Kim Jong-un le-a cerut cetățenilor să se pregătească pentru o criză ''dificilă'', comparabilă cu foametea din anii '90

De Andreea Anghel.
Publicat: 09.04.2021, 11:37.
Actualizat: 10.04.2021, 09:31

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a cerut cetățenilor să se pregătească pentru o criză ''dificilă'', în urma avertismentelor grupărilor pentru drepturile omului care anunţă că țara se confruntă cu o penurie alimentară și instabilitate economică.

Vorbind la o conferință de partid, Kim Jong-un a părut să compare situația cu foametea mortală din anii '90. Coreea de Nord și-a închis granițele din cauza pandemiei coronavirusului. Acest lucru se adaugă și sancțiunilor economice internaționale existente asupra programului nuclear de la Phenian.

Într-o recunoaștere rară a dificultăților care se apropie, liderul autoritar a cerut joi oficialilor partidului să ''întâmpine un alt martie dificil''. Acesta este un termen folosit de oficialii Coreei de Nord pentru a se referi la lupta țării în timpul unei foamete devastatoare din anii 1990, atunci când căderea Uniunii Sovietice a lăsat Coreea de Nord fără un ajutor crucial. Se estimează că aproximativ 3 milioane de oameni au murit în respectiva perioadă, conform BBC.

La începutul acestei săptămâni, Kim Jong-un a avertizat că țara se confruntă cu ''cea mai gravă situație din toate timpurile'', precum și ''numeroase provocări fără precedent''. De luni de zile există avertismente că oamenii din Coreea de Nord se luptă cu aceste probleme. Rapoartele par să vină în special din orașele din apropierea frontierei chineze, unde contrabanda ar fi fost un câștig uriaș pentru mulți. Prețul porumbului, dieta de bază pentru majoritatea din Coreea de Nord rurală, ar fi fluctuat enorm și uneori un kilogram de porumb a costat mai mult ca salariul pe o lună.

Lina Yoon, cercetător de la Human Rights Watch, a declarat într-un raport recent care citează contacte nenumite în țară că ''abia mai există produse alimentare în China de aproape două luni. Sunt atât de mulți cerșetori, unii oameni au murit de foame în zona de frontieră și nu există săpun, pastă de dinți sau baterii".

Ce spun reprezentanţii ONU despre situaţia ţării

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului din Coreea de Nord, Tomás Ojea Quintana, a avertizat luna trecută într-un raport despre o ''criză alimentară gravă'' care duce deja la malnutriție și înfometare. "Au fost raportate decese prin înfometare, la fel ca o creștere a numărului de copii și vârstnici care au recurs la cerșetorie, deoarece familiile nu sunt în măsură să-i susțină".

Kim Jong-un poate da vina pe pandemia Covid-19 și pe sancțiunile economice stricte menite să reducă programul său de arme nucleare pentru economia dezastruoasă. Și totuși regimul său continuă să proiecteze și să testeze noi rachete.

Strâns controlată de guvern, economia Coreei de Nord este una dintre cele mai puțin libere din lume și se spune că este extrem de ineficientă. Costul enorm al întreținerii structurilor militare și de securitate a lăsat foarte puțin în mâinile populaţiei obişnuite nord-coreene.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Gina Pistol, declarații emoționante la o lună de la nașterea fetiței. ”Am impresia că o cunosc de o viață”
spynews.ro
Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID vor exploda! Lucrătorii se tem să-i îmbrace pe decedați
gandul.ro
Războiul Gigi Becali - Anamaria Prodan explodează iar! Ce spune miliardarul de impresara care vrea bani de la fotbalistul Man
prosport.ro
A crezut mult timp că în podul ei se află un animal, dar când a fost să verifice, a rămas terifiată! Ce se ascundea printre lucrurile vechi
redactia.ro
Horoscopul zilei de 11 aprilie 2021. Leii își pot întâlni sufletul pereche. Descoperă ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Ximena Duque s-a vaccinat împotriva Covid-19. Actrița vorbește deschis despre decizia sa
tvhappy.ro
Povestea omului pe care soția și soacra au plănuit să-l omoare și a scăpat
libertatea.ro
Gestul prin care Shaquille O'Neal l-a lăsat lăsat fără cuvinte pe un bărbat într-un magazin de bijuterii!
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro