Antena Meniu Search
x

BCE a majorat dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani. Şi în SUA a urcat la cel mai înalt nivel din 2007

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, majorarea cu 0,25% a celor trei rate ale dobânzilor de referinţă, la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani. Continuă astfel acţiunile de contracarare şi stabilizare a inflaţiei în zona euro. Şi Rezerva Federală a SUA a anunţat miercuri că majorează  dobânda cu 25 de puncte de bază, la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. Este 11-a creştere de anul trecut până în prezent. Jerome Powell a lăsat o uşă deschisă pentru o altă majorare în septembrie potrivit Reuters. 

de Redactia Observator

la 27.07.2023, 16:29

BCE a majorat dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani. Şi în SUA a urcat la cel mai înalt nivel din 2007
BCE a majorat dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani. Şi în SUA a urcat la cel mai înalt nivel din 2007 - Shutterstock

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii de referinţă, care a urcat la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, şi de asemenea a anunţat că îşi păstrează deschise opţiunile cu privire la necesitatea unor noi majorări pentru a reduce inflaţia în contextul înrăutăţirii condiţiilor economice, transmite Reuters.

"Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a decizie adoptate joi, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2000, înainte ca monedele şi bancnotele euro să fie introduse în circulaţie.

Cu toate acestea, gardienii euro au înlăturat din comunicatul de presă o aluzie clară cu privire la noi majorări de dobândă, ceea ce înseamnă că o nouă scumpire a costului creditului la următoarea reuniune de politică monetară de la BCE, care va avea loc în luna septembrie, nu este una garantată.

Pe acelaşi subiect

"Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar pentru o revenire la momentul oportun a inflaţiei la nivelul ţintei de 2% pe termen mediu", se precizează în comunicatul de presă.

Inflaţia în zona euro este la jumătate faţă de nivelul atins în luna octombrie a anului trecut, dar chiar şi aşa la 5,5% este cu mult peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Pe de altă parte, cererea de împrumuturi şi activitatea economică au încetinit semnificativ, ceea ce arată că deciziile anterioare de majorare a dobânzilor adoptate de BCE încep să îşi facă simţite efectele asupra economiei.

"Evoluţiile înregistrate ulterior ultimei şedinţe susţin anticipaţia potrivit căreia inflaţia va scădea în continuare până la finele anului, dar se va menţine superioară ţintei pe o perioadă îndelungată", estimează BCE.

Rezerva Federală a Statelor Unite a majorat miercuri dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual

Rezerva Federală a Statelor Unite a majorat miercuri dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, invocând inflaţia încă ridicată. Este cea de-a 11-a creştere în ultimele 12 şedinţe de politică monetară ale băncii centrale a SUA.

Creşterea, anticipată de investitori, ridica rata dobânzii de referinţă la 5,25% + 5,50%, un nivel nemaiîntâlnit de dinainte de prăbușirea pieței imobiliare din 2007 și care nu a fost depășit timp de aproximativ 22 de ani. 

Cu toate acestea, economia americană se arată rezilientă, având creştere şi un somaj de doar 3,6%.

Rezerva Federală "nu mai anticipează o recesiune" în acest an

Economiştii Rezervei Federale a SUA (Fed) "nu mai anticipează o recesiune" la sfârşitul anului în Statele Unite, în principal din cauza "rezilienţei economiei" până în prezent, a afirmat miercuri preşedintele instituţiei, Jerome Powell, într-o conferinţă de presă. "Echipa vede o încetinire vizibilă a creşterii începând mai târziu în acest an, dar, având în vedere rezilienţa economiei până în prezent, ei nu mai prevăd o recesiune", a declarat Jerome Powell, după ce Fed prevedea la jumătatea lui iunie o recesiune uşoară până la sfârşitul anului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » BCE a majorat dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani. Şi în SUA a urcat la cel mai înalt nivel din 2007