Se scumpesc legumele și fructele din import, din cauza impasului din agricultura europeană
De Redactia Observator la 11.04.2020, 11:51Criza cauzată de coronavirus s-a răspândit şi în agricultura europeană, iar asta se va resimți mai apoi în supermarket-uri! Din cauza lipsei de muncitori, aproape jumătate din culturile de fructe şi legume, din blocul comunitar, riscă să rămână pe câmp, scrie chiar New York Times. Cele mai afectate ţări sunt Italia, Spania, Germania şi Austria, care se bazau pe muncitorii sezonieri din România.
Fructele şi legumele din import vor fi mai scumpe anul acesta. O spun chiar fermirii străini, din cauza crizei modiale provocate de Covid, au rămas fără forţă de muncă. Până acum o lună, se bazau pe muncitori din ţări precum România sau Bulgaria.
În Italia, un sfert dintre sezonieri erau români.
GIULIO BERTOLA, presedinte Confindustria - În toate domeniile, pentru ca astazi vorbim despre lucratorii sezonieri din agricultura, e clar ca nu mai putem vorbi despre turism, pentru ca turismul este blocat.
După agricultură, turismul este al doilea cel mai afectat domeniu. Muncitorii români erau cei care se angajau ospătari, barmani, recepţionişti sau cameriste.
GIULIO BERTOLA, presedinte Confindustria - Sunt lucratori romani care au ramas in Italia, dar lucratorii care au ramas in Italia sunt cei care au locuri de munca stabile, sunt cei care au deja o asistenta sanitara din partea guvernului italian.
În ciuda barierelor impuse de coronavirus, autorităţile din vestul Europei încearcă să îi aducă înapoi la muncă pe români. În Germania, s-ar putea relaxa restricţiile de călătorie.
Romanii pot sa intre si sa iasa dintr-o tara sau alta doar cu avionul, si asta pentru ca orice calatorie cu autocarul prin Europa este interzisa. Drept urmare, vor trebui sa se organizeze grupuri, avand in vedere ca sosirile individuale sunt excluse. Din acest motiv, companiile aeriene organizeaza zboruri de timp charter pt acesti muncitori.
După ce se formează un grup mai mare pentru o anumită ţară, muncitorii pot pleca. Ajunşi la destinaţie, vor fi supuşi unor analize medicale. Ulterior, vor intra în carantină timp de două săptămâni. Abia apoi, vor putea începe munca, unde vor exista totuşi restricţii. Cazarea şi lucrul în echipă trebuie să se facă în grupuri cât mai mici - între 5-10 persoane. Maximul este de 20. De asemenea, angajatorii trebuie să se asigure muncitorilor dezinfectant, măști și mănuși.