Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la UE
Comisia Europeană recomandă, în cazul Ucrainei și Republicii Moldova, ca cele două state să primească statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.
De Redactia Observator la 17.06.2022, 13:37Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut vineri o declaraţie cu privire la cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.
”Avem un mesaj clar, iar acesta este da, Ucraina merită perspective europene, da, Ucraina trebuie să fie primită ca stat candidat”, declară şefa CE. ”Asta înseamnă că s-a făcut treabă bună, dar că rămân lucruri importante de făcut”, declară ea.
”Întregul proces este bazat pe merit, aşadar are loc conform reglementărilor, iar progresul depinde în întregime de Ucraina. Ucrainenii sunt pregătiți să moară pentru perspective europene. Vrem ca ei să traiască visu european", a declarat Ursula von der Leyen, după ce a anunțat că țara devastată de război i se acordă statutul de țară candidată la aderarea în UE.
Totodată, Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE. Ursula von der Leyen a declarat că "Moldova a făcut pași decisivi spre reformă, cu mandat clar de la cetățenii săi, pentru prima oară de la independenă".
- Ce promisiuni face România Ucrainei. Țara noastră devine principala cale de export a grâului ucrainean
- Război Rusia - Ucraina, ziua 114 LIVE TEXT. Ucrainenii susțin că au lovit cu rachete un remorcher rusesc care...
- Iohannis a anunțat ce a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina trebuie să obțină imediat statutul de candidat la...
În ceea ce privește Georgia, "are aspirații și potențial ca Ucraina și Moldova. Țara trebuie să decidă politic că merge spre reforme și aderarea europeană. Recomandăm Consiliului să acorde Georgiei perspectivă europeană și să revină cu o analiză a reformelor înainte de a acorda Georgiei statutul de țară candidată", a transmis von der Leyen.
Ce urmează după acordul Comisiei Europene
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din februarie.
La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.
Odată ce recomandările Comisiei Europene vor fi făcute publice, guvernele celor 27 de state membre ale UE vor trebui să decidă cum să procedeze, o decizie privind statutul de candidat al Ucrainei fiind aşteptată săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit.