Criză energetică duce la scăderea calității aerului. Polonezii ar putea primi măști pentru a se proteja de poluare
Autorităţile poloneze analizează posibilitatea de a distribui măşti de protecţie anti-poluare la iarnă, în condiţiile în care livrările limitate şi preţurile mari la gaze şi cărbune cresc şansele ca oamenii să recurgă la arderea de gunoaie pentru a-şi încălzi locuinţele, notează Agerpres.
De Adrian Popovici la 06.09.2022, 18:21Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, a declarat zilele trecute că polonezii trebuie să beneficieze de căldură şi "este nevoie să putem arde orice, exceptând anvelope şi alte lucruri care sunt la fel de dăunătoare".
Comentariile lui Kaczynski au generat noi temeri cu privire la calitatea aerului în Polonia, care se numără deja printre ţările membre UE cu cel mai ridicat grad de poluare. "Trebuie să fim conştienţi cu toţii că iarna care va veni va fi una dificilă. Desigur că poluare este o problemă şi nu o putem ignora", a declarat ministrul Sănătăţii, Adam Niedzielski pentru postul de radio RMF FM.
Calitatea aerului, o problemă pentru Polonia
Întrebat dacă ministerul pe care îl conduce ia în calcul posibilitatea de a distribui măşti de protecţie anti-poluare la iarnă, Niedzielski a răspuns "vom analiza acest lucru, dar pentru moment ar trebui să ne păstrăm calmul".
- Pact energetic între Franța fără curent și Germania fără gaze. Decizie surprinzătoare luată de Berlin
- Virgil Popescu: E o schimbare majoră la cei cu centrale individuale. Pot consuma oricât, preţul va fi acelaşi cu...
- Creșterea prețurilor la energie ar putea duce la tulburări sociale și proteste de stradă în Europa în timpul...
În pofida eforturilor care durează de mai mulţi ani, numeroase gospodării din Polonia utilizează în continuare cărbune de calitate inferioară pentru încălzire iar criza energetică fără precedent declanşată de războiul din Ucraina a îngreunat şi mai mult lucrurile. Unii polonezi au început să stea la coadă la porţile minelor pentru a putea cumpăra cărbune, după ce autorităţile de la Varşovia au decis să interzică importurile din Rusia.
Separat, Ludomir Handzel, primarul din oraşul Nowy Sacz, sudul Poloniei, a declarat marţi pentru portalul de ştiri Wirtualna Polska că s-a constatat o scădere semnificativă a cantităţii de gunoaie colectate începând din luna martie şi a avertizat că cei care recurg la arderea deşeurilor vor prim amenzi consistente.
Datele Agenţiei Europene de Mediu arată că printre cele mai poluate 50 de oraşe din Uniunea Europeană indentificate anul trecut se numărau şi peste 20 de localităţi din Polonia. Anual, această ţară cu 38 de milioane de locuitori înregistrează peste 40.000 de decese premature din cauza poluării aerului.