Durerea foametei: Îngenunchiaţi de sărăcie, brazilienii caută prin grămezi cu oase de animale pentru a se hrăni. "În unele zile îmi vine să plâng”
Mai multe fotografii sfâşietoare în care apar brazilieni săraci, care scotocesc prin grămezi cu carcase de animale pentru a se putea hrăni, arată criza care afectează cea mai populată naţiune din America Latină.
De Redactia Observator la 04.10.2021, 11:38Pandemia de coronavirus şi creşterea inflaţiei din ultima perioadă au aruncat mii de oameni în sărăcie, relatează The Guardian. Imaginile realizate săptămâna trecută la Rio de fotoreporterul Domingos Peixoto arată un grup de brazilieni căutând printre resturi de oase într-un camion care transporta carcase de animale către o fabrică ce se ocupă cu producerea hranei pentru animale de companie şi săpun. "În unele zile îmi vine să plâng....Înainte veneau să ceară o bucată de os pentru câinii lor, acum oamenii au ajuns să cerşească oase pentru propria lor hrană", a spus Jose Santos, şoferul camionului care distribuie resturile celor nevoiaşi din Rio, după ce acestea sunt colectate din supermarketuri. Una dintre imaginile surprinse de fotograf a fost publicată pe coperta unei cunoscute publicaţii, ziarul Extra, care titrează " Brazilia 2021: durerea foametei"
Denise Silva, în vârstă de 51 de ani, a mărturisit că trebuie să-şi hrănească cei cinci copii şi cei 12 nepoţi, iar aceasta este singura cale prin care o poate face pentru că soţul ei a murit şi nu mai are altă sursă de venit. "A trecut atât de mult timp de când am văzut un pic de carne, cred că înainte de pandemie a fost ultima dată. Sunt extrem de recunoscătoare pentru acest lucru acum", a spus femeia.
Sărăcia scoate oamenii revoltaţi în stradă
Se estimează că 19 milioane de brazilieni au suferit de foame de la începutul pandemiei de Covid care a ucis 600.000 de oameni în țără. Într-o altă regiune, suferinţa este şi mai intensă. Săptămâna trecută, o universitate de top din Venezuela a declarat că aproape 77% dintre cetăţenii țării trăiesc în sărăcie extremă şi cu lipsă de combustibili. Mii de protestatari au mărşăluit sâmbătă pe străzile din Rio . Se tem de o posibilă calamitate socială pentru care îl acuză pe preşedinte brazilian.
- Povestea profesoarei din Filipine care şi-a scos din foamete familia cu pozele postate pe un site pentru adulţi:...
- Kim Jong-un le-a cerut cetățenilor să se pregătească pentru o criză ''dificilă'', comparabilă cu foametea din...
- Paradox românesc: e plin la munte și la mare, dar milioane de români sunt prea săraci pentru vacanţă. Unii nu...
Jose Manuel Ferreira Barbosa, un protestatar în vârstă de 63 de ani, dă vina pe preşedinte pentru criza alimentară din Brazilia. "Lucrurile sunt foarte grele. Unii oameni mănâncă oase. Alţii nu au ce mânca deloc", a spus protestatarul. În timpul unei audieri în Congres despre catastrofa Covid din Brazilia, senatorul de stânga, Humberto Costa, a spus că fotografiile lui Peixoto expun tragedia socială din mandatul lui Bolsonaro "Şomajul creşte. Inegalitatea creşte. Sărăcia creşte. Foametea s-a întors. Asta a făcut acest guvern țării noastre", a spus Costa.
Fotograful Peixoto a mărturisit că a fost şocat când a văzut mai mulţi cetăţeni care căutau printre resturile de animale."Nu am dormit două zile încercând să procesez totul. Oamenii trebuie să gătească cu lemne de foc şi asta nu e valabil doar pentru cei fără adăpost. Trebuie să găsim modalităţi de a spune aceste poveşti pentru a vedea dacă putem ajuta într-un fel", a spus el.
Peixoto spune că a fost bântuit de imaginea unui bărbat pe care îl văzuse zâmbind când camionul cu carcase a sosit. „Arăta atât de fericit ... pentru că știa că înseamnă mâncare pentru o altă zi pe masa lor. Nu am făcut poză atunci. A fost una dintre acele imagini pe care doar le faci cu ochii și le stochezi în inimă”, a povestit bărbatul. Reporterul care a acoperit subiectul pentru Extra, Rafael Nascimento de Souza, și-a amintit că a îndemnat o femeie să nu consume carnea aruncată. „Tinere, fie mâncăm asta, fie murim de foame”, a răspuns ea. „Aceasta este realitatea. Dacă acest lucru nu te înfurie, dacă nu te emoționează, atunci nu știu ce o va putea face”, a spus jurnalistul de 30 de ani.