Culisele bătăliei pentru Herson. Armata rusă nu bate în retragere: lupta ar putea fi decisivă. Zelenski: "Ştim ce pregăteşte inamicul"
Bătălia pentru Herson ar putea fi decisivă pentru soarta războiului din Ucraina. Deşi în urmă cu câteva zile armata rusă părea că se va retrage din oraşul ocupat, acum, toate indiciile arată că va încerca să-l păstreze cu orice preţ. Deocamdată, soldaţii ruşi jefuiesc şi duc dincolo de Nipru tot ce mai este de valoare la Herson. În acest timp, guvernul iranian recunoaşte, pentru prima dată, că a vândut Rusiei drone de luptă, dar susţine că livrările au avut loc înainte de invadarea Ucrainei. În replică, preşedintele Zelenski îi acuză pe iranieni de minciună.
De Redactia Observator la 06.11.2022, 08:56Nimeni nu ştie câţi civili au mai rămas acum la Herson, unde locuiau, înainte de război, 300.000 de oameni. Mulţi s-au refugiat înainte ca forţele ruse să ocupe oraşul, iar în ultimele săptămâni zeci de mii de localnici au fost evacuaţi pe malul estic al Niprului. Şi tot dincolo de fluviu, soldaţii au trimis tot ce era de preţ sau putea fi folosit: de la ambulanţe, tractoare şi maşini furate până la arhive şi opere de artă din muzee. Chiar şi osemintele cneazului Potemkin, întemeietorul oraşului, au fost ridicate din catedrală.
Herson, rupt de lume înaintea unei posibile bătălii majore
Puţinele imagini care mai vin din Herson, după ce reţelele de telefonie au fost în mare parte scoase din funcţiune, arată străzi şi clădiri pustii. Ucrainenii cred că trupele ruse se pregătesc să dea lupte grele pentru fiecare stradă şi casă. "Ştim ceea ce pregăteşte inamicul. Vom reacţiona şi vom continua să ne eliberăm pământul", a declarat Volodimir Zelenski.
Războiul continuă şi pe alte fronturi. Ucrainenii afirmă că au respins, în 24 de ore, peste 40 de atacuri şi au eliminat 120 de soldaţi inamici. La Kiev şi în alte oraşe, curentul electric se întrerupe aproape zilnic, urmare a atacurilor ruseşti asupra sistemului energetic. Noi bombardamente au avut loc, între altele, în regiunile Sumî, Zaporojie şi Dnepropetrovsk, unde o fetiţă de nouă ani a fost rănită. Dronele sinucigaşe iraniene au fost din nou lansate spre oraşele şi satele Ucrainei.
- Reacția României, după ce Putin a acuzat țara noastră și Polonia că vor să revendice teritorii din Ucraina
- Rușii ar fi furat din Herson artefacte moldoveneşti din vremea lui Ştefan cel Mare. Ce spune ministrul Culturii
- Iranul recunoaște că a livrat drone Rusiei, dar susține că armamentul a fost trimis înaintea invaziei
Iranul recunoaște că a livrat drone Rusiei
După ce, până acum, atât Rusia cât şi Iranul negau folosirea acestor arme în Ucraina, guvernul de la Teheran a recunoscut-o acum, dar numai pe jumătate. "Afirmaţiile că am fi vândut rachete (n.r. Rusiei) sunt total false, dar în ce priveşte dronele este adevărat: am livrat un număr limitat de drone Rusiei cu luni de zile înaintea războiului din Ucraina", a confirmat Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de Externe. "Ei (n.r. iranienii) au minţit când au recunoscut acest lucru. Noi doborâm cel puţin 10 drone iraniene în fiecare zi, iar regimul din Iran susţine că nu a livrat decât puţine, şi asta înainte de declanşarea invaziei", a afirmat Volodimir Zelenski.
Dar războiul nu poate fi câştigat doar cu drone şi rachete iar în Rusia, protestele soldaţilor sunt tot mai dese. La Kazan a avut loc un început de rebeliune a recruţilor cărora nu li se furnizaseră lemne pentru încălzirea corturilor în care erau cazaţi. Iar la Voronej s-au revoltat familiile militarilor mobilizaţi, după ce au aflat că sute dintre ei fuseseră ucişi pe frontul din Donbas. Fuseseră trimişi în linia întâi neinstruiţi, fără arme şi materiale suficiente, şi părăsiţi acolo de comandanţi. Trista veste a fost adusă de câţiva din camarazii lor care au avut norocul să scape cu viaţă.
În alt oraş rusesc, Ekaterinburg, o grupare de partizani a revendicat incendierea unui tren cu cisterne de carburant care urma să plece spre front.