Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 114 LIVE TEXT. Putin confirmă că ruşii pot folosi arme nucleare: "Răspundem aşa cum trebuie"

Război Rusia - Ucraina, ziua 114. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Ucraina a simţit sprijinul a patru state europene în acelaşi timp, prin vizita liderilor acestora la Kiev. "A fost important pentru mine să aud de la lideri un alt lucru fundamental - ei sunt de acord că sfârşitul războiului şi pacea pentru Ucraina trebuie să fie exact cum le vede Ucraina", a spus preşedintele ucrainean. În acelaşi timp, preşedintele Emmanuel Macron a declarat, joi, la Kiev, că Franţa va ajuta România să asigure tranzitul cantităţilor uriaşe de cereale blocate în Ucraina. Luptele continuă, iar liderul separatiştilor din Doneţk cere ocuparea întregii Ucraine. Vladimir Putin a vorbit vineri despre singurul scenariu în care Rusia va folosi armele nucleare.

de Redactia Observator

la 17.06.2022, 22:40

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:40. Un al treilea american, dat dispărut după ce a călătorit în Ucraina

Statele Unite au au transmis că au informații potrivit cărora un al treilea cetățean american este dat dispărut după ce a călătorit în Ucraina. SUA nu au întrebat încă Rusia despre doi americani care ar fi fost capturați după ce au mers în Ucraina pentru a lupta contra armatei lui Putin. „Nu am ridicat încă această problemă cu Federația Rusă... (Nu) am văzut nimic de la ruși care să indice că două astfel de persoane se află în custodia lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, la o întrebare pusă de reporteri. Price a precizat că rapoartele despre cei doi bărbați nu sunt neconfirmate, relatează Reuters.

Alexander Drueke, în vârstă de 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, și Andy Huynh, în vârstă de 27 de ani, din Hartselle, Alabama, au plecat în Ucraina ca luptători voluntari împotriva forțelor rusești. Ei sunt dați dispăruți de o săptămână și există temerea că au fost capturați, au declarat membrii familiilor lor. Armata americană a precizat că cei doi bărbați au servit în trecut în forțele armate americane: Huynh pentru Corpul Pușcașilor Marini și Drueke în Rezervele Armatei, dar nu a oferit nicio informație despre locul unde se află în prezent.

Pe acelaşi subiect

Armata americană a negat în repetate rânduri că trupele americane sunt desfășurate în Ucraina și le-a spus veteranilor că există modalități mai bune de a ajuta Ucraina decât să răspundă la apelurile venite de la Kiev pentru a lupta acolo. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, afirmând că este angajată într-o „operațiune militară specială” pentru a dezarma și „denazifica” vecinul său. Ucraina și aliații săi spun că Moscova a lansat un război de agresiune neprovocat, ucigând mii de civili, relatează Mediafax.

Rapoartele potrivit cărora cei doi americani ar fi fost luați ca prizonieri de război de către Rusia nu sunt confirmate, au declarat familiile și oficialii americani. Anterior, Casa Albă a declarat că „lucrează continuu pentru a afla mai multe” despre cei doi. „Există informații despre încă un american al cărui loc de dispariție este necunoscut... Înțelegerea noastră a fost că acest individ a călătorit în Ucraina, la luptă”, a adăugat Price, precizând că al treilea american a fost dat dispărut în ultimele săptămâni.

UPDATE 22:00. Atac cibernetic în Slovacia. Ar fi fost legat de transporturile de arme către Ucraina

Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a anunţat vineri că instituţia pe care o conduce a fost atacată de hackeri neidentificaţi. "Acest atac a fost relativ mare, foarte mare", a declarat oficialul. El a precizat că mecanismele de securitate ale serviciului de informaţii al armatei au permis contracararea atacului, lansat coordonat de la mai multe adrese IP din întreaga lume, împiedicând furtul de date.

Deşi nu s-a putut dovedi deocamdată nicio legătură a agresiunii informatice cu Rusia, Nad a exprimat suspiciunea că a fost o consecinţă a livrărilor de armament din Slovacia pentru Ucraina. Cu o zi înainte, ministrul anunţase că ţara sa a trimis ucrainenilor cinci elicoptere militare, pentru care intenţionează să obţină plata din partea Uniunii Europene.

UPDATE 20:40. Putin, despre singurul scenariu în care Rusia va folosi armele nucleare

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că ţara sa va recurge la folosirea armelor nucleare doar ''dacă este necesar'' pentru a-şi apăra suveranitatea, relatează agenţia EFE. ''Nu suntem o ameninţare, dar toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar pentru apărarea suveranităţii noastre'', a spus Vladimir Putin în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg.

El a catalogat drept ''iresponsabile'' declaraţiile unor oficiali occidentali conform cărora Rusia ameninţă omenirea cu armele sale nucleare, relatează Agerpres. ''Am auzit acest tip de retorică. Noi să rămânem tăcuţi? Răspundem aşa cum trebuie. Dar imediat ce răspundem ei se prevalează de asta şi spun: Rusia este o ameninţare'', a remarcat preşedintele rus. Cât despre o posibilă confruntare militară directă a Rusiei cu Occidentul ca urmare a războiului pornit de Moscova în Ucraina, Putin a răspuns că ţările occidentale au declarat de fapt în trecut ''război pe scară extinsă'' unor ţări precum Irak, Libia, Afganistan sau Iugoslavia.

UPDATE 19:00. Peste 25 de militari ucraineni răniți, evacuați dintr-un spital militar

Aproximativ 27 de militari ușor răniți au fost evacuați dintr-un spital militar din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, anunță Sky News. Militarii au fost evacuați din rațiuni de securitate.Luptele grele continuă în regiune, iar rușii folosesc artileria și raidurile aeriene pentru a ținti infrastructura. Spitalul din Donbas a funcționat ca un post de stabilizare a pacienților cu răni grave înainte ca aceștia să fie transportați la Dnipro, în centrul Ucrainei.

UPDATE 17:00. Liderul separatiştilor din Doneţk cere ocuparea întregii Ucraine

Oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei a fost bombardat intens de trupele ruse vineri şi acolo sunt mulţi morţi, a declarat la postul public de radio ucrainean guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, potrivit Reuters. Lisiceansk este oraşul geamăn al oraşului Severodoneţk, situat de cealaltă parte a râului Siverski Doneţ şi care este în continuare scena unor lupte grele între trupele ucrainene şi cele ruse care controlează mare parte a oraşului.

Evacuarea civililor refugiaţi în uzina chimică Azot din Severodoneţk, aflată sub controlul trupelor ucrainene, este imposibilă din cauza luptelor şi bombardamentelor constante, afirmă Gaidai, potrivit agenţiei EFE. În total acolo sunt 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, precizează guvernatorul ucrainean al provinciei Lugansk. Asediul rus asupra acestei uzine îl reproduce la o scară mai mică pe cel asupra combinatului Azovstal din Mariupol. Trupele ruse controlează practic tot Severodoneţkul, cu excepţia zonei uzinei Azot.

Armata rusă bombardează de o lună cu artileria oraşul Severodoneţk, în încercarea de a cuceri acest oraş pentru a finaliza măcar ocuparea completă a provinciei separatiste proruse Lugansk din estul Ucrainei şi a se putea concentra apoi pe provincia Doneţk, scrie Agerpres.

Liderul separatiştilor proruşi al acesteia din urmă, Denis Puşilin, a susţinut vineri că Rusia trebuie să-şi continue ofensiva pentru a ocupa toată Ucraina, inclusiv capitala Kiev, aproape de care trupele ruse ajunseseră la începutul invaziei şi de unde s-au retras apoi pentru a se concentra pe estul Ucrainei după ce armata ucraineană le-a provocat pierderi grele în regiunea Kievului. ''Aş spune să eliberăm toată Ucraina, şi desigur oraşul rusesc Kiev şi Ucraina occidentală'', a spus Puşilin, potrivit France Presse, într-un interviu acordat agenţiei TASS la forumul economic de la Sankt Petersburg.

UPDATE 16:30. Peste 1.300 de civili, morţi la Mariupol

Peste 1.300 de civili au murit în timpul bătăliei de la Mariupol, inclusiv 70 de copii, dar bilanțul real este ”probabil cu câteva mii mai mare”, potrivit unui înalt oficial ONU. Condițiile din orașul ocupat de ruși sunt în prezent de Ev Mediu, a spus un consilier al primarului ucrainean din Mariupol.

UPDATE 16:15. Putin atacă ”blitzkrieg-ul economic” al Vestului

La 114 zile de la începutul invaziei ruse, preşedintele Vladimir Putin vorbeşte la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg - un eveniment organizat anual. Discursul său, despre care Kremlinul susţine că a fost amânat din cauza unei ameninţări de securitate cibernetică, face referire la o politică "de tip colonial" a SUA şi a statelor occidentale, care "ignoră faptul că există şi alte centre de putere în lume", relatează BBC.

Liderul de la Kremlin atacă Vestul, vorbind despre un "blitzkrieg economic". Putin critică sancţiunile impuse Rusiei şi descrie măsurile occidentale drept fiind "nebuneşti, lipsite de sens". De asemenea, preşedintele rus a declarat că ţările occidentale au dat greş în încercarea de a doborî Moscova. "Blitzkrieg-ul (n.r. atac surpriză) economic împotriva Rusiei nu avea nicio şansă de la bun început", a adăugat el, precizând că sancţiunile sunt "mai dăunătoare" celor care le-au impus.

UPDATE 15:30 - Rusia susține că a ucis 2.000 de mercenari în Ucraina. 500 de luptători ar fi români

Armata rusă a anunţat vineri că puţin sub 7.000 de "mercenari străini" din 64 de ţări, printre care şi România, au sosit în Ucraina de la începutul conflictului şi că aproape 2.000 dintre ei au fost ucişi, relatează France Presse, citat de Agerpres. Autoritățile române au anunțat în mai multe rânduri că nu există români care luptă în Ucraina și că informațiile rușilor sunt fake news si propagandă.

UPDATE 15:00 - Ucraina le impune vize ruşilor începând de la 1 iulie, anunţă Zelenslki

Ucraina urmează să le impună ruşilor vize - începând de la 1 iulie -, anunţă vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la aproape patru luni de la invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP, potrivit news.ro

Guvernul ucrainean urmează să adopte vineri o decizie oficială în acest sens, ”cu scopul de a contracara ameninţări fără precedent la adresa securităţii naţionale, suveranităţii li integrităţii teritoriale a statului” ucrainean, anunţă într-o postare pe Telegram Volodimir Zelenski.

UPDATE 14:20 Cel puţin doi morţi şi 20 de răniţi la Nikolaev, după un atac cu rachete

Cel puţin două persoane au fost ucise, iar alte 20 rănite, vneri, la Nikolaev, în sudul Ucrainei, într-un atac rusesc, anunţă guvernatorul regiunii, Vitali Kimi, relatează AFP.

”Doi morţi şi 20 de răniţi, în acest stadiu, într-un atac vizând un cartier rezidenţial”, anunţă într-o postare pe Telegram Vitali Kimi.

UPDATE 13:30 - Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut vineri o declaraţie cu privire la cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

”Avem un mesaj clar, iar acesta este da, Ucraina merită perspective europene, da, Ucraina trebuie să fie primită ca stat candidat”, declară şefa CE. ”Asta înseamnă că s-a făcut treabă bună, dar că rămân lucruri importante de făcut”, declară ea.

”Întregul proces este bazat pe merit, aşadar are loc conform reglementărilor, iar progresul depinde în întregime de Ucraina. Ucrainenii sunt pregătiți să moară pentru perspective europene. Vrem ca ei să traiască visu european", a declarat Ursula von der Leyen, după ce a anunțat că țara devastată de război i se acordă statutul de țară candidată la aderarea în UE.

UPDATE 13:10 - ONU precizează că situaţia umanitară din Donbas este "extrem de alarmantă"

Situaţia umanitară din Ucraina, după aproape patru luni de invazie rusă, este ''extrem de alarmantă'', a semnalat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite, în timp ce luptele dintre armata ucraineană şi cea rusă continuă să facă ravagii în estul ţării, relatează AFP. potrivit Agerpres..

''Situaţia umanitară pe întreg teritoriul Ucrainei, în special în estul Donbas, este extrem de alarmantă şi continuă să se deterioreze rapid'', afirmă Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (Ocha), într-un comunicat.

