Antena Meniu Search
x

Prima reacție a Casei Albe după doborârea dronei MQ Reaper: "Marea Neagră nu aparține nici unei națiuni. Rușii nu vor reuși să ne oprească să zburăm acolo"

SUA vor continua să zboare deasupra Mării Negre și nu se vor lăsa descurajate de interceptarea dronei MQ Reaper de către ruși în spațiul aerian internațional, a declarat marți un oficial de la Casa Albă, citat de CNN.

de Redactia Observator

la 14.03.2023, 22:07

Prima reacție a Casei Albe după doborârea dronei MQ Reaper: "Marea Neagră nu aparține nici unei națiuni. Rușii nu vor reuși să ne oprească să zburăm acolo"
- Profimedia

"Dacă prin acest mesaj vor să ne oprească sau să ne descurajeze să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci vor eșua, pentru că asta nu se va întâmpla", a spus John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul National de Securitate. "Vom continua să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional deasupra apelor internaționale. Marea Neagră nu aparține nici unei națiuni. Și vom continua să facem ceea ce trebuie să facem pentru interesele noastre de securitate națională în acea parte a lumii" a mai spus Kirby.

Oficialul american a descris în mod repetat interceptarea  dronei americane de către ruși ca fiind "nesigură" și "neprofesională", sugerând că acțiunile actuale au depășit toate eforturile anterioare făcute de Rusia pentru a intercepta aeronave americane.

El a spus că prezența dronelor americane în zonă nu este nouă. "Am zburat constant prin acel spațiu aerian de un an", a spus el. Kirby susține că nu există niciun motiv pentru a notifica Moscova înainte de a zbura deasupra Mării Negre. "Nu trebuie să avem un fel de check-in cu rușii înainte de a zbura în spațiul aerian internațional", a spus el.

Pentagon: Avioanele rusești au zburat în apropierea dronei americane timp de 30-40 de minute înainte de coliziune

Pe acelaşi subiect

Avioanele rusești au zburat alături de drona americană Reaper timp de 30-40 de minute înainte de a se ciocni cu aceasta, provocând în cele din urmă prăbușirea aparatului de zbor, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder.

"Pe baza informațiilor pe care le am aici, se pare că au zburat aproximativ 30-40 de minute în apropierea MQ-9" înainte ca aeronava să "se ciocnească" cu drona, făcând imposibil zborul și forțând SUA să o coboare în apele internaționale, a spus Ryder. Acesta nu a precizat dacă drona MQ-9 era înarmată, dar a adăugat că Departamentul de Apărare lucrează pentru a desecretifica imaginile din interceptare.

De partea cealaltă, Rusia neagă că avioanele rusești au intrat în coliziune cu drona americană și susține că "aceasta s-a prăbușit după o manevră bruscă". Ryder a spus că drona nu a fost recuperată de americani, dar nici nu se află în posesia rușilor în timp ce un popular blogger militar rus, Rybar, care are legături cu Kremlinul, susține că rușii au recuperat bucăți din dronă care înainte de cădere ar fi zburat la 60 de kilometri sud-vest de Sevastopol.

Informaţiile despre recuperarea dronei de către ruşi sau că aceasta ar fi decolat din România nu sunt confirmate de surse oficiale, ci de canale de propagandă ale Kremlinului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Prima reacție a Casei Albe după doborârea dronei MQ Reaper: "Marea Neagră nu aparține nici unei națiuni. Rușii nu vor reuși să ne oprească să zburăm acolo"