Criza provocată de coronavirus se transformă într-una umanitară în țări din întreaga lume (Video)
12 români au murit răpuşi de coronavirus, în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei în Italia, unde bilanţul negru al zilei de astăzi este de 756 de morţi. În Peninsulă, criza medicală se transformă şi într-una umanitară. Oamenii nu mai au bani şi cerşesc mâncare în supermarketuri.
De Redactia Observator la 29.03.2020, 19:59- Criza provocată de coronavirus se transformă într-una umanitară în țări din întreaga lume
- Autoritățile sunt tot mai pesimiste în legătură cu evoluția pandemiei de coronavirus
12 români au murit răpuşi de coronavirus, în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei în Italia, unde bilanţul negru al zilei de astăzi este de 756 de morţi. În Peninsulă, criza medicală se transformă şi într-una umanitară. Oamenii nu mai au bani şi cerşesc mâncare în supermarketuri. Premierul italian promite vouchere de 300 de euro pentru fiecare familie. Şi în restul Europei situaţia e tragică. În Spania, au murit 838 de oameni într-o singură zi, iar în Germania un oficial s-a sinucis pentru că nu a mai putut gestiona criza.
"Băieţi, să chemăm poliţia! Domnul nu are bani pentru cumpărături. Nu are ce mânca! Nu are ce mânca! Nu cumpără şampanie şi vin, cumpără paste. Sunt necesare! Nu ştim ce să facem".
Disperat că nu mai are ce mânca, un bărbat din Napoli s-a dus la casa de marcat cu alimentele de care are nevoie şi i-a rugat pe angajaţi să i le dea fără bani. A fost nevoie de intervenţia poliţiei pentru a aplana scandalul, iar omul a plecat până la urmă cu mâna goală. Astfel de scene sunt tot mai frecvente în Peninsulă, unde oamenii au rămas fără joburi şi fără bani.
"Sunteţi nişte laşi! Sunteţi doar nişte laşi!".
De teamă că supermarketurile vor fi vandalizate de cei care nu mai au bani şi sunt flămânzi, magazinele din Palermo sunt păzite de poliţişti.
Avertizat că o revoltă de proporţii ar putea izbucni oricând, premierul Giuseppe Conte a anunţat că va da vouchere pentru cumpărături în valoare de 300 de euro pentru fiecare familie.
Giuseppe Conte, premierul Italiei: Aceste 400 de milioane sunt bani destinaţi localităţilor cu anumite constrângeri. Sumele trebuie să fie utilizate pentru a ajuta familiile care nu mai au bani pentru cumpărături de bază.
În timp ce, în Italia, din ce în ce mai mulți oameni nu au bani pentru alimentele de bază, britanicii au făcut risipă. Tomberoanele s-au umplut de produse expirate, după ce britanicii au cumpărat în cantităţi excesive. Cu un bilanţ negru care ieri a trecut pragul de 1.000 de morţi, autorităţile din Marea Britanie fac previziuni sumbre.
Stephen Powls, director medical al NHS: Dacă reuşim să păstrăm decesele sub 20.000, înseamnă că am făcut o treabă foarte bună în lupta cu epidemia.
Situaţia e dramatică şi în Spania, care ar putea depăşi în curând China ca număr de îmbolnăviri. A fost cea mai neagră zi a ibericilor, s-au înregistrat 838 de decese, un record.
Între timp, un adolescent de doar 14 ani din Portugalia a devenit cel mai tânăr pacient ucis de coronavirus, din Europa.
Germania e în stare de şoc, după ce ministrul de Finanţe al unui land s-a sinucis pentru că nu a mai făcut faţă situaţiei. Oficialul se temea că nu va putea face faţă aşteptărilor populaţiei. Politicianul avea 54 de ani şi lasă în urmă o soţie şi doi copii.
Între timp, Germania sare în ajutorul Italiei și al Franței. Începând de ieri, mai mulți pacienți în stare critică au fost preluați cu avioane speciale și transportați în spitalele din Koln.
Susanne C., medic militar: În timpul zborului, trebuie să avem grijă ca starea de sănătate a pacienţilor să rămână stabilă. Este un stres în plus pentru pacienţii transportaţi cu avionul.
De sistemul medical avansat din Germania vrea să profite şi controversatul rege al Thailandei. Monarhul s-a autoizolat într-o staţiune montană din Bavaria, alături de 20 de concubine. În hotelul de lux pe care l-a închiriat, şi-a adus şi 120 de prieteni şi angajaţi. De teamă că aceştia au fost infectaţi, regele i-a trimis rapid înapoi in Thailanda.