Potrivit Ocha, situaţia este "deosebit de îngrijorătoare" în Severodoneţk şi în jurul acestuia, ultimul punct de rezistenţă ucraineană din regiunea Lugansk, care se află aproape în întregime sub control rusesc.

Accesul la apă potabilă, la alimente şi la electricitate este ''redus'', a precizat Ocha, în principal din cauza luptelor care continuă să se intensifice şi care afectează grav populaţia civilă.

UPDATE 13:00 - O evacuare a uzinei chimice Azot, la Sievierodoneţk, imposibilă fără un ”armistiţiu complet”, afrmă Gaidai

Uzina chimică Azot de la Severodoneţk, în care se află aproximativ 500 de civili, este imposibil să fie evacuată fără un ”armistiţiu complet”, precizează, într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghii Gaidai, potrivit news.ro

Armata lui Vladimir Putin încearcă de săptămâni întregi să cucerească acest oraş, considerat crucial în Donbas, în estul Ucrainei.

Din acest motiv, este ”imposibil şi periculos” să se părăsească instalaţia, ”din cauza bombardamentelor şi confruntărilor armate constante”, subliniază Gaidai.

UPDATE 12:50 - Serghei Lavrov: Rusia nu este complet curată, nu ne este rușine să arătam cine suntem

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu pentru BBC că Rusia "nu este complet curată" și că ”nu ne este rușine să arătăm cine suntem”.

”Nu am invadat Ucraina”, a insistat din nou Lavrov în cadru interviului oferit corespondentului BBC la Moscova, Steve Rosenberg. ”Am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că atragerea Ucrainei în NATO este un act criminal”.

Presat să comenteze despre victimele războiului din Ucraina, Lavrov a declarat că: ”Nu, Rusia nu este curată. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem.”

Lavrov a repetat discursul Kremlinului că în Ucraina sunt naziști. Oficialii ruși susțin în mod repetat de la startul invaziei că armata rusă ”denazifică” țara. Lavrov a stârnit recent un scandal când a încercat să justifice insultele naziste la adresa președintelui Ucrainei, care este evreu, spunând că Adolf Hitler ar avea ”sânge de evreu”.

UPDATE 12:50 - Maia Sandu, replică pentru afirmaţiile lui Lavrov

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat la declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a spus că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”. Potrivit liderului de la Chişinău, nu există nicio conexiune între livrările de gaze naturale și procesul de integrare europeană a ţării. În cadrul unei emisiuni, Maia Sandu a vorbit și despre comunicarea dintre Republica Moldova şi Moscova, scrie tv8.md.

„Comunicare este minimă aș spune. Este la nivel de ambasadori. Ambasadorul nostru la Moscova, care uneori transmite mesaje și ambasadorul Federației Ruse aici, la Chișinău, care din când în când este chemat la Ministerul de Externe pentru ca autoritățile noastre să transmită anumite mesaje”, a spus Maia Sandu. 

UPDATE 11:30 - Marina Ucraineană susţine că a lovit un remorcher care transporta rachete spre Insula Şerpilor

Forțele Navale Ucrainene au transmis că au lovit remorcherul ”Vasily Bekh”. Informația a fost ulterior reafirmată de guvernatorul militar din regiunea Odessa, Maksym Marchenko, potrivit The Guardian.

Până în acest moment nu a fost precizat numărul militarilor ruși aflați la bordul remorcherului, nici coordonatele locului în care acesta se afla. Nu există nici informații dacă remorcherul s-a scufundat sau nu. Partea rusă nu a lansat nicio comunicare despre navă.

Ucrainenii ar fi lovit remorcherul cu rachete occidentale Harpoon. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:20 - Macron nu exclude o călătorie în Rusia, în cazul în care Putin face anumite ”gesturi”

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu exclude posibilitatea de a efectua o vizită în Rusia, după cea din Ucraina, împreună cu omologul său român Klaus Iohanns şi premierii german Olaf Scholz şi italian Mario Draghi, dar subliniază că acest lucru ”presupune condiţii prealabile”.

Emmanuel Macron a declarat joi seara, la postul francz TF1, că nu exclude să se întâlnească din nou cu omologul său rus Vladimir Putin şi nici să efectueze o vizită în Rusia.

