Antena LIVE

Curs valutar

Cum arată o casă de 6.000 de dolari în Japonia. Are 2 etaje şi se află în apropierea unui mare oraş

Din cauza colapsului demografic, Japonia se mai confruntă cu un fenomen îngrijorător: apariţia oraşelor şi a satelor "fantomă". Potrivit Business Insider în zonele rurale există peste 8,5 milioane de akiya (n.r. case abandonate) conform recensământului de locuințe și terenuri din 2018, cel mai recent înregistrat. Institutul de Cercetare Nomura estimează că numărul acestora este mult mai mare, apropiindu-se de 11 milioane. Pentru străinii pasionaţi de cultura japoneză, aceste akiya reprezintă o oportunitate de a deţine o locuință în străinătate cu bani puțini. Unii cumpără aceste locuinţe ieftine şi le transformă în afaceri profitabile. 

De la 28.03.2024, 14:50
WhatsApp
Galerie (9)
Cum arată o casă de 6.000 de dolari în Japonia. Are 2 etaje şi se află în apropiere de Kyoto

Danny, un american stabilit în Japonia, este unul dintre expaţii care şi-a cumpărat o akya. Locuinţa, veche de 60 de ani, se află într-un sat pescăresc în apropiere de străvechiul oraş imperial Kyoto şi a costat doar 6.000 de dolari. Americanul a documentat întreg procesul achiziţiei şi renovării pe canalul său de Youtube. 

Casa, cumpărată în 2022, are două etaje: la primul etaj se află o bucătărie, un living şi două camere cu tatami, o baie foarte mică în care se află doar duşul şi o altă încăpere doar cu toaletă. La al doilea etaj sunt patru camere spaţioase, pe care americanul intenţiona să le transforme într-un dormitor matrimonial, o cameră de oaspeţi, un birou şi un dormitor pentru fiica sa. 

Cum este posibil ca o casă cu două etaje să coste atât de puţin? Pe lângă preţul de achiziţie, proprietarul trebuie să investească o sumă generoasă pentru renovare. Locuinţa, abandonată, era într-o stare avansată de degradare.

Pe acelaşi subiect

Este şi situaţia unui alt cuplu de expaţi. Jaya Thursfield și soția sa Chihiro s-au mutat din Anglia în Japonia și au cumpărat o akiya în valoare de 30.000 de dolari în 2019. Renovarea locuinţei a costat, însă, 150.000 de dolari. Potrivit sursei citate, cei doi au declarat că în ciuda costurilor mari a fost o opţiune mai accesibilă decât cumpărarea unei locuinţe în Londra. 

De ce oferă Japonia case gratuite sau foarte ieftine

Populaţia Japoniei se confruntă cu un declin demografic alarmant, iar tinerii pur şi simplu preferă să locuiască la oraş, lăsând satele pustii. Casele au rămas, astfel, abandonate. Un alt motiv ar fi faptul că japonezii preferă construcţii noi, mai moderne şi mai sigure, având în vedere că multe akiya au fost construite înainte de o modificare a Legii privind standardele de construcție din 1981, care a impus o mai bună rezistență la cutremure. 

Casele nu pot fi demolate deoarece legile japoneze privind drepturile de proprietate pun în dificultate intervenția guvernului. De asemenea, este dificil să descoperi cine sunt proprietarii caselor care au fost abandonate. Acum, guvernul vrea să revitalizeze aceste zone şi îi încurajează pe oameni să cumpere locuinţele la preţuri mici pentru a ajuta comunităţile rurale. 

@shumatsuopost Japan is giving away 8 million “FREE” houses - DON’T get one until you watch THIS タダの空き家、何が問題? #financialfreedom #realestateinvesting #不動産投資 #japan #shumatsuopost ♬ original sound - Shu Matsuo Post

Cu toate acestea, numărul uriaş de cereri ale cetăţenilor străini a schimbat prea puţin percepțiile locale asupra acestor akiya. "Mulți dintre oamenii cu care vorbesc sunt din această zonă și au crescut aici. Și aș spune că mulți dintre ei nici măcar nu știu cu adevărat despre interesul străinilor pentru akiya. Ei consideră situaţia destul de surprinzătoare", a declarat Natasha Durie, doctorandă în cadrul Facultăţii de Antropologie și Etnografie Muzeală de la Universitatea Oxford.

Colaps demografic în Japonia

Populaţia totală a Japoniei urmează să scadă până în 2070 la 87 de milioane de oameni, cu 30% mai puţin faţă de nivelul din 2020, relevă estimări guvernamentale. Populaţia ţării, care în 2020 era de 126,15 milioane, va scădea sub pragul de 100 de milioane în 2056, potrivit estimărilor Institutului naţional de cercetări demografice şi de securitate.

Rezidenţii străini, inclusiv studenţii şi lucrătorii care rămân în Japonia pentru mai mult de trei luni ar urma să reprezinte 10,8% din populaţie în 2070, adică 9,39 de milioane de persoane.

Se estimează totodată că numărul persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani va atinge 33,67 milioane în 2070, adică 40% din populaţia totală. În anul care vine, guvernul nipon va folosi aceste previziuni pentru a calcula viitoarele pensii, menţionează Kyodo. 

Numeroase ţări industrializate se confruntă cu un declin al ratei natalităţii, însă tendinţa este extrem de pronunţată în Japonia, aflată în declin demografic şi al cărei procent de locuitori de 65 de ani şi peste este al doilea din lume, după Monaco, conform datelor Băncii Mondiale. Statul nipon, care numără peste 125 de milioane de locuitori, a înregistrat, în 2022, un record minim al naşterilor. Rata natalităţii este în scădere inclusiv la vecinii Japoniei, printre care şi China, unde populaţia a scăzut în 2022.

Impactul economic ar putea fi dezastruos. Declinul ratei natalităţii nu numai că va frâna creşterea economică, ci ar putea duce şi la prăbuşirea sistemului de pensii și ar putea afecta domenii precum Sănătatea și Apărarea, a avertizat un consilier guvernamental.

Iulia Iancu
japonia casa declin demografic
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024