Video Bianca Iacob, corespondenţă de la Paris. Summit de criză în faţa ameninţării ruse: miza pentru România
Președintele interimar al României Ilie Bolojan a ajuns miercuri după-amiază la Paris și a fost primit la Palatul Elysee de președintele Emmanuel Macron. Președintele interimar reprezintă România la cea de-a doua reuniune de la Paris pe tema Ucrainei și a securității europene.
Miza acestei întâlniri este uriașă pentru Europa, pentru România, pentru ce va fi și, pe fondul acestor întâlniri, Donald Trump continuă să facă declarații extrem de belicoase. Aceste summit-uri au fost convocate în regim de urgență la cererea președintelui francez Emmanuel Macron, pentru că Europa a fost exclusă de la masa negocierilor în ceea ce privește pacea în Ucraina.
România, discuţii despre securitatea Europei
Iar situația este sensibilă în interiorul Uniunii Europene, pentru că sunt state care vorbesc pe mai multe voci, care nu sunt de acord cu direcția pe care o are Uniunea Europeană. Și atunci aceste întâlniri au loc la Paris. La a doua întâlnire participă și România. De altfel, o poziție importantă o avem pe flancul estic, cea mai lungă graniță cu Ucraina.
Am donat un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei anul trecut și România își câștigase, nu doar așa, locul la aceste discuții. Este și prima vizită oficială a președintelui interimar Ilie Bolojan, care a avut o discuție tete-a-tete înainte de summit-ul de astăzi cu Emmanuel Macron.
20 de participanți sunt la aceste discuții pentru a găsi acea voce comună. Sunt discuții legate de apărare, de disponibilitatea de trimitere de trupe pentru menținerea păcii. Germania și Polonia nu susțin acest lucru. Alte țări și-au exprimat poziția favorabilă către trimiterea de trupe pentru menținerea păcii. Asta ar însemna ca Europa, dacă s-ar ajunge la un acord, la un armistițiu de încetarea războiului, să asigure continuitatea acestui acord fără să participe la aceste negocieri.
Va fi interesant de văzut dacă Slovacia și Ungaria vor fi consultate informal sau vor fi consultate doar în mediul formal, la Consiliul European, pentru că, așa cum bine știm, Slovacia și Ungaria au poziții diferite și sunt îndreptate mai mult către Rusia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