Antena LIVE

Curs valutar

Cum au neutralizat ruşii din GRU spioni CIA şi diplomaţi americani cu o armă secretă: "Moscova a comis un act de război"

O investigație realizată de jurnaliştii americani de emisiunea "60 Minutes", publicaţia germană "Der Spiegel" și siteul independent rusesc "The Insider" susţine că agenţi ai Moscovei, dintr-o unitate specială GRU, se află în spatele incidentelor misterioase, denumite Sindromul Havana, care au afectat spioni, diplomați şi oficiali americani în ultimii zece ani. Cu toate astea, o anchetă oficială a SUA a stabilit în 2023 că este foarte puțin probabil ca incidentele anormale de sănătate să fi fost provocate de o putere străină 

De la 01.04.2024, 11:55
WhatsApp
Egor Gordienko şi Andrei Averianov The Insider

Echipa de jurnalişti de la siteul The Insider, condus de Christo Grozev, în colaborare cu Der Spiegel (Germania) și 60 Minutes (CBS News) a descoperit dovezi care leagă misteriosul Sindrom Havana de GRU, agenția de informații militare a Rusiei. Mai precis, unitatea GRU 29155, care a fost acuzată în trecut şi de otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, ar fi folosit "arme cu energie direcționată" pentru a ataca diplomaţi americani sau personal al corpului diplomatic.

Sindromul Havana a intrat pentru prima dată în atenția publicului în 2017, după ce peste 20 de oficiali americani detașați în Havaba, Cuba au acuzat afecțiuni medicale ciudate. De atunci, peste 100 de cazuri au fost raportate de la Guangzhou până la Washington. Printre victime se numără diplomați americani, spioni, ofițeri militari, antreprenori și, în unele cazuri, soții, copiii și chiar animale de companie. Potrivit anchetei, primul dintre aceste atacuri a avut loc de fapt în Frankfurt, Germania, în 2014.

Ce sunt armele cu energie direcționată

Atacurile ar fi fost efectuate cu ceea ce The Insider numește "arme cu energie direcționată" dezvoltate după ani de cercetare științifică începută încă din epoca sovietică. Nu este clar încă cum funcţionează. Acest tip de armă poate avea consecințe medicale permanente și, în unele cazuri, grav debilitante. 

Pe acelaşi subiect

Simptomele variază de la dureri de cap cronice, ţiuit în urechi, stări de vertij, insomnie, greață, tulburări psihofiziologice de durată până la orbire sau chiar pierderea auzului. Multe victime au fost diagnosticate cu leziuni cerebrale traumatice, fiind astfel forțate să părăsească definitiv serviciul guvernamental.

Una dintre victime este asistentă și soția unui oficial al ambasadei americane din Tbilisi, Georgia. Potrivit anchetei The Insider, Joy a suferit un atac în 2021, fața casei sale şi de atunci, de trei ani, are dureri de cap în fiecare zi. Femeia a suferit deja două intervenții chirurgicale și va avea nevoie de o a treia pentru a trata "deteriorarea rapidă a osului temporal, o afecțiune pe care neurochirurgul ei nu o poate explica". 

Cum i-au neutralizat agenţii GRU pe diplomaţii americani cu o armă secretă

The Insider, împreună cu Der Spiegel și 60 Minutes, au reușit să geolocalizeze agenți asociați cu Unitatea 29155 înainte sau în momentul raportării unor astfel de incidente anormale de sănătate sau AHI (anomalous health incidents). Spre deosebire de alte echipe din cadrul GRU, Unitatea 29155 nu a fost creată pentru a spiona sau a aduna informații, ci se concentrează în totalitate pe operațiuni militare violente. De presupusul atac de la Frankfurt din 2014 este legat numele lui Egor Gordienko, agent GRU iar de cel de la Tbilisi de generalul Andrei Averianov, șeful unității 29155.

Există dovezi că membrii seniori ai acestei unități au primit premii și promovări pentru munca lor în dezvoltarea "armelor acustice neletale", un termen folosit de serviciile ruseşti și de "literatura militară" de specialitate pentru a descrie dispozitivele cu energie dirijată bazate pe sunet și radiofrecvență.

Un fost oficial CIA le-a spus investigatorilor că misiunea Unității 29155 este "de a găsi, rezolva și termina, totul pentru a sprijini visele imperiale ale lui Vladimir Putin". Potrivit anchetei jurnalistice, un detaliu remarcabil este acela că multe dintre victimele acestor atacuri au expertiză sau experiență operațională în Georgia, Ucraina sau Rusia. În ultimele două decenii, atât Georgia, cât și Ucraina au experimentat "revoluții colorate" pe care președintele Vladimir Putin le atribuie influenței CIA.

Potrivit sursei citate, Putin ar urmări "să neutralizeze oficialii de informații americani pe care îi considera responsabili de pierderea foștilor sateliți sau a pieselor care au făcut parte din fostului imperiu sovietic". Câțiva oficiali americani asociați cu activitatea CIA în Ucraina au suferit ulterior în întreaga lume incidente anormale de sănătate, în special după 2014 și anexarea Crimeei.

Mai mult, incidentele anormale de sănătate care au afectat personalul Ambasadei SUA de la Kiev au fost atât de îngrijorătoare încât unul dintre ei a ales "să demisioneze cu totul din CIA pentru a nu devini a patra victimă".

De ce ar ascunde SUA adevărul despre atacurile care provoacă Sindromul Havana

Ancheta jurnalistică ridică întrebări serioase şi cu privire la modul în care SUA au răspuns la aceste atacuri şi susţine că agențiile de informații americane au adoptat strategia "nimic de văzut aici". În martie 2023, Biroul Directorului de Informații Naționale (ODNI) a emis un raport cenzurat în care concluzionează că este "foarte puțin probabil" ca un adversar străin să provoace Sindromul Havana. Victimele atacurilor s-au declarat șocate de rezultatul acestui raport, iar mulți dintre ele se simt trădate de guvernul american. 

"Ceea ce a arătat această anchetă (oficială) este că fie comunitatea de informații este incapabilă să-și îndeplinească funcția cea mai de bază, fie că a încercat să muşamalizeze faptele şi să manipuleze angajații răniți și publicul", a declarat o victimă pentru The Insider. În 2021, Administrația Biden a adoptat Legea Havana, care oferă despăgubiri semnificative pentru victimele confirmate cu Sindromul Havana. 

Conform anchetei jurnalistice, în prezent, circulă două teorii cu privire la motivul pentru care guvernul SUA ar ascunde adevărul despre natura acestor atacuri. În primul rând, publicarea tuturor informațiilor despre aceste atacuri ar putea convinge publicul american că Moscova a comis un act de război. A doua teorie este că dacă SUA ar recunoaște oficial faptul că Sindromul Havana este cauzat de un adversar străin, acest lucru ar putea submina recrutarea pentru CIA sau Departamentul de Stat.

Ancheta de presă mai arată că dacă Kremlinul va fi găsit responsabil de aceste atacuri, scoaterea din joc a experților de informații prin astfel de atacuri ar putea deveni "una dintre cele mai mari victorii strategice ale lui Vladimir Putin împotriva Statelor Unite".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sindromul havana rusia spioni diolomati atacuri incidente sanatate
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024