Antena Meniu Search
x

O companie din Japonia va opri producţia de scutece pentru copii şi va produce doar pentru adulţi. Risc de colaps demografic în ţara asiatică

O companie din Japonia a anunțat că va înceta, din septembrie, să mai producă scutece pentru bebeluși și, în schimb, va crește producția de scutece pentru adulți. Anunțul confirmă criza demografică cu care se confruntă ţara asiatică, scrie The Guardian

de Redactia Observator

la 27.03.2024, 11:20

O comapnie din Japonia va opri producţia de scutece pentru copii şi va produce doar pentru adulţi. Ţara se confrună cu un risc de colaps demografic
O comapnie din Japonia va opri producţia de scutece pentru copii şi va produce doar pentru adulţi. Ţara se confrună cu un risc de colaps demografic - Shutterstock

Compania Oji Holdings, specializată în produse din hârtie, a anunţat că va opri producția de scutece pentru copii în luna septembrie, în contextul unei scăderi abrupte a cererii. Firma a constatat că vânzările au scăzut de la un maxim de aproximativ 700 de milioane în 2001 la 400 de milioane în prezent.

Însă, în ultimul deceniu, vânzările de scutece pentru adulți le-au depășit pe cele pentru copii, iar statisticile recente indică faptul că acest trend va continua. Numărul nașterilor în Japonia a scăzut la un minim istoric de 758,631 în 2023, comparativ cu 1,590,503 decese. Copiii sub vârsta de 15 ani au reprezentat mai puțin de 12% din populația țării în 2022, a declarat televiziunea publică NHK, în timp ce persoanele în vârstă de 65 de ani și peste reprezintă aproape 30% din totalul populaţiei.

Prim-ministrul Fumio Kishida a transmis că rata scăzută a natalității este o "criză socială" și a promis ajutor financiar pentru familii, acces mai ușor la îngrijirea copiilor și concedii parentale mai generoase. Cu câteva excepții, totuși, campaniile guvernamentale naționale și locale de încurajare a familiilor au avut un impact redus.

Un purtător de cuvânt al companiei Oji Holdings a declarat că firma va spori producția de produse sanitare pentru persoanele în vârstă, adăugând că se așteaptă ca acestea să fie folosite în azile și alte facilități publice. "Cererea pentru scutece pentru bebeluși scade din cauza mai multor factori, inclusiv a scăderii ratei natalității". Firma va continua să vândă pe piaţa internă scutece până când stocurile se vor epuiza și are în plan să-și extindă producția în țări precum Indonezia și Malaysia, unde se așteaptă o creștere a cererii.

Pe acelaşi subiect

Situaţie alarmantă în Japonia

Populaţia totală a Japoniei urmează să scadă până în 2070 la 87 de milioane de oameni, cu 30% mai puţin faţă de nivelul din 2020, relevă estimări guvernamentale. Populaţia ţării, care în 2020 era de 126,15 milioane, va scădea sub pragul de 100 de milioane în 2056, potrivit estimărilor Institutului naţional de cercetări demografice şi de securitate.

Rezidenţii străini, inclusiv studenţii şi lucrătorii care rămân în Japonia pentru mai mult de trei luni ar urma să reprezinte 10,8% din populaţie în 2070, adică 9,39 de milioane de persoane.

Se estimează totodată că numărul persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani va atinge 33,67 milioane în 2070, adică 40% din populaţia totală. În anul care vine, guvernul nipon va folosi aceste previziuni pentru a calcula viitoarele pensii, menţionează Kyodo. 

Numeroase ţări industrializate se confruntă cu un declin al ratei natalităţii, însă tendinţa este extrem de pronunţată în Japonia, aflată în declin demografic şi al cărei procent de locuitori de 65 de ani şi peste este al doilea din lume, după Monaco, conform datelor Băncii Mondiale. Statul nipon, care numără peste 125 de milioane de locuitori, a înregistrat, în 2022, un record minim al naşterilor. Rata natalităţii este în scădere inclusiv la vecinii Japoniei, printre care şi China, unde populaţia a scăzut în 2022.

Impactul economic ar putea fi dezastruos. Declinul ratei natalităţii nu numai că va frâna creşterea economică, ci ar putea duce şi la prăbuşirea sistemului de pensii și ar putea afecta domenii precum Sănătatea și Apărarea, a avertizat un consilier guvernamental.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » O companie din Japonia va opri producţia de scutece pentru copii şi va produce doar pentru adulţi. Risc de colaps demografic în ţara asiatică