”O vizită în Rusia, în prezent, presupune condiţii prealabile, gesturi din partea preşedintelui (rus Vladimir Putin)”, a subliniat el. Macron susţine, în continuare, că este necesar să se discute cu liderul de la Kremlin. ”Este rolul Franţei să nu se implice într-o escaladare verbală. Va trebui să discutăm cu preşedintele Putin. În orice caz, cu cei şi cele care reprezintă Rusia​”, a dat asigurări şeful statului francez.

Macron l-a asigurat joi, la Kiev, pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, de toată susţinerea sa.

În schimb, într-o conferinţă de presă, Zelenski i-a spus lui Macron că se îndoieşte de interesul de a se discuta cu Putin în vederea opririi Războiului rus din Ucraina.

UPDATE 09:40 - Cel puțin 10 case au fost avariate, iar o școală și un bloc de apartamente, distruse în regiunea Harkov

Guvernatorul Oleh  Synyehubov a postat pe Telegram despre aceste atacuri, descriind distrugerile drept „crime de război ale ocupanților ruși”, scrie The Guardian.

"Luptele continuă pe linia de contact. În direcția Harkov, inamicul a încercat să efectueze recunoașteri luptând în zona Kochubeyevka, dar a suferit pierderi și s-a retras. În zona Izium, ocupanții încearcă să continue ofensiva în direcția Slaviansk. Apărătorii noștri resping toate atacurile inamicului", a scris el în postare

UPDATE 08:40 - Comisia Europeană urmează să recomande acordarea statutului de candidat UE pentru Ucraina şi R. Moldova

Se aşteaptă ca, în cursul zilei de vineri, Comisia Europeană să se pronunţe în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova, informează DPA, potrivit Agerpres.

O recomandare în acest sens pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE urmează să fie aprobată vineri, în cadrul unei reuniuni prezidate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a aflat agenţia germană de presă din cercurile Comisiei.

Cu toate acestea, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, chiar dacă li se acordă statutul de candidat. În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din februarie.

La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.

Potrivit unor surse din cercurile Comisiei, este posibil ca Georgiei să i se acorde statutul de ţară candidată numai după îndeplinirea anumitor condiţii. La fel ca în cazul Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo, este de aşteptat ca Georgia să primească pentru moment statutul de "potenţial candidat la UE".

Odată ce recomandările Comisiei Europene vor fi făcute publice, guvernele celor 27 de state membre ale UE vor trebui să decidă cum să procedeze, o decizie privind statutul de candidat al Ucrainei fiind aşteptată încă de săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit.

UPDATE 08:10 - Putin cere guvernului să propună măsuri de sprijinire a industriei auto din Rusia, după valul de sancţiuni

Președintele rus Vladimir Putin a cerut joi guvernului său să vină cu măsuri de sprijinire a industriei auto autohtone, care a fost grav afectată în urma sancțiunilor din partea Occidentului, scrie CNN.

În cadrul unei întâlniri pentru a discuta despre industria auto din Rusia și scăderea vânzărilor, Putin a spus că situația „nu este ușoară” după ce „partenerii fabricilor de mașini rusești, în ciuda angajamentelor pe termen lung, fie au suspendat livrările, fie și-au anunțat retragerea de pe piața noastră. ”

„Cer guvernului să ne spună mai detaliat ce măsuri prompte sunt propuse pentru a sprijini industria auto și a stabiliza piața internă”, a adăugat el. Putin a mai spus că volumul producției este deja afectat, având o scădere bruscă față de anul trecut.

UPDATE 07:20 - Un al treilea american, un veteran al Marinei militare, a fost dat dispărut în Ucraina

Un al treilea american pe care Departamentul de Stat al SUA l-a raportat ca dispărut în misiune în Ucraina este un veteran al Marinei militare, Grady Kurpasi, a confirmat pentru CNN familia acestuia, notează news.ro.

Soţia acestuia, Heeson Kim, şi alţi prieteni apropiaţi au vorbit pentru ultima dată cu Kurpasi între 23 şi 24 aprilie, a declarat pentru un prieten de familie, George Heath. Kurpasi a activat timp de 20 de ani în Marina militară americană, trecând în rezervă în noiembrie 2021. El a ales să meargă ca voluntar în Ucraina, pentru a fi alături de ucraineni, dar iniţial nu s-a imaginat luptând în primele linii ale războiului, a spus Heath.

