Creșterea dobânzii de referință ar putea lua o pauză, anunță șefa BCE după ce instituția a scumpit creditele pentru a noua oară consecutiv
Banca Centrală Europeană are o ''atitudine deschisă'' cu privire la următoarele decizii de politică monetară, a declarat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, sugerând că gardienii euro ar putea să ia o pauză după nouă decizii consecutive de majorare a costului creditului, care au dus dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din istoria BCE, transmite AFP.
De Redactia Observator la 28.07.2023, 09:42"Avem o atitudine deschisă cu privire la deciziile care vor fi luate în septembrie şi la reuniunile următoare", care vor depinde de datele economice disponibile, a declarat Christine Lagarde într-o conferinţă de presă organizată la finalul reuniunii de politică monetară.
"Există posibilitatea unei majorări. Există posibilitatea unei pauze. Ambele sunt posibile", a spus Christine Lagarde, adăugând că datele economice vor fi argumentul decisiv. În orice caz, Lagarde a dat asigurări că consiliul guvernatorilor BCE nu va decide o reducere a costului creditului la următoarele reuniuni.
Zona euro a intrat într-o uşoară recesiune
O posibilă explicaţie pentru declaraţiile lui Christine Lagarde, care lasă deschisă poarta unei pauze în ciclul de majorare a dobânzilor, este acea că precedentele creşteri ale costului creditului au început să îşi facă simţite efectele asupra inflaţiei şi activităţii economice.
- BCE a majorat dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani. Şi în SUA a urcat la cel mai...
- BNR menţine dobânda-cheie la 7% pe an. Inflaţia va continua să scadă - prognoză
- BCE a majorat din nou dobânda de referinţă: ce se întâmplă cu creditele în euro. "Rata inflaţiei, la un nivel...
Inflaţia în zona euro este la jumătate faţă de nivelul atins în luna octombrie a anului trecut, dar chiar şi aşa la 5,5% este cu mult peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Pe de altă parte, cererea de împrumuturi şi activitatea economică au încetinit semnificativ, ceea ce arată că deciziile anterioare de majorare a dobânzilor adoptate de BCE încep să îşi facă simţite efectele asupra economiei.
Zona euro a intrat într-o uşoară recesiune la începutul anului însă cele mai recente previziuni ale Fondului Monetar Internaţional arată că PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 0,9% în 2023, în pofida unui recul de 0,3% în Germania, singura ţară din G7 care ar urma să rămână în recesiune.