"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Acciaroli, un sat pitoresc situat pe coasta de sud a Italiei, pare desprins dintr-o poveste. Cu ale sale case din piatră, un port fermecător și plaje la doar câteva minute de mers, acest loc oferă decorul perfect pentru o viață liniștită. Însă dincolo de farmecul său vizibil, Acciaroli ascunde un secret uimitor: este cunoscut drept „ținutul tinereții veșnice”, unde unul din 10 locuitori reușește să depășească vârsta de 100 de ani.

Această longevitate remarcabilă a fost studiată timp de 6 luni de către cercetători de la Universitatea Sapienza din Roma și de la Școala de Medicină din San Diego. Analizele au arătat că seniorii din Acciaroli aveau o circulație sangvină excepțională, comparabilă cu cea a persoanelor mult mai tinere, relatează Daily Mail.
Ce au arătat analizele de sânge
Prelevările de sânge au arătat că aceștia prezentau niveluri extrem de scăzute ale hormonului adrenomedulină, o substanță care, în concentrații mari, poate duce la îngustarea vaselor de sânge și la apariția unor probleme de sănătate.
Profesorul Alan Maisel de la Școala de Medicină din San Diego declara la acea vreme: „Pe măsură ce îmbătrânim, organismul produce tot mai multă adrenomedulină pentru a menține circulația sângelui. E un mecanism compensatoriu — cam ca atunci când încerci să storci sânge dintr-o rapiță".
- "Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
- O floare rară, care rezistă aproximativ o săptămână, a apărut în Lunca Timișului
- O nouă şansă pentru un căprior lovit şi abandonat pe şosea. Helga, o şoferiţă cu inima de aur, l-a salvat de...
- Imagini spectaculoase surprinse în parcurile din Tokyo. Florile de cireş au transformat locul într-un peisaj de...
- O plantă rară, păzită zi și noapte într-o pădure din Târgu-Jiu. Cristi: "I se mai spune și floarea de șah"
Care este secretul "tinereţii veşnice"
Care e secretul nivelului scăzut de adrenomedulină în Acciaroli? Răspunsul pare să fie rozmarinul. "Toți consumă rozmarin”, spunea Dr. Maisel. „Îl cultivă în grădini, îl folosesc ca decor și în uleiuri aromate. Îl consumă des, iar această plantă este plină de compuși care ar putea susține microcirculația."
Mai mult, studiile arată că rozmarinul poate susține și buna funcționare a creierului. În mod uimitor, vârstnicii din sat nu sufereau de probleme obișnuite asociate îmbătrânirii, cum ar fi cataracta sau Alzheimerul. "Am descoperit aproape zero cazuri de cataractă, ceea ce e remarcabil, nicio urmă de osteoporoză și foarte puține cazuri de Alzheimer. Microcirculația bună ar putea fi cheia tuturor acestor lucruri," a adăugat Dr. Maisel.
Chiar dacă mulți dintre locuitori sunt supraponderali sau fumători, aceștia duc un stil de viață activ: grădinăresc, merg mult pe jos și mănâncă sănătos. Dieta mediteraneană, pe bază de pește proaspăt, legume și fructe din grădinile proprii, împreună cu izolarea geografică a satului, departe de drumurile aglomerate, pot contribui la un nivel scăzut de stres.
Acciaroli nu este singurul loc unde oamenii trăiesc mai mult. Cercetătorul Dan Buettner a identificat mai multe "Zone Albastre" în lume — regiuni în care longevitatea este un fenomen comun. În toate aceste locuri, alimentația echilibrată joacă un rol central în menținerea sănătății de-a lungul vieții.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