"El are competenţe practice pe care consideră că le poate împărtăşi", a spus Heath. "A vrut să meargă să îi ajute pe ucraineni. Nu plănuia să lupte cu adevărat", a afirmat el.

Departamentul de Stat a transmis că are cunoştinţă despre un al treilea american care a mers în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei şi care a fost identificat "în ultimele săptămâni" ca dispărut, a declarat joi, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price.

Price nu a oferit numele celui de-al treilea american raportat ca dispărut, dar a spus că Departamentul de Stat este în legătură cu familia acestuia.

Kurpasi a ajuns în Ucraina în 7 martie, iar în 21 martie a sosit la Kiev, a spus Heath. Kurpasi şi alţi membri ai legiunii străine au avut sarcina să activeze la un post de observaţie în apropiere de Herson, la sfârşitul lunii aprilie, în perioada când Kurpasi a întrerupt legătura cu soţia sa şi cu prietenii din SUA, a spus Heath.

Legiunea străină este un grup de luptători străini care s-au oferit voluntari să lupte împreună cu ucrainenii împotriva invadării ţării de către Rusia. Nu este clar dacă Kurpasi era membru al legiunii străine, dar era un voluntar care lupta alături de ucraineni, a mai spus Heath.

UPDATE 07:00 - Macron, pregătit de noi discuţii cu Vladimir Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit să călătorească la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, însă în anumite condiţii, transmite dpa, potrivit Agerpres.

"Cred că o călătorie în Rusia astăzi necesită condiţii prealabile, adică gesturi din partea preşedintelui Putin. Nu voi merge acolo pur şi simplu", a declarat preşedintele Macron pentru postul TF1 în timpul vizitei de joi la Kiev.

El a spus că va vorbi cu Vladimir Putin despre probleme umanitare, protecţia prizonierilor şi securitatea alimentară pentru a găsi o soluţie."Nu voi exclude nimic, dar o voi face mereu în mod transparent faţă de preşedintele ucrainean şi ori de câte ori are sens".

UPDATE 07:00 - Ucraina ameninţă Moscova că va distruge podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci

Ucraina a lăsat impresia joi că ameninţă să atace podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu peninsula Crimeea, prin publicarea unor detalii ale acestei construcţii, transmite vineri dpa, potrivit Agerpres.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au publicat detalii despre construcţia podului despre care susţin că sunt informaţii oficiale ruseşti, deşi nu a fost imediat posibil să se stabilească autenticitatea documentului de aproape 300 de pagini. Acesta a fost dat publicităţii la o zi după ce generalul ucrainean Dmitro Marcenko a declarat că podul va fi "ţinta numărul unu" dacă Kievul va obţine armele necesare. El a spus că Moscova foloseşte podul pentru a transporta provizii în Crimeea şi în sudul Ucrainei.

Din 2018, acest pod, cu o lungime de 18 de kilometri, leagă peninsula Crimeea de partea continentală a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că au fost luate toate măsurile de precauţie pentru a asigura securitatea Crimeei. Kremlinul este conştient de ultimele ameninţări ale Kievului de a lua drept ţintă podul, a adăugat Peskov.

Moscova a ameninţat că va bombarda Kievul dacă această structură este atacată.

UPDATE 07:00 - Preşedintele Macron spune că Franţa va ajuta România în privinţa cantităţilor de cereale blocate în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat joi, la Kiev, că Franţa va ajuta România să asigure tranzitul cantităţilor uriaşe de cereale blocate în Ucraina în lipsa unui cadru care să le permită să iasă prin Marea Neagră din cauza blocadei ruseşti, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Vom continua turul de forţă diplomatic împotriva Rusiei, împreună cu secretarul general al ONU "pentru a folosi portul Odesa ca port de ieşire pentru cerealele (porumb, grâu...) care sunt blocate", a explicat preşedintele francez pentru postul privat de televiziune TF1.

