Antena Meniu Search
x

Virgil Popescu: E o schimbare majoră la cei cu centrale individuale. Pot consuma oricât, preţul va fi acelaşi cu cel de iarna trecută

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, recunoaște că va fi o iarnă complicată pentru Europa în privința alimentării cu gaze, dar spune că România nu este atât de dependentă de gazul rusesc. În momentul de faţă România are un stoc de gaze naturale de peste 75,6% şi a preconizat că în luna noiembrie acesta va depăşi 80 la sută. În plus, ministrul a subliniat că în ordonanța pe energie adoptată recent, există "o schimbare majoră în această iarnă pentru cei care au centrale individuale: nu mai există acel plafon de consum”, deci "nu are importanţă cât consumi". Ministrul a dat asigurări că România va ţine lucrurile sub control şi că va trece cu bine peste iarnă.

de Redactia Observator

la 06.09.2022, 12:51

Virgil Popescu: E o schimbare majoră la cei cu centrale individuale. Pot consuma oricât, preţul va fi acelaşi cu cel de iarna trecută
Virgil Popescu: E o schimbare majoră la cei cu centrale individuale. Pot consuma oricât, preţul va fi acelaşi cu cel de iarna trecută - Inquam Photos / George Călin

Întrebat luni seară la Digi24 care este garanţia că sistemul de plafonare a preţului gazului nu se va schimba, Virgil Popescu a explicat că plafonarea nu s-a schimbat din aprilie. ”Nu s-a schimbat din aprilie, nici acuma nu l-am schimbat. Din contră, dacă oamenii s-au uitat în ordonanţă şi au văzut de la 1 aprilie, poate că au văzut că e o schimbare majoră pentru încălzirea oamenilor, la cei care au centrale individuale, nu mai există acel plafon de consum. În iarna trecută a fost 1.000 - 1.200. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de preţul gazului, care este acelaşi ca iarna trecută, 31 de bani, nu are importanţă cât consumi”, a declarat Virgil Popescu. 

"Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă. Mai sunt depus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat. Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii, dar nu luăm în calcul și discutăm de Coridorul Trans-Balcanic”, a declarat Virgil Popescu, potrivit digi24.ro.

"Iarna trecută, dacă nu mă înșel, era la început 1.000 de metri cubi, apoi pe toată perioada de iarnă a fost parcă 1.200 de metri cubi. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de prețul gazului, care este același ca iarna trecută, 31 de bani, pentru oricât consumi. Deci, indiferent dacă e o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme, mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic din punct de vedere al anvelopării. Sunt multe lucruri de care ne-am lovit în iarna trecută. Deci, spre deosebire de electricitate, la gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum”, a punctat Virgil Popescu.

Popescu: 4,2 milioane de gospodării consumă 54kw, asta înseamnă că plătesc 37 de lei 

Pe acelaşi subiect

Virgil Popescu a mai explicat luni seară că 4,2 milioane de gospodării au o factură la energie electrică de doar 37 de lei, datorită consumului mic şi a preţului plafonat de Guvern. În total, potrivit ministrului, 7,2 milioane de gospodării consumă 155kw, iar 8 milioane consumă 221kw. Virgil Popescu a precizat că prin noua ordonanţă prin care se plafonează preţurile la energie, se încurajează reducerea consumului de energie. 

 ”Mi se pare mult prea mult să vorbim că cineva vrea să încalce legislaţia europeană. Aici vorbim de a asigura securitatea cetăţenilor României şi a europenilor, pentru această iarnă. Iar în această iarnă, dacă vorbim de electricitate, nu s-a schimbat nimic faţă de ordonanţă, că vorbeam de o anumită schimbare, doar o încurajare a reducerii economiei. Până în 100 kw rămân rămân la fel, 0,68 lei şi aici trebuie să spunem oamenilor, 4,2 milioane de gospodării, consumă în medie, 54kw. Apoi încă 3 milioane de gospodării, consumă 155kw. Deci 7,2 milioane de gospodării, consumă până în 155kw. 8 milioane de gospodării consumă până în 221kw”, a declarat Virgil Popescu, citat de news.ro.

