Pandemia de coronavirus ar putea provoca o criză economică ce s-ar putea întinde pe 10 ani
Pandemia de coronavirus ar putea declanşa, ceea ce economiştii numesc, "mama tuturor crizelor"! Şomaj, violenţă şi foamete, anunţă "profeţii" recesiunii. Şi mai grav, criza s-ar putea întinde pe 10 ani!
De Redactia Observator la 03.04.2020, 23:15- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Pandemia de coronavirus ar putea provoca o criză economică ce s-ar putea întinde pe 10 ani
- Zeci de milioane de oameni și-ar putea pierde locurile de muncă doar în Statele Unite ale Americii
Pandemia de coronavirus ar putea declanşa, ceea ce economiştii numesc, "mama tuturor crizelor"! Şomaj, violenţă şi foamete, anunţă "profeţii" recesiunii. Şi mai grav, criza s-ar putea întinde pe 10 ani!
Nouriel Roubini, economist: Noua recesiune este ceva ce n-am văzut până acum. Este ca şi cum un asteroid a lovit planeta.
Frica unei planete întregi e exprimată în cuvinte de economişti. Urmează mama tuturor crizelor, spun unii sau, pentru unii mai optimişti, cea mai gravă criză de la Marea Depresiune din anii 30. Nouriel Roubini, cel care a prezis recesiunea din 2008, explică de ce noua criză va fi mult mai severă: pandemia a dus la cea mai rapidă prăbuşire a economiei din istorie.
Nouriel Roubini, economist: În timpul crizei mondiale din 2008 a durat aproape doi ani până când bursele au scăzut cu 30 la sută. Acum, a durat mai puţin de o lună.
Bancherii din Asia estimează că pandemia ne-ar putea costa 4,1 trilioane de dolari. Adică 5 la sută din activitatea economică mondială. Pierderea locurilor de muncă e un prim efect. Aproape 50 de milioane de oameni ar putea rămâne şomeri numai în America. Şi tăvălugul s-a pornit deja. Doar în ultima săptămână au fost depuse peste 6,5 milioane de cereri de intrare în şomaj.
"Ţi-ai pierdut slujba? Da, cu toţii ne-am pierdut slujbele".
"Cum o să plăteşti această chirie care te costă pe lună 1.100 de dolari? Nu ştiu, când eşti speriat nu vezi altceva în faţa ochilor decât frică".
Şi nu e tot. Din cauza perturbărilor provocate de coronavirus în comerţul internaţional şi în aprovizionare, omenirea s-ar putea confrunta cu o criză de alimente. Totodată, producătorii se tem că nu vor mai avea muncitori care să le îngrijească culturile. În Italia, un sfert din producţia agricolă depinde de muncitori străini proveniţi din estul Europei. Majoritatea sunt români.
Comisia Europeană caută o salvare. A creat un fond de solidaritate în valoare de 100 de miliarde de euro din care statele membre se pot împrumuta pentru a-i ajuta pe oameni să îşi păstreze locurile de muncă.
Ursula Von Der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: SURE este sprijinul european al programului de muncă redus. Poate atenua efectele recesiunii. Îi menţine pe oameni la muncă. Şi le permite companiilor să revină pe piață cu forţe proaspete.
Totodată, Banca Mondială va aloca 160 de miliarde de dolari pentru a ajuta statele afectate de pandemie să depăşească criza medicală şi economică.