Planul moștenitorilor Samsung de a plăti una dintre cele mai mari taxe de moștenire din lume. Ce se va întâmpla cu imperiul familiei
Familia fondatoare a imperiului Samsung va dona zeci de mii de opere de artă rare, inclusiv Picasso, Monet și Dali, și sute de milioane de dolari cercetărilor medicale pentru a o ajuta să plătească o taxă de moștenire masivă după moartea președintelui Lee Kun-Hee, anul trecut.
De Redactia Observator la 28.04.2021, 21:13- Moştenitorii gigantului Samsung vor dona tablouri de Picasso, Monet şi Gauguin pentru soluţionarea drepturilor de succesiune.
- Coreea de Sud are una dintre cele mai mare taxe pe moștenire din lume.
- Lee Kun-hee a murit în 2020 la vârsta de 78 de ani, lăsând în urmă o avere estimată la 16,4 miliarde de euro.
- Familia trebuie să plătească aproape 9 miliarde de euro.
Familia Lee, inclusiv soția și cei trei copii, are de plătit peste 9 miliarde de euro - impozit pe moștenire. Este cea mai mare taxă pe moștenire înregistrată vreodată în Coreea de Sud (și una dintre cele mai mari din lume) și de peste trei ori veniturile totale obținute din impozitul imobiliar al țării în 2020. Familia intenționează să achite impozitul în șase tranșe pe parcursul a cinci ani, iar prima plată va fi efectuată în această lună.
Samsung a anunțat că familia va dona 23.000 de opere de artă din colecția personală a lui Lee către două muzee administrate de stat. Acestea includ picturi coreene vechi, cărți și alte bunuri culturale desemnate comori naționale, picturi ale artiștilor coreeni moderni, inclusiv Park Soo-keun și Lee Jung-seop, precum și lucrări ale lui Marc Chagall, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Claude Monet, Joan Miro și Salvador Dali.
Renunțarea la vasta colecție de capodopere a regretatului președinte ar putea ajuta la reducerea taxei pe dreptul de succesiune, deoarece nu se plătește impozit pentru operele de artă donate, potrivit AP. Familia Lee va dona, de asemenea, 750 de milioane de euro pentru a ajuta la finanțarea cercetării bolilor infecțioase și tratamentului pentru copiii cu cancer și afecțiuni rare.
Ce se va întâmpla cu imperiul Samsung
Strângerea sumei pentru plata impozitului este crucială pentru familia Lee pentru a-și menține controlul asupra imperiului Samsung, care se extinde de la semiconductori, smartphone-uri și televizoare la construcții, construcții navale și asigurări. Unii analiști spun că procesul ar putea zdruncina întregul grup Samsung. Lee Kun-Hee a fost cel care a transformat Samsung Electronics într-un gigant global de semiconductori și electronice de larg consum. Dar sub conducerea sa, imaginea companiei a fost afectată și de multe cazuri de corupție care au scos la lumină legăturile tradițional tulburi dintre conglomeratul familiei și politicienii sud-coreeni.
Singurul fiu și moștenitor al lui Lee, Lee Jae-yong, care a condus grupul în calitate de vicepreședinte al Samsung Electronics, execută în prezent o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru implicarea sa într-un scandal de corupție izbucnit în 2016 care a declanșat proteste masive și a dus la înlăturarea președintului de atunci al Coreei de Sud. Practic, a fost acuzat că a plătit milioane de euro unui apropiat al președintelui Park Geun-hye pentru a câștiga sprijin în succesiunea sa la Samsung.
Potrivit analiștilor japonezi, familia a planificat să achite inițial cea mai mare parte a datoriei prin împrumuturi bancare susținute cu acțiuni, precum și din dividende mai mari din unitățile grupului Samsung, relatează Financial Times. Park Sang-in, profesor de economie la Universitatea Națională din Seul, a declarat că familia nu pare să fi ajuns la un acord cu privire la modul de împărțire a acțiunilor moștenite din cauza condamnării lui Lee Jae-yong. Analiștii nu au exclus ca familia să fie nevoită să cedeze o parte din acțiunile ei din companiile Samsung, ceea ce ar putea oferi ocazii rare pentru străini să intre în conglomerat. Cu toate acestea, controlul asupra Samsung Electronics, bijuteria coroanei imperiului familiei, va rămâne la Lee Jae-yong.
„Nu vor fi mari probleme în plata facturii în rate. Pot să mărească plățile de dividende de la companiile Samsung, pot contracta împrumuturi bancare cu acțiunile lor ca garanție și pot vinde acțiuni în companii minore, ceea ce nu le va afecta controlul asupra companiilor majore ”, a spus o sursă pentru FT.
Bogăția și puterea familiilor chaebol (conglomerat de afaceri) îi divizează pe sud coreeni. Mulți văd donațiile familiei Lee ca pe „un truc” pentru a-și spăla imaginea. „Familia Lee a transferat managementul Samsung către a treia generație în multe moduri ilicite”, consideră Chun Young-tae, un agent imobiliar. Cu toate acestea, sunt persoane care văd cu ochi buni donațiile, considerând că este bine că familia își mărește contribuțiile sociale ca parte a procesului de succesiune. "Nu sunt împotriva pardonării lui Lee Jae-yong pentru că ar putea avea de contribuit ca lider al Samsung în această criză economică și de sănătate", a spus un electrician.