Ministrul Energiei a adăugat că sunt două plafoane prevăzute. ”Noi avem 2 plafoane, plafonul de consum de 100kw şi plafonul de consum de 300kw. La plafonul de consum de 300kw, tot ce este până în 255kw, se plăteşte 80 de bani, diferenţa între 255 şi 300 este la preţul contractual. Această diferenţă este pentru a începe să descurajăm consumul”, a subliniat ministrul. 

Virgil Popescu a adăugat că nu înţelege de ce se induce panica pe piaţa românească, privind preţul energiei electrice. ”Ca să înţelegem şi în cifre, exact, despre ce este vorba. Dacă 4,2 milioane consumă 54kw, asta înseamnă că mai mult de jumătate din populaţia României plăteşte 37 de lei, atâta înseamnă 54kw cu 68 de bani. Dacă îi adăugăm şi pe ceilalţi, până la 155, plătesc 120 de lei. (...) Mi-e foarte greu să înţeleg de ce există această încercare de inducere a unei panici în rândul populaţiei că la energie electrică vor fi facturi fabuloase la populaţie. Încurajăm oamenii să treacă pe becuri LED, să îşi ia electrocasnice eficiente energetic”, a declarat Virgil Popescu. 

Virgil Popescu: Dorim decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice

Virgil Popescu a precizat că doreşte decuplarea preţului gazului natural de preţul la energia electrică, deoarece un gaz scump duce la o energie electrică scumpă. Acest lucru va fi susţinut de către ministru, la Bruxelles. Virgil Popescu a declarat că gazul rusesc dă semnalul de preţ în toată Europa. 

”Gazul rusesc e un semnal de preţ. Preţul gazului rusesc influenţează preţul gazului în toată Europa. Ar însemna că se dă un semnal de preţ şi reacţionează piaţa automat în jos. Mai mult, dorim, şi aici susţinem foarte clar, decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice, pentru că un gaz scump duce la o energie electrică scumpă care trage toată piaţa. Şi celelalte tehnologii le trage, în plus. Inclusiv acest lucru îl vom susţine la Bruxelles”, a declarat Virgil Popescu 

Ministrul Energiei a adăugat că va susţine, la Bruxelles, suspendarea derivatelor. ”Şi mai avem un lucru pe care îl susţinem, suspendarea derivatelor. Derivatele sunt nişte produse financiare pe care anumiţi traderi şi operatori din piaţă, împreună cu anumiţi producători le joacă pe nişte burse externe. Aceste produse derivate duc la tendinţa să crească preţul pieţei Şi într-o piaţă care nu mai este stabilă, aceste lucruri pot să dăuneze şi să tragă piaţa în sus. Inclusiv acest lucru, de suspendare, pe perioada asta foarte tulbure a pieţelor, a produselor care pot să creeze valuri în piaţă”, a mai declarat Popescu.

Virgil Popescu afirmă că stocurile de gaze naturale sunt în momentul de faţă de peste 75,6 la sută

Ministrul Energiei a mai anunţat că în momentul de faţă România are un stoc de gaze naturale de peste 75,6 la sută şi a preconizat că în luna noiembrie acesta va depăşi 80 la sută. În plus, anul acesta a fost depăşit stocul de gaze comparativ cu luna noiembrie a anului trecut. ”În momentul de faţă am depăşit, avem 2,3 miliarde mc, adică 75,6%. Vreau să vă zic că am depăşit cifra de la 1 noiembrie anul trecut”, a declarat Virgil Popescu. 

Întrebat cât va fi anul acesta la 1 noiembrie, ministrul a afirmat: ”Peste 80% va fi, cu certitudine, dar nu m-aş hazarda să spun cu cât, pentru că în momentul în care se duce şi timpul, temperatura scade şi suntem în septembrie, iar în septembrie creşte şi consumul, iar gazul care vine din import se înmagazinează mai puţin”. Ministrul a dat asigurări că România va ţine lucrurile sub control la iarnă şi că va trece cu bine peste iarnă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Virgil Popescu: E o schimbare majoră la cei cu centrale individuale. Pot consuma oricât, preţul va fi acelaşi cu cel de iarna trecută