Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Apple a lansat iOS 14.5. Ce noutăți aduce update-ul pentru iPhone și iPad

Apple a lansat o nouă actualizare pentru sistemul de operare iOS și aduce funcții noi pentru utilizatorii de iPhone și iPad.

de Cornel Preda

la 27.04.2021 , 13:02

Un telefon iPhone în timpul unui update de software Noul update iOS 14.5 poate fi descărcat și instalat pentru telefoanele care suportă iOS 14 - Shutterstock

Apple a lansat versiunea iOS 14.5, care vine cu un nou sistem de protejare a intimității, în care utilizatorul trebuie să își dea acordul înainte de a fi urmărit, lucru care a provocat deja nemulțumirea companiilor de advertising. iOS 14.5 (împreună cu corespondentul său de iPad) au fost lansate luni seară şi pot fi, de atunci, instalate pe device-urile mobile dezvoltate de Apple care suportă sistemel de operare iOS 14. Deşi este doar un update intermediar, acesta aduce câteva noutăţi notabile.

Ce îmbunătățiri aduce noul update de la Apple

App Tracking Transparency - în cadrul acestui nou sistem de protejare a intimităţii, utilizatorul va primi o notificare ce-l va întreba dacă permite aplicaţiilor să-l urmărească în afara propriilor servicii. În lipsa acestui acord, aplicația nu va mai putea folosi identificatorul unic furnizat de telefon pentru a vedea activitatea utilizatorului în cadrul altor servicii şi aplicaţii. Opțiunile pot fi modificate în Settings - Privacy.

Articolul continuă după reclamă

Deblocarea iPhone-urilor se poate face acum cu ajutorul Apple Watch, pentru situaţiile în care FaceID nu poate realiza identificarea utilizatorului din cauza măştii.

Pe acelaşi subiect

Siri are acum mai multe voci din care utilizatorul poate alege în cadrul procesului iniţial de configurare a telefonului. Asistentul celor de la Apple poate acum să realizeze şi apeluri de urgenţă, când i se cere, sau să sune pe FaceTime.

Acelaşi iOS 14.5 aduce suport pentru noile dispozitive de localizare a obiectelor, AirTags, precum şi pentru folosirea a două SIM-uri 5G pe iPhone 12. Nu lipsesc nici o serie întreagă de noi emoji-uri.

Asociații din Germania au reclamat noul update

Asociaţii de afaceri germane, reprezentând industriile de media, internet şi publicitate, au reclamat luni Apple, din cauza noilor reguli legate de confidenţialitatea datelor utilizatorilor, acuzând că acestea reprezintă un abuz şi o încălcare a legii concurenţei, transmite Reuters. Plângerea, făcută la Biroul Federal German pentru Carteluri, survine într-un moment în care Apple urmează să introducă noul cadru de reglementări pentru transparenţă, care va cere utilizatorilor să opteze dacă vor să fie urmăriţi online în scop publicitar.

Între reclamanţi se află principalul grup de lobby al publisherilor germani şi federaţia sa de publicitate. ”Ca urmare a acestor măsuri unilaterale, Apple împiedică toate companiile concurente să proceseze date relevante comercial în ecosistemul său”, au afirmat mai mule asociaţii de afaceri într-un comunicat comun.

Apple a respins argumentele lor, spunând că noul cadru de reglementări referitoare la confidenţialitate, care a fost inclus în software-ul său iOS 14 susţine cu tărie confidenţialitatea personală, pe care a descris-o drept un drept al omului şi conformă cu legile Uniunii Europene privind confidenţialitatea. „Datele unui utilizator îi aparţin şi ar trebui ca acesta să decidă dacă să le partajeze şi cu cine”, a afirmat Apple într-un comunicat.

”Cu iOS 14, oferim utilizatorilor capacitatea de a alegere dacă doresc sau nu să permită aplicaţiilor să îi urmărească prin conectarea informaţiilor lor cu date de la terţi, în scopul publicităţii, sau prin partajarea informaţiilor lor cu brokeri de date.”

Biroul Federal German pentru Carteluri a confirmat primirea plângerii, despre care prima dată a scris Financial Times, şi a declarat că va fi examinată.

O plângere similară a fost respinsă luna trecută de autoritatea de reglementare franceză în domeniul concurenţei.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Tehnologie » Apple a lansat iOS 14.5. Ce noutăți aduce update-ul pentru iPhone și iPad