Continuă protestele în Germania la adresa partidului de extremă dreapta: "Statul nostru democratic nu finanțează dușmanii constituției"
Continuă protestele în Germania împotriva partidului de extremă dreapta. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a vorbit ieri despre recenta ascensiune a grupului politic în țara sa și în întreaga Europă, dar și despre creşterea tot mai mare a susținerii pentru partid.
De Redactia Observator la 29.01.2024, 11:41Liderul de la Berlin a lansat un avertisment legat de "neonaziști și rețelele lor obscure" și a cerut cetățenilor să lupte pentru a combate antisemitismul și rasismul.
Instanța Supremă din Germania decide să nu mai finanțeze partidul din cauza ideologiei sale
Instanța Supremă din Germania decide că un mic partid de extremă-dreapta nu va primi nicio finanțare de la stat pentru următorii șase ani. Motivul? Valorile și obiectivele sale sunt neconstituționale și vizează distrugerea democrației țării, potrivit AP.
Curtea Constituțională Federală a declarat că partidul Die Heimat, care a fost cunoscut sub numele de Partidul Național Democrat din Germania, sau NPD, „continuă să nu respecte ordinea de bază democratică și, conform obiectivelor sale și comportamentului membrilor și susținătorilor săi, este orientat spre eliminarea acesteia”.
- Decenii de abuzuri sexuale în Biserica Protestantă germană. Un raport şocant dezvăluie că angajaţii au agresat...
- Germania se pregăteşte de o grevă de 6 zile care poate paraliza întreaga ţară. Angajaţii din sectorul feroviar...
- Partidul extremist AfD vrea referendum pentru ieşirea Germaniei din UE. Este pe locul 2 în sondaje
Judecătorul președinte Doris Koenig, vicepreședintele tribunalului, a explicat decizia unanimă prin faptul că, potrivit acesteia, conceptul politic al partidului este incompatibil cu garanția demnității umane, așa cum este definită de Constituția Germaniei.
Die Heimat aderă la un concept etnic al identității germane și la ideea că „comunitatea națională” a țării se bazează pe descendență, a declarat judecătorul.
„Propagarea comunității definite pe criterii etnice are ca rezultat un dispreț față de străini, migranți și minorități care încalcă demnitatea umană și principiul egalității juridice elementare”, a declarat Koenig.
Guvernul german, precum și camerele inferioare și superioare ale parlamentului au acționat partidul în instanță. Acestea au prezentat dovezi care, în opinia lor, au demonstrat că Die Heimat este o organizație rasistă, inclusiv ideologia sa antimusulmană și antisemită și respingerea persoanelor transsexuale.
Guvernul a creat posibilitatea de a refuza finanțarea de stat a unui partid politic după ce două încercări de interzicere a Die Heimat au eșuat. Liderul partidului, Frank Franz, a minimalizat semnificația deciziei de marți. „Da, nu este plăcut pentru noi”, a spus Franz, potrivit DPA. „Dar oricine crede că acest lucru ne va scoate din joc și ne va opri se înșeală foarte mult”.
Partidele politice din Germania primesc sprijin financiar în principal în funcție de reprezentarea lor în parlamentele de stat, național și european.
Die Heimat nu a mai primit niciun sprijin de stat din 2021. Acesta a primit aproximativ 370.600 de euro în 2016, când a obținut 3,02% din voturi la alegerile din landul Mecklenburg-Pomerania de Vest, în estul țării, potrivit DPA. Un alt partid de extremă-dreapta, Alternativa pentru Germania, sau AfD, a avut o mare ascensiune în sondajele de opinie recente. Sondaje recente plasează AfD pe locul al doilea la nivel național, cu un sprijin de aproximativ 23%, cu mult peste cei 10,3% pe care i-a obținut la ultimele alegeri federale din Germania, în 2021.
În landurile Brandenburg, Saxonia și Turingia, sondajele arată că AfD este cel mai popular partid înainte de alegerile din această toamnă. Politicieni germani importanți au discutat posibilitatea de a încerca să interzică AfD sau de a îl exclude de la ajutorul financiar, dar nimeni nu a făcut încă o încercare serioasă în acest sens.
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a salutat decizia Curții Constituționale, afirmând că aceasta „transmite un semnal clar: Statul nostru democratic nu finanțează dușmanii constituției”.
„Forțele care vor să ne corodeze și să ne distrugă democrația nu trebuie să primească nici măcar un cent din fondurile statului pentru acest lucru”, a adăugat Faeser. „Chiar dacă obstacolele constituționale pentru procedurile viitoare rămân ridicate, avem acum un alt instrument pentru a ne proteja democrația”.