interne" din Rusia, postând pe Twitter mesajul: "Păianjenii se mănâncă între ei atunci când îi pui într-un borcan". Tatarski era invitat să vorbească la un eveniment găzduit în cafenea când bomba a explodat. Potrivit unor surse oficiale citate de presa de stat rusă, lui Tatarski i s-a oferit cadou o statuetă într-o cutie, care avea o bombă ascunsă în interior. Spre deosebire de alți bloggeri militari ruși și jurnaliști de război care s-au deplasat în Ucraina, Tatarski a luat parte în mod activ în operațiuni de luptă.
El a transmis de pe front și a devenit cunoscut în mod deosebit anul trecut după ce a postat un videoclip filmat la Kremlin cu ocazia anexării celor 4 regiuni ucrainene în care spunea că: "Îi vom învinge pe toți, îi vom ucide pe toți, îi vom jefui pe toți dacă este necesar. Dacă ne place." Cafeneaua vizată duminică a fost deținută anterior de Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, potrivit Fontanka. Sankt Petersburg este orașul natal al președintelui Putin și locul unde şi-a început ascensiunea politică.
Tatarski a avut peste 560.000 de urmăritori pe Telegram, unde el și alți bloggeri militari au criticat mai multe eşecuri militare ruse în Ucraina. Cyber Front Z, un grup care se autointitulează pe Telegram "trupele informaționale ale Rusiei" a declarat că a închiriat cafeneaua pentru eveniment. "A avut loc un atac terorist. Am luat anumite măsuri de securitate, dar, din păcate, nu au fost suficiente", a spus grupul pe Telegram. "Condoleanțe tuturor celor care l-au cunoscut pe excelentul corespondent de război și pe prietenul nostru Vladlen Tătarski".