Antena LIVE

Curs valutar

Cum arată ”cea mai mare închisoare în aer liber” după 10 zile de bombardamente. Gaza riscă să rămână pe întuneric și fără apă. VIDEO

După 10 zile de lupte, fotografiile și imaginile din satelit arată dimensiunea distrugerilor din Fâșia Gaza, numită și cea mai mare „închisoare în aer liber” din lume, din cauza blocadei dure la care a fost supusă în ultimii 14 ani.

De la 19.05.2021, 18:23
WhatsApp
Vezi și:

Până în prezent, cel puțin 219 de persoane, inclusiv aproape 100 de femei și copii, au fost uciși în Gaza, potrivit ministerului Sănătății din teritoriu. De cealalată tabără, Israelul a declarat că printre cei uciși sunt cel puțin 150 de militanți. Hamas nu oferă de obicei cifre despre victimele din rândul luptătorilor săi. Cel puțin 1.500 de persoane au fost rănite până acum în Gaza. Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, a acuzat Israelul de „terorism organizat și crime de război” în Gaza. Într-o declarație televizată, Abbas a declarat că palestinienii „nu vor ezita să-i urmărească pe cei care comit astfel de crime în fața instanțelor internaționale”.

Cum se apără Israelul, acuzat de crime de război în Gaza

Israelul spune că atacă doar țintele militare și depune eforturi mari pentru a preveni pierderile civile, avertizează inclusiv locuitorii din apropiere cu privire la atacurile aeriene care urmează. Eforturile de a obține un armistițiu între Israel și militanții palestinieni continuă, dar s-au făcut puține progrese. „Operațiunea continuă la maxim. Încă nu există o încetare a focului pe masă ”, au declarat pentru BBC surse israeliene din Apărare. Între timp, oficialii Hamas spun că eforturile de armistițiu „sunt serioase și continuă”, dar cerințele palestiniene trebuie îndeplinite.

Luptele au intrat în a 10-a zi. Ultimele atacurile aeriene israeliene au ucis cel puțin șase persoane de-a lungul Fâșiei Gaza și au distrus miercuri dimineață casa unei familii cu zeci de membri, relatează AP. Locuitorii au căutat sub grămezile de cărămizi, beton și alte resturi din casa care adăpostea 40 de membri ai familiei al-Astal din orașul Khan Younis, sudul Gaza. Oamenii povestesc că o rachetă de avertizare a lovit clădirea cu cinci minute înainte de atacul aerian, permițând tuturor să scape. Ahmed al-Astal, profesor universitar, a descris scena de panică înainte atac, cu bărbați, femei și copii care fugeau afară. Unele dintre femei nici măcar nu au avut timp să-și acopere părul, spune el. "Am coborât în ​​stradă, fără suflare, când a venit bombardamentul devastator. Nu au lăsat în urmă decât distrugere, strigătele copiilor pe stradă. ... Acest lucru se întâmplă și nu este nimeni care să ne ajute. Îi cerem lui Dumnezeu să ne ajute”.

Pe acelaşi subiect

Armata israeliană susține că a lovit o rețea de tuneluri ale militanților în jurul orașelor Khan Younis și Rafah: 52 de avioane au bombardat 40 de ținte subterane. Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că o femeie a fost ucisă și opt persoane au fost rănite în aceste atacuri. Radio Al-Aqsa, condus de Hamas, susține că unul dintre reporterii săi a fost omorât într-un atac. Printre cei șase uciși miercuri sunt și două persoane care au murit după ce rachete de avertizare s-au prăbușit în apartamentul lor.

