Antena Meniu Search
x

Ce promisiuni face România Ucrainei. Țara noastră devine principala cale de export a grâului ucrainean

Preşedintele Zelenski le-a mulţumit, public, celor patru lideri străini care l-au vizitat la Kiev pentru susţinerea Ucrainei, atât în război cât în candidatura la Uniunea Europeană. În mod deosebit, România s-a angajat să ajute într-o problemă stringentă nu doar pentru Ucraina: exportul cerealelor. 

de Redactia Observator

la 17.06.2022, 08:04

Vezi și

Volodimit Zelenski: Astăzi a fost, într-adevăr, o zi istorică: Ucraina a simţit sprijinul a patru state europene puternice, în acelaşi timp. Şi, în mod deosebit, sprijin pentru înaintarea noastră spre Uniunea Europeană. Italia, România, Franţa şi Germania sunt cu noi. Toţi cei patru lideri - Draghi, Iohannis, Macron şi Scholz, susţin candidatura Ucrainei. 

Preşedintele Zelenski consideră că, prin convorbirile de ieri, ţara sa a făcut un mare pas pe calea primirii în Uniunea Europeană. El a precizat că Ucraina va urma toate procedurile prevăzute în acest scop. El a salutat şi faptul că liderii prezenţi la Kiev au convenit că doar Ucraina va decide condiţiile încheierii războiului şi instaurării păcii. În ultima vreme s-a speculat intens pe tema unor presiuni la care Occidentul ar supune conducerea Ucrainei, pentru a face concesii Rusiei în schimbul încetării ostilităţilor. 

Volodimir Zelenski: Liderii au mai afirmat un lucru fundamental: ei sunt de acord că sfârşitul războiului şi pacea în Ucraina vor arăta exact aşa cum le doreşte Ucraina, aşa cum le doreşte poporul nostru. 

Deocamdată, războiul a generat o criză alimentară la scară mondială. Ocuparea şi blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră nu mai permite exportul grânelor din ţara vecină, una din marile producătoare de cereale. Liderii europeni cer constant Rusiei să ridice blocada dar nu mai au mari speranţe în acest sens. România devine astfel o cale alternativă de export pentru cerealele ucrainene. 

Pe acelaşi subiect

România devine principala cale de export a grâului ucrainean

Klaus Iohannis: Ne aflăm acum în punctul în care Rusia a mai adăugat un instrument de șantaj la acțiunile sale – cerealele. România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina și acționează ca un centru logistic regional pentru grâne. am modificat "hub" .

Într-un interviu acordat postului francez TF1 chiar de la Kiev, Emmanuel Macron a confirmat că Uniunea Europeană susţine exportul grânelor ucrainene prin România. Aceasta pentru că, în lipsa lor, unele ţări, mai ales din Africa, sunt pur şi simplu ameninţate de foamete. 

Emmanuel Macron: Odessa este la câteva zeci de kilometri de România. Iar prin România se poate avea acces la Dunăre şi la reţeaua căilor ferate. Ei fac investiţiile necesare; îi vom ajuta cu experţii, militarii şi întreprinderile noastre. 

Reporter: Când? 

Emmanuel Macron: A şi început. 

De la începutul invaziei, aproape un milion de tone de grâu din Ucraina au trecut prin România în drum spre clienţii străini, potrivit preşedintelui Iohannis. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Ce promisiuni face România Ucrainei. Țara noastră devine principala cale de export a grâului ucrainean