Dar "pentru că Rusia refuză","lucrăm la o altă cale, care să treacă prin România", Odesa aflându-se la doar "câţiva zeci de kilometri" de graniţa româno-ucraineană. Acest lucru ar permite "să se poată avea acces în special la Dunăre şi la căile ferate" pentru a transporta aceste cereale pe pieţele internaţionale, potrivit acestuia.

România, unde preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat în vizită marţi şi miercuri înainte de a pleca la Kiev, este "în plin proces de a face investiţiile" necesare pentru "a crea un fel de punct de legătură", de la care "putem mult mai puternic, mai rapid şi mai masiv exporta aceste cereale decât o facem astăzi". Franţa "o va ajuta cu experţii noştri, soldaţii noştri, companiile noastre", a adăugat Macron.

UPDATE 07:00 - Zelenski: Ucraina a simţit sprijinul a patru state europene puternice în acelaşi timp.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Ucraina a simţit sprijinul a patru statele europene în acelaşi timp, prin vizita liderilor acestora la Kiev. "A fost important pentru mine să aud de la lideri un alt lucru fundamental - ei sunt de acord că sfârşitul războiului şi pacea pentru Ucraina trebuie să fie exact cum le vede Ucraina", a arătat el. Zelenski a subliniat că "toţi liderii înţeleg de ce nu au loc negocieri pentru a pune capăt războiului". "Exclusiv din cauza poziţiei Rusiei, care doar încearcă să intimideze pe toată lumea în Europa şi să continue să ne distrugă statul", a susţinut el.

"Astăzi este o zi cu adevărat istorică - Ucraina a simţit sprijinul a patru state europene puternice în acelaşi timp. Şi în special sprijin pentru mişcarea noastră spre Uniunea Europeană. Italia, România, Franţa şi Germania sunt cu noi. Toţi cei patru lideri - dl. Draghi, dl. Iohannis, dl. Macron şi dl. Scholz - sprijină candidatura Ucrainei. Desigur, toate procedurile relevante trebuie urmate şi toate statele membre trebuie să se alăture. Dar la întâlnirea noastră de astăzi a fost făcut un pas mare - un pas înainte. A fost important pentru mine să aud de la lideri un alt lucru fundamental - ei sunt de acord că sfârşitul războiului şi pacea pentru Ucraina trebuie să fie exact cum le vede Ucraina. Cum le vede poporul nostru", a declarat Zelenski, în mesajul său transmis joi noaptea.

Zelenski a adăugat că este recunoscător Italiei pentru "sprijinul politic de principiu, macro-financiar şi pentru asistenţa în apărare": "Din punct de vedere istoric, acum avem cele mai bune relaţii - şi sunt sigur că putem face mai mult pentru naţiunile noastre", a arătat el.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:00 - Macron: Trebuie să ajutăm Ucraina să reziste într-un război care va dura, dar nu putem decide pentru Ucraina 

Preşedintele Emmanuel Macron a acordat un interviu pentru TF1, după ce a revenit de la Kiev, în care a spus că Ucraina trebuie ajutată în invazia cu Rusia, care va fi de durată, informează lefigaro.fr.

"Este o modalitate foarte clară şi foarte clară de a acorda sprijinul Franţei şi al Europei unite Ucrainei şi poporului ucrainean. Ucraina a suferit o agresiune din partea Rusiei, un război, care a ajuns aproape în capitală. Armata şi oamenii ucraineni au fost cei care au respins armata rusă. În Donbass luptele sunt groaznice, sunt sute de morţi în fiecare zi. Avem un popor ucrainean şi o naţiune aflată într-o situaţie dificilă. Datoria Franţei era să spună „suntem aici alături de voi, oferim ajutor financiar, umanitar şi militar şi sancţionăm Rusia”, a spus el.

Întrebat dacă nu trebuie făcute concesii cu Rusia, Macron a răspuns: "Decide Ucraina. Datoria noastră este să fim de partea valorilor noastre, a dreptului internaţional. Trebuie să ajutăm Ucraina să reziste într-un război care va dura, dar nu putem decide pentru Ucraina. La un moment dat va avea loc o victorie militară sau o negociere, dar apoi concesiile în ceea ce priveşte teritoriul sunt la latitudinea Ucrainei.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 114 LIVE TEXT. Putin confirmă că ruşii pot folosi arme nucleare: "Răspundem aşa cum trebuie"