Cum vrea Trump să îl convingă pe Putin să opreasă războiul din Ucraina. "Nu poate fi prea încântat"
Învestirea celui de-al 47-lea preşedinte american schimbă complet faţa Statelor Unite. În primele ore de mandat, Donald Trump a decretat urgenţă naţională din cauza miganţilor, şi-a graţiat susţinătorii care au luat cu asalt Capitoliul şi a declarat război comercial Uniunii Europene. Nu a uitat nici de Groenlanda şi Canada, pe care le-ar vedea anexate. Şi, în timp ce votanţii săi sunt în extaz, analiştii vorbesc despre o lume bulversată de reguli rescrise şi decizii radicale.
De Redactia Observator la 21.01.2025, 19:49Înconjurat de teancuri de ordine executive, Donald Trump şi-a început în forţă noul mandat. Pentru a doua oară în cinci ani, el a retras ţara din Acordul de la Paris pe probleme climatice şi din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, acolo unde Washingtonul plătea o cincime din bugetul anual.
"China are 1,4 miliarde de locuitori. Noi avem 350 de milioane. China plăteşte 39 de milioane, iar noi plătim 500 de milioane. Iar China este o ţară mai mare", a declarat Donald Trump.
De la 1 februarie, noul preşedinte pune în practică şi alte promisiuni de campanie. Va impune tarife vamale de 25 la sută Canadei şi Mexicului.
Donald Trump, un președinte pus pe fapte. Nici europenii nu au motive de bucurie
"O să facem o mulţime de bani din tarife vamale. Uniunea Europeană ne taxează, impune un TVA de 20%. Dar este, de fapt, mult mai mare. Avem un deficit comercial de aproximativ 300 de miliarde de dolari cu Uniunea Europeană. Îl vom rezolva prin tarife vamale sau vor fi nevoiţi să cumpere petrol de la noi", a declarat Donald Trump.
"Statele Unite, odată cu învestirea președintelui reales, s-au orientat către o politică incredibil de dominatoare, prin intermediul dolarului, prin politica industrială, prin capturarea cercetării și a investițiilor globale. Dacă nu facem nimic, viitorul nostru este simplu: vom fi dominați, vom fi striviți, vom fi marginalizați", a declarat François Bayrou, ministrul francez de Externe.
Liderul de la Casa Albă le-a cerut consilierilor să aranjeze o discuţie la telefon cu Vladimir Putin, care l-a felicitat deja pentru învestire. Cei doi ar putea să se vadă personal lunile următoare, iar Trump îi va cere preşedintelui rus să pună capăt războiului din Ucraina.
"Trebuie să am o discuţie cu preşedintele Putin. Trebuie să aflăm lucuri. Nu poate fi prea încântat, nu se descurcă prea bine. Vreau să spun, el continuă să preseze, dar majoritatea oamenilor a crezut că războiul se va termina în aproximativ o săptămână, iar acum este deja al treilea an, nu? Nu poate fi prea încântat. Asta nu îl face să arate foarte bine. Zelenski vrea să facă o înţelegere. Nu ştiu dacă Putin vrea asta. S-ar putea să nu vrea. Ar trebui să vrea. Cred că distruge Rusia prin refuzul de a încheia un acord", a spus Donald Trump.
Tot pe plan extern, Trump este decis să preia controlul asupra Canalului Panama şi să anexeze Groenlanda şi Canada. Una dintre promisiunile lui a făcut-o pe Hillary Clinton să râdă cu lacrimi: "În viitorul apropiat, vom schimba numele Golfului Mexic în Golful Americii"
Democraţii au trecut repede de la râs la furie. Asta pentru că Trump i-a iertat pe toţi susţinătorii lui care au luat cu asalt Capitoliul în urmă cu patru ani, pentru a opri victoria lui Biden.
Preşedinţia republicană aduce schimbări radicale în economie
Trump a decisă săsuspende construcţia unor turbine eoliene noi, a retras subvenţiile pentru maşinile electrice şi a cerut exploatarea resurselor de gaze naturale şi petrol. Angajaţii federali vor fi obligaţi să meargă fizic la lucru. Iar minorităţile sexuale au dispărut peste noapte. "De azi, politica oficială a guvernului Statelor Unite va fi aceea că există doar două genuri, masculin şi feminin", a spus Trump.
La graniţă, Trump trimite militarii pentru a opri intrarea imigranţilor dinspre Mexic. În plus, a cerut abrogarea unei legi din 1868 şi care acorda automat cetăţenia americană celor născuţi pe teritoriul Statelor Unite. Mutarea a fost deja contestată în instanţă.
În Chicago şi în alte oraşe, mii de oameni afectaţi de noile ordine ale lui Trump au ieşit pe străzi în semn de protest.