Cum a fost doborâtă drona americană MQ Reaper, deasupra Mării Negre. Pentagon: Credem că și avionul rusesc a fost puţin avariat
O dronă americană a fost doborâtă de ruşi în Marea Neagră. Două avioane ruseşti se aflau deasupra apelor internaţionale, iar unul dintre ele a zburat intenționat în fața aeronavei fără pilot și a eliberat combustibil peste ea. Mai apoi, aparatele de zbor au distrus elicea dronei. Întreaga acţiune s-a desfăşurat pe o perioadă de aproximativ 40 de minute. Sunt aşteptate discuţii oficiale între cele două mari puteri pentru clarificarea situaţiei.
De Redactia Observator la 15.03.2023, 07:45Drona americană MQ-9 Reaper a devenit ţinta unuia dintre cele două avioane ruseşti SU-27, spun oficialii americani. În ultimele săptămâni, ar fi fost mai multe astfel de interceptări.
Patrick S. Ryder, secretar de presă Pentagon: Suntem de părere că, cel mai probabil, şi aparatul de zbor rusesc a fost puţin avariat. Din informaţiile noastre, ştim că avionul rusesc a reuşit să aterizeze. Nu vă voi spune mai multe despre locul aterizării.
În replică, Rusia spune că nu caută să înceapă un conflict cu Statele Unite.
Anatoly Antonov, ambasador al Rusia în SUA: Nu vrem niciun fel de confruntare între Statele Unite şi Federaţia Rusă. Suntem în favoarea relaţiilor pragmatice din consideraţie pentru ei, pentru interesele oamenilor din Statele Unite, dar şi din Federaţia Rusă.
- Prima reacție a Casei Albe după doborârea dronei MQ Reaper: "Marea Neagră nu aparține nici unei națiuni. Rușii...
- Ruşii susţin că drona MQ Reaper doborâtă deasupra Mării Negre ar fi decolat din România. Reacţia Moscovei:...
- Ruşii spun că ar fi recuperat bucăţi din drona MQ Reaper, doborâtă în Marea Neagră şi susţin că elicoptere...
Dronele americane monitorizează zona Mării Negre
Statele Unite operează astfel de drone încă de dinaintea războiului din Ucraina, pentru a monitoriza zona. MQ-9 Reaper are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km și 14 ore de funcționare. Drona este ghidată prin satelit şi poate zbura şi la o altitudine de peste 15.000 de metri.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Discutăm despre o coliziune militară, accidentală sau nu, sau cu o componentă practic agresivă între două super-puteri, militare, nucleare. Din punct de vedere al Moscovei, sigur că acest incident încearcă să fie inclus în tipul de mesaj propagandă mai ales către propriul popor pentru că așa cum am văzut în ultima lună după mesajul președintelui Putin în ceea ce privește starea națiunii, se folosește intensiv cuvântul apărare, se încearcă raționalizarea, creșterea încrederii societății ruse în ceea ce privește scopurile defensive pe care le-ar avea Federația Rusă.
Astfel de incidente ar putea însemna probleme chiar şi pentru România.
Cristian Diaconescu: România se află în linia întăi a frontului, deci astfel de incidente se petrec voit sau cu elemente de forță majoră, în proximitatea frontierei României. Trebuie să fim pregătiți pentru, iată, incidente care par a apărea de nicăieri, dar care pot avea consecințe foarte complicate.
Oficialii de la Casa Albă au declarat că vor lua măsuri ca drona doborâtă în Marea Neagră să nu ajungă în mâini greşite.