Gaza, sub blocadă de 14 ani, riscă să rămână în întuneric, fără apă și medicamente 

Ultimele atacuri au venit în timp ce eforturile diplomatice care vizează încetarea focului s-au intensificat, iar infrastructura din Gaza, deja slăbită de o blocadă de 14 ani, s-a deteriorat rapid. Aprovizionările cu medicamente, apa și combustibilul pentru electricitate se termină în teritoriul, asupra căruia Israelul și Egiptul au impus o blocadă severă după ce Hamas a preluat puterea în 2007. Administrația Biden încurajează în mod privat Israelul să renunțe la bombardamentul din Gaza. Negociatorii egipteni lucrau și ei pentru a opri luptele. Dar nu era încă clar dacă sau cât de curând aceste eforturi vor da rezultate. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat miercuri că nu exclude necesitatea de a ''pune capăt'' mişcării Hamas, dacă opţiunea "descurajării" va eşua. "Nu există decât două posibilităţi pentru a-i înfrunta: fie a le pune capăt - aceasta continuă să fie o posibilitate - fie a-i descuraja, iar noi suntem în prezent angajaţi într-o acţiune fermă de descurajare", a declarat premierul Netanyahu în faţa unor ambasadori la Tel Aviv. "Trebuie să spun că nu respingem nicio posibilitate", a adăugat el. "Ceea ce noi încercăm să facem este exact asta: să le diminuăm capacităţile, mijloacele teroriste, şi să le diminuăm determinarea", a continuat el. "Sperăm să putem restabili calmul şi sperăm să-l putem restabili rapid. Vreau să spun că facem maximum pentru a evita victimele civile", a adăugat Netanyahu.

 Între timp, oficialii militari au declarat că o explozie misterioasă care a ucis opt membri ai unei familii palestiniene în prima zi a luptelor a fost cauzată de o rachetă ratată, lansată din Gaza. „Acesta nu a fost un atac israelian”, a declarat locotenentul colonel Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt militar.

Luptele au început pe 10 mai, când Hamas a tras rachete cu rază lungă de acțiune spre Ierusalim, după zile de ciocniri între protestatarii palestinieni și poliția israeliană la complexul moscheii Al-Aqsa, un loc disputat, sacru atât pentru evrei cât și pentru musulmani. Agresivitatea poliției și expulzările a zeci de familii palestiniene de către coloniștii evrei au provocat tensiuni. Cel puțin 219 de palestinieni au fost uciși în total, inclusiv 63 de copii și 36 de femei, cu 1.530 de persoane rănite, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care nu împarte victimele în luptători și civili. Hamas și Jihadul Islamic spun că cel puțin 20 dintre luptătorii lor au fost uciși, în timp ce Israelul susține că numărul este de cel puțin 150. Aproximativ 58.000 de palestinieni au fugit din casele lor.

12 persoane din Israel, inclusiv un băiat de 5 ani și un soldat, au fost uciși. Armata israeliană a lansat sute de atacuri aeriene despre care spune că vizează infrastructura Hamas, în timp ce militanții palestinieni au lansat peste 3.700 de rachete asupra Israelului, sute au eșuat iar majoritatea fiind interceptate. Rachetele au lovit într-o serie de orașe israeliene, inclusiv Tel Aviv,  iar viețile multora au devenit un coșmar în zonele din apropiere de Gaza.

Atacurile israeliene au avariat cel puțin 18 spitale și clinici și au distrus o unitate de sănătate, a declarat Organizația Mondială a Sănătății. Aproape jumătate din toate medicamentele esențiale s-au epuizat. Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că a salvat vaccinurile împotriva coronavirusului după ce șrapnelul dintr-un atac aerian israelian a afectat singura unitate de testare din teritoriu, unde se afla serul. Operațiunile au fost mutate într-o altă clinică. Doctorul Majdi Dhair a declarat că Gaza a trecut printr-un val de coronavirus în februarie, cu peste 4.200 de cazuri active, din care se chinuia să-și revină. Cel puțin 986 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Gaza, care are doar suficiente provizii pentru a vaccina aproximativ 55.000 de persoane dintr-o populație de 2 milioane.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

atac bombardamente fasia gaza gaza hamas israel palestinieni
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024