Antena LIVE

Curs valutar

Cum au distrus ucrainenii un submarin rusesc şi o navă de asalt în Sevastopol. Ruşii cer atacarea Occidentului după lovitura umilitoare

Război în Ucraina. Imaginile din satelit arată că atacul ucrainean de miercuri dimineața asupra portului Sevastopol din Crimeea a distrus submarinul rusesc Rostov pe Don din clasa Kilo precum şi o navă de debarcare Minsk care se aflau în reparaţii pe șantierulul naval. Analiştii scriu că este cea mai puternică lovitură primită în acest an de Flota Rusă, mai ales pentru că respectivele instalaţii de reparare a navelor nu vor putea fi folosite, cel mai probabil, o anumită perioadă de timp, dar nu va avea un impact major asupra situaţiei de pe front. Atacul ucrainean asupra Sevastopolului a fost efectuat cu rachete britanice Storm Shadow, dar ruşii suspectează o lovitură coordonată.

De la 18.09.2023, 16:45
WhatsApp
Galerie (4)
Cum au distrus ucrainenii un submarin rusesc şi o navă de asalt în Sevastopol. Ruşi cer atacarea Occidentului după lovitura umilitoare BlackSky

Ucraina a folosit rachete de croazieră britanice Storm Shadow pentru a lovi miercuri dimineaţă flota rusă de la Marea Neagră în Crimeea a confirmat postul britanic Sky News care citează o sursă ucraineană și o sursă occidentală. Canalul susţine că atacul este probabil cea mai mare lovitură împotriva navelor rusești de la începutul războiului. Acesta este şi primul atac de succes, cunoscut, împotriva unui submarin rusesc în acest război. Submarinul Rostov pe Don face parte din Flota Rusă a Mării Negre şi poate transporta rachete de Crozieră Kalibr. 

Distrugerea celor două nave, o lovitură umilitoare pentru Flota Rusă

Ucrainenii sărbătoresc atacul din Sevastopol ca pe o mare victorie şi susţin că este umilitor pentru o ţară ca Rusia să fie lovită astfel de o ţară care nici nu are forţe navale. "Daunele aduse Rusiei în Crimeea vor împiedica semnificativ capacitatea Kremlinului de a proiecta forţă navală în Marea Neagră", scrie Kyiv Post.  De altfel acesta este şi unul dintre obiectivele ambiţioase ale Kievului: de a neutraliza flota rusă de la Marea Neagră pentru a opri loviturile devastatoare cu rachete de croazieră ale Moscovei și blocada asupra exportului de cereale. 

Pe acelaşi subiect

Bloggerii militari ruşi au scris despre atacul de miercuri dimineaţă că a fost unul coordonat. Adică pe lângă 10 rachete de croazieră Storm Shadow lansate de avioane de luptă Su-24M, ucrainenii ar fi tras şi cu un sistem MLRS american M270. Dar pentru că distanţa din Herson până la Sevastopol depășește 230 de kilometri, asta înseamnă fie că trupele ucrainene au primit permisiunea de a folosi rachete americane ATACMS, fie că au primit un nou tip de muniție care lovește pe o astfel de rază, speculează Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării.

Profimedia

Un purtător de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare din Ucraina (GUR), Andrei Iusov, a declarat că instalația de reparare a navelor Sevmorzavod din Sevastopol a fost lovită de rachete care au avariat şantierul naval precum și o navă de asalt și un submarin. Pagubele au fost descrise ca fiind de nereparat. Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea antiaeriană rusă a interceptat 7 din 10 rachete de croazieră ucrainene care vizau şantierul naval Sevmorzavod, dar a recunoscut că rachetele ucrainene au lovit două nave aflate în port pentru reparații.

Imaginile din satelit publicate pe 12 septembrie arată că pe şantierul naval lovit se aflau o navă de debarcare din clasa Ropucha și un submarin din clasa Kilo, iar imaginile din satelit publicate pe 13 septembrie arată că cele două nave sunt avariate. Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humenîuk, a declarat că în timpul atacului nu erau nave transportatoare de rachete rusești şi a precizat că serviciile de informații ucrainene încă nu știu ce submarin se afla pe şantier.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, distrugerea celor două nave a afectat şantierul naval care cel mai probabil nu va putea fi folosit o perioadă semnificativă de timp. Amploarea pagubelor aduse instalațiilor de reparare este neclară, dar orice tip de daune aduse celui mai important şantier naval de la Marea Neagră va avea probabil un impact semnifiativ în cazul unor noi atacuri ucrainene asupra flotei ruse. 

Profimedia

Ruşii cer răzbunare pentru atacarea şantierului naval din Crimeea

Oficialii ruși nu au comentat prea mult în public atacul asupra şantierului naval din Sevastopol, dar propagandiştii ultranaționaliști ruși s-au arătat indignaţi şi au cerut răzbunare. Autorităţile ruse din Crimeea au susținut că atacul a deteriorat clădiri de locuinţe și a rănit câteva zeci de persoane, dar nu au spus dacă răniții erau militari rusi. Deja faimosul propagandist al Kremlin, Vladimir Soloviov, a cerut furios lovituri de represalii asupra instalațiilor occidentale care produc rachete Storm Shadow.

Potrivit ISW, apelul lui Soloviov la o escaladare a conflictului cu Occidentul face parte dintr-un discurs adresat publicului rus, dar nu reflectă poziția reală a Kremlinului. Şi bloggerii militari ruși și-au exprimat îngrijorarea că atacul  prevestește o intensificare a loviturilor care vizează Crimeea. "Dacă conducerea militaro-politică a Rusiei nu ia măsuri și nu începe să lupte împotriva amenințării înainte ca aceasta să apară, atunci atacurile asupra Crimeei și a altor teritorii rusești se vor înmulţi", a scris Rybar.

Un alt canal de Telegram, Milinfolive, susţine că forţele ruse nu sunt în măsură să lovească aerodromurile ucrainene la scară largă și că această lipsă de acţiune militară a permis forțelor ucrainene să le întărească suficient împotriva atacurilor rusești. 

Profimedia

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

crimeea sevastopol ucraina rusia razboi ucraina
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025