Antena Meniu Search
x

Israelul a bombardat "metroul" din Gaza. Armata anunţă că a efectuat 50 de bombardamente în 40 de minute

Armata israeliană a anunțat că vineri a desfășurat cea mai mare operațiune din Gaza, de la începutul actualului conflict, lansând 50 de salve de artilerie terestră și bombardamente aeriene în decurs de 40 de minute.

de Redactia Observator

la 14.05.2021, 17:15

Vezi și

Armata israeliană a lansat atacuri aeriene și bombardamente de la sol, vineri, împotriva unei rețele de tuneluri subterane din Gaza, ale militanților Hamas. Aceste tunelui mai sunt cunoscute și ca “metroul” din Gaza. 

Deocamdată nu se cunoaște în ce măsură a fost avariat “orașul subteran”, folosit pentru a transporta, în siguranță, mărfuri și persoane către zona controlată de Hamas.

"Nu este ultimul nostru cuvânt şi această operaţiune va continua atâta timp cât va fi necesar", a transmis premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Armata israeliană a mobilizat, joi, tancuri şi vehicule de-a lungul barierei de securitate cu enclava palestiniană - de unde trupele israeliene s-au retras în 2005. Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a dat undă verde armatei să mobilizeze, la nevoie, mii de rezervişti.

Pe acelaşi subiect

Bombardamentele au continuat și în noaptea de joi spre vineri

Aviaţia israliană şi-a continuat în noaptea de joi spre vineri bombardamentele unor instalaţii Hamas, iar sute de palestinieni au fost nevoiţi să-şi părpsească locuinţele în pripă din calea atacurilor aeriene, potrivit unor martori şi jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

Hamasul, care a continuat să lanseze proiectile către sudul Israelului, a încercat să lanseze drine încărcate cu explozivi către Israel, potrivit armatei israeliene.

”Va lua timp, însă vom restaura liniştea în Israel”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a dus joi la o baterie a scutului antirachetă ”Domul de Fier”, în centrul ţării.

Potrivit armatei, aproximativ 90% dintre cele peste 1.750 de proiectile lansate începând de luni din Fâşia Gaza au fost interceptate de către scutul antirachetă.

La puţin timp după miezul nopţii de joi spre vineri, grupări armate palestiniene din Fâşia Gaza au tras din nou un tir de proiectile către sudul Israelului limitrof.

Reacții internaționale în urma violențelor Israel - Hamas

”Spirala violenţei trebuie să înceteze în Orientul Mijlociu”, a îndemnat pe Twitter preşedintele francez Emmanuel Macron. ”Îndemn cu forţăla un armistiţiu şi la dialog. Îndemn la calm şi la pace”, a adăugat el.

De la începutul acestui nou ciclu al violenţei, luni, 103 palestinieni - inclusiv 27 de copii - au fost uciţi în Fâşia Gaza, iar alţi 580 au fost răniţi, potrivit unui bilanţ al Ministerului palestinian al Sănătăţii.

În Israel, şapte persoane - inclusiv un copil de şase ani şi un militar - au fost ucise.

Acest nou conflict a fost declanşat în urma unui tir de proiectile trase de Hamas către Israel în semn de ”solidaritate” cu cei peste 700 de palestinieni răniţi în ciocniri cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, un sector palestinian ocupat de Israel din 1967.

Ciocniri pe Esplanadă - al treilea loc sfânt al islamului - au avut loc tmp de mai multe zile, de tensiuni putrnice şi ciocniri în Ierusalimul de Est, în principal din cauza unei eventuale evacuări a unor familii palestiniene în favoarea unor colonişri israelieni din cartierul Sheikh Jarrah.

Hamasul a îndemnat companiile aeriene să oprească zborurile către Israel şi a anunţat că o rachetă cu raza de acţiune de 250 de kilometri a fost trasă către al doilea aeroport israelian, în sud, către care autorităţile aeroportuare au redirecţionat zboruri de la Tel Aviv, din cauza tirurilor.

Mai multe companii şi-au suspendat zborurile către Aeroportul Internaţional Ben Gourion din Tel Aviv.

Conflictul armat este dublat de o escaladare a violențelor între arabi şi evrei în mai multe oraşe ”mixte” din Israel - un jivel al violenţelor care nu a mai fost atins de decenii, potrivit poliţiei israeliene.

Aproape 1.000 de membri ai poliţiei de frontieră au fost chemaţi ca întăriri în aceste oraşe mixte, teatre ale unor revolte, începând de marţi, confruntări şi schimburi de focuri de armă.

Peste 400 de persoane - evrei şi arabi - au fost arestate în ultimele zile.

Un bărbat a deschis focul, joi seara, cu o armă semiautomată asupra unui grup de evrei şi a rănit o persoană la Lod, în apropiere de Tel Aviv, potrivit unui martor şi poliţiei.

Grupări de extremă dreapta israeliene au înfruntat, în aceste oraşe mixte, forţe de securitate şi arabi israelieni, descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământul lor la înfiinţarea Israelului ca stat, în 1948.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Israelul a bombardat "metroul" din Gaza. Armata anunţă că a efectuat 50 de bombardamente în 40 de minute