Antena Meniu Search
x

Animație grafică. Cum funcționează arma secretă cu microunde care ar fi îmbolnăvit sute de americani. Unde au apărut cele mai noi cazuri

Diplomaţii americanii sunt din nou afectaţi de o boală misterioasă. Cele mai recente victime ale aşa numitului sindrom Havana sunt angajaţi ai ambasadei SUA din Columbia, care au raportat simptome specifice.

de Redactia Observator

la 13.10.2021, 15:08

Diplomaţii se plâng că aud un sunet intens şi dureros în urechi. La acestea se adaugă oboseala şi ameţeala cumulată din lipsa de somn. Incidentul are loc cu doar o săptămână înaintea vizitei secretarului de stat Anthony Blinken la Bogota. Vinerea trecută, angajaţi ai ambasadei de la Berlin au raportat simptome similare. 

În August, Kamala Harris şi-a amânat o vizită în Vietnam după ce doi oficiali amricani au fost evacuaţi din cauza problemelor medicale. Aceste simptome au fost raportate pentru prima dată de diplomaţii americani din Cuba în 2016, iar sursa atacului rămâne necunoscută. În total, aproape 200 de oameni ar fi fost afectaţi. 

Teoriile din spatele Sindromului Havana

Medicii, oamenii de știință, agenții de informații și oficialii guvernamentali au încercat cu toții să afle ce cauzează „sindromul Havanei” - o boală misterioasă care a lovit diplomații și spionii americani. Unii îl numesc un act de război sugerând un tip de armă cu microunde, alții se întreabă dacă este o formă nouă și secretă de supraveghere. Alții cred că totul este psihologic.

Pe acelaşi subiect

Marți, Wall Street Journal a scris că e-mailurile trimise de ambasadorul SUA în Columbia Philip Goldberg au confirmat o serie de „incidente de sănătate inexplicabile” sau ”UHI”- termenul folosit pentru sindromul Havana de către guvernul SUA - de la mijlocul lunii septembrie. Președintele columbian Ivan Duque a declarat pentru New York Times că țara investighează cazurile, iar America conduce ancheta.

Ce este Legea Havana

Americanii care au fost afectați de sindromul Havana au descris un sunet intens și dureros în urechi. Unii din cei 200 de bolnavi au rămas cu amețeli și oboseală timp de mai multe luni de zile. Peste jumătate dintre cei afectați erau angajați ai CIA, potrivit Times.

Vinerea trecută, ambasada SUA din Berlin au relatat noi cazuri de sindrom Havana. Președintele Joe Biden a făcut o declarație promițând să găsească „cauza și cine este responsabil”. Biden a semnat vineri o nouă lege ”Legea Havana” care dă dreptul șefilor CIA și ai Departamentului de Stat să acorde compensații financiare acelor angajați ai guvernului SUA care au fost afectați de sindrom.

Armele cu microunde care ar putea provoca sindromul Havanei există. Cum funcționează

Rusia și China au dezvoltat o tehnologie capabilă să afecteze creierul, iar o companie americană a realizat un prototip în 2004, scrie The Guardian.  Arme portabile cu microunde capabile să provoace boală misterioasă numită și „sindromul Havana” au fost dezvoltate de mai multe țări în ultimii ani, potrivit experților americani în domeniu. O companie americană a realizat, de asemenea, prototipul unei astfel de arme pentru pușcașii marini în 2004. Arma, cu nume de cod Medusa, este suficient de mică pentru a încăpea într-o mașină și poate să provoace un „efect incapacitant temporar”, dar „cu o probabilitate redusă de afi letală sau de a produce vătămare permanentă”.

Un raport al Academiei Naționale de Științe lansat în decembrie 2020 a constatat că leziunile sindromului Havana sunt cel mai probabil cauzate de „energie direcționată cu frecvență radio pulsată”.

Rușii au un istoric lung în utilizarea tehnologiei cu microunde împotriva misiunilor diplomatice americane. Ambasada SUA la Moscova a fost ”scăldată” în radiații cu microunde în anii 1960 și începutul anilor 1970, deși intenția din spate nu a fost niciodată clară. Acest episod a devenit un scandal când s-a aflat că guvernul SUA a ascuns informația proprilor săi diplomați. Un profesor de neurologie și etică la Centrul Medical Universitar Georgetown susține că SUA au abandonat dezvoltarea acestei tehnologii din motive etice, dar adversari ai Americii precum China sau Rusia au continuat progesul în acest domeniu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Animație grafică. Cum funcționează arma secretă cu microunde care ar fi îmbolnăvit sute de americani. Unde au apărut cele mai noi